Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stigende beskæftigelse trækkes af flere deltidsjobs

Økonomisk ugebrev

mandag 14. december 2015 kl. 13:24

Senest data fra Danmarks Statistik, for udviklingen i antal lønmodtagere, viser en fremgang på 8200 fra 2. kvartal til 3. kvartal. Ifølge statistikken, som fremlægges i ”Nyt fra Danmarks Statistik” var der særligt vækst i beskæftigelsen inden for byggeri og anlæg, samt erhvervsservice, som de seneste år har været langt den stærke drivkraft i beskæftigelsen. I selve nyt-publikationen henvises til statistikbanken.dk, hvor der også oplyses om udviklingen omregnet til fuldtidsbeskæftigede.

Men her er billedet er helt andet: Sæsonkorrigeret steg antallet af fuldtidsansatte med ca. 1300, hvilket var den lavest fremgang kvartal-til-kvartal i flere år. Væksten ligger inden for handel & transport og erhvervsservice. Billedet er det samme, hvis man de på de seneste kvartalsvise nationalregnskaber fra Danmarks Statistik, hvor der oplyses om både udvikling i antal beskæftigelse og i antal samlede arbejdstimer. Af den samlede fremgang i beskæftigelsen de seneste år på ca. 60.000, kan ca. en tredjedel forklares af flere deltidsansatte. Meget tyder således på, at jobvæksten er ved at ebbe ud, og at den øgede beskæftigelse alene trækkes af flere deltidsjob eller overgang fra fuldtid til deltid.

Økonomisk Ugebrevs konjunkturBarometer for dansk økonomi viser et lille tilbagefald til en neutral score på nul. Samlet er billedet fortsat betydeligt bedre end i Økonomisk Ugebrevs KonjunturBarometer for den globale økonomi, som aktuelt har en score på minus 0,5. Udviklingen i det danske konjunkturbarometer er dog meget blandet, når man ser på udviklingen i de enkelte signaler. Der er således både positive og negative indikationer i denne opdatering. For det første viser OECD’s ledende indikator for Danmark nu en opbremsning, hvilket er blevet bekræftet over de seneste måneder. For det andet viser DS konjunkturindikator for serviceindustrien nu svaghed for første gang i lang tid, og indikatoren for industrien peger også ned igen. Til gengæld er der fortsat fremgang i DS’ konjunkturindikator for byggeri & anlæg. For det tredje viser udviklingen i danskernes privatforbrug nu den mest positive udvikling siden foråret, og det kan være med til at trække væksten frem. Der er dog overhængende risiko for, at opbremsning i international økonomi, i beskæftigelsesudviklingen og uro på de finansielle markeder sætter en brat stopper for dette.

Seneste data for industriproduktionen er moderat skuffende, og vidner ikke om et opsving. Sæsonkorrigeret lå industriproduktion i oktober på niveau med maj 2015, og i mellemtiden har der været lidt femgang og derefter tilbagegang. Danmarks Statistik skriver, at ”industriproduktionen i oktober var 0,5 pct. lavere end i september. I september faldt produktionen 0,7 pct., og tilbagegangen i oktober og september kom efter en stigning på 4,8 pct. i august. Produktionen i august-oktober var 3,0 pct. højere end i maj-juli. Produktionen i oktober var 3,7 pct. højere end i samme måned 2014. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling.”

Tallene viser, at væksten de seneste måneder er kommet fra transportmiddelindustri – og overraskende- fra møbelindustri.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank