Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stress test: Store mernedskrivninger i Danske og Nykredit

Morten W. Langer

søndag 26. oktober 2014 kl. 22:36

Sydbank er den af de fire danske stress testede banker, som klarer sig bedst gennem det mest stressede scenarie målt på kernekapitalen. Effekten af det mest stressede scenarier er minus 80 basispunkter på Tier 1-kernekapitalen for Sydbank, mens Nykredit ligger i den anden ende af skalaen med minus 460 basispunkters belastning på Tier 1-kernekapitalen i det mest stressede scenarie.

Finanstilsynet har samtidig pålagt alle fire banker / institutter nu og her at nedskrive mere – som følge af forudsætningerne bag stress testen. Der kommer sandsynligvis en mærkbar negativ effekt heraf i Q3-regnskaberne i denne uge. Alene Danske Bank har udskudt mer-nedskrivninger på 716 mio. kr. til 4. kvartal, som altså også bliver påvirket negativt.

Redegørelserne fra Finanstilsynet kan læses her i fuld længde: For Danske Bank her

Samlet vurderede Finanstilsynet, at bankens egentlige kernekapital, som medgår i den fælles europæiske stress test, skulle nedjusteres med et beløb svarende til 2,2 mia. kr. før skat inden gennemførelsen af stress testen af koncernen. Justeringen var fordelt med 1,6 mia. kr. i øget nedskrivningsbehov og 0,6 mia. kr. i kreditværdijusteringer (CVA). Til vurderingen havde Finanstilsynet udvalgt udlån til 949 erhvervskunder og 1.050 privatkunder fra bankens og realkreditinstituttets udlånsporteføljer i Danmark, Irland, Norge og Sverige. Vurderingen af erhvervsudlån omfattede de største udlån samt udlån til finansiering af erhvervsejendomme. For Danmark omfattede vurderingen tillige udlån til erhvervskunder indenfor shipping, landbrug og andelsboligforeninger. Med undtagelse af de største udlån til erhvervskunder var engagementerne udvalgt blandt bankens kreditmæssigt svage kunder eller porteføljer af kunder med forøget tabsrisiko.

De udlånsporteføljer, hvorfra Finanstilsynet vurderede de svageste og største engagementer, udgjorde 77 pct. af bankens og realkreditinstituttets risikovægtede poster for udlån og garantier ultimo 2013. Finanstilsynet vurderede, at der blandt de gennemgåede udlånsporteføljer pr. ultimo 2013 var behov for yderligere nedskrivninger med et samlet beløb på 1,6 mia. kr. Nedskrivningsbehovet var fordelt med 393 mio. kr. for danske privatkunder, 325 mio. kr. for irske privatkunder, 22 mio. kr. for svenske privatkunder, 458 mio. kr. for irske erhvervsejendomskunder m.v., 309 mio. kr. på udlån til shipping og 85 mio. kr. vedrørende gruppevise nedskrivninger.

Manglende konstatering af OIV på baggrund af kundens svaghedstegn udgjorde på de fleste områder den væsentligste årsag til det konstaterede behov for yderligere nedskrivninger. Den manglende konstatering af OIV var mere udtalt end hos andre, store danske banker. Endvidere udgjorde en for positiv vurdering af ejendomme en medvirkende årsag.

Behovet for yderligere gruppevise nedskrivninger skyldtes, at banken ikke foretog en gruppevis vurdering af de udlån, hvor banken havde konstateret OIV, men hvor den individuelle vurdering ikke havde ført til nedskrivning.

Banken har oplyst, at der af det vurderede nedskrivningsbehov er blevet udgiftsført 876 mio. kr. i 1.-3. kvartal 2014, mens de resterende 716 mio. kr. udgiftsføres i 4. kvartal 2014

For Jyske Bank her

Samlet vurderede Finanstilsynet, at bankens egentlige kernekapital, som medgår i den fælles europæiske stress test, skulle nedjusteres med et beløb svarende til 456 mio. kr. før skat inden gennemførelsen af stress testen af banken. Finanstilsynet havde til inspektionen med et risikobaseret fokus udvalgt 712 engagementer. Udover bankens 50 største engagementer blev der således valgt de typer af engagementer, hvor Finanstilsynet skønnede, at der var 2/3 størst risiko for, at nedskrivningerne pr. ultimo 2013 kunne være undervurderede med et større beløb. De udvalgte 712 engagementer bestod af 442 erhvervsengagementer og 270 engagementer med privatkunder. En stor del af disse engagementer var udvalgt som tilfældige stikprøver, således at Finanstilsynet kunne opgøre, om der manglede nedskrivninger på hele den portefølje af udlån, som engagementerne var udtaget fra. De udlånsporteføljer, hvorfra Finanstilsynet vurderede de svageste og største engagementer, udgjorde 89 pct. af bankens risikovægtede poster for udlån og garantier ultimo 2013.

Finanstilsynet konkluderede, at bankens nedskrivninger pr. ultimo 2013 på de gennemgåede porteføljer burde have været 447 mio. kr. større, fordelt med 206 mio. kr. på landbrugsengagementer, 92 mio. kr. på engagementer med små og mellemstore virksomheder og 149 mio. kr. på engagementer med privatkunder. Hertil kommer, at de gruppevise nedskrivninger på privatkunder burde have været 9 mio. kr. større, således at bankens nedskrivninger pr. ultimo 2013 i alt var 456 mio. kr. for små. Banken har oplyst, at dette mernedskrivningsbehov er blevet udgiftsført i 1.3. kvartal 2014.

En af årsagerne til de for små nedskrivninger var bankens nedskrivningsberegninger for individuelt vurderede engagementer, hvor banken havde konstateret objektiv indikation for værdiforringelse (OIV). Derimod var bankens konstatering af OIV for erhvervskunder tilfredsstillende. En anden årsag skal findes i niveauet for de gruppevise nedskrivninger, hvor banken nedskriver en procentdel af den del af engagementet, som ikke er dækket af sikkerheder (blanko). Effekten af, at banken anvender et mere forsigtigt opgjort blanko ved opgørelsen af de gruppevise nedskrivninger, var således ikke nok til at sikre tilstrækkelige nedskrivninger.

Banken fik påbud om at sikre, at bankens individuelle og gruppevise nedskrivninger ikke undervurderer nedskrivningsbehovet. Banken fik endvidere påbud om at sikre en tilstrækkelig beskrivelse af grundlaget for bankens nedskrivningsberegninger. Finanstilsynet fandt ikke grundlag for at konkludere, at banken pr. ultimo 2013 havde undervurderet de udvalgte engagementers bidrag til solvensbehovet. Som led i vurderingen af aktivkvaliteten har EBA anbefalet, at der i videst mulig udstrækning anvendes de nye definitioner til indberetningsformål af ydelse af lempelige vilkår (forbearance) og misligholdte (non-performing) engagementer, som skal bruges til indberetninger fra 31. december 2014. Finanstilsynet konstaterede ved inspektionen, at banken ikke var i stand til at levere oplysninger i overensstemmelse hermed til brug for inspektionen. Dette indebærer nogen usikkerhed i det offentliggjorte datagrundlag i forbindelse med AQR vurderingen, herunder ved sammenligning af resultater med andre banker. Banken har oplyst, at rapportering i henhold til definitionerne som krævet vil finde sted pr. ultimo 2014.

I sammenhæng med vurderingen af udlån til finansiering af fast ejendom havde Finanstilsynet udvalgt tilfældige stikprøver af ejendomme stillet til sikkerhed, hvor bankens værdiansættelse blev efterprøvet. Der blev i alt gennemgået 241 ejendomme fordelt på kategorierne erhvervsudlejning, landbrug og ejerboliger. Finanstilsynet vurderede, at banken for 39 ejendomme (16 pct.) havde overvurderet værdien. Effekten heraf er inddraget i Finanstilsynets vurdering af nedskrivnings- og solvensbehovet. Bankens værdiansættelser var dermed mere usikre end de øvrige koncerners. Banken fik påbud om at udbygge forretningsgangene for værdiansættelse af erhvervsejendomme, så de klart beskriver værdiansættelse af de forskellige ejendomskategorier og sikrer en tilstrækkelig dokumentation af værdiansættelsen.

For Nykredit her

Samlet vurderede Finanstilsynet, at Nykredits egentlige kernekapital, som medgår i den fælles europæiske stress test, skulle nedjusteres med et beløb svarende til 546 mio. kr. før skat inden gennemførelsen af stress testen af koncernen. Justeringen var fordelt med 501 mio. kr. i øget nedskrivningsbehov og 45 mio. kr. i nedregulering af værdien af en domicilejendom.Til vurderingen havde Finanstilsynet udvalgt udlån til 499 erhvervskunder og 300 privatkunder fra Nykredits udlånsporteføljer. Vurderingen af erhvervsudlån omfattede de største udlån samt udlån til udlejningsejendomme, landbrug og andelsboligforeninger. Med undtagelse af de største udlån til erhvervskunder var engagementerne udvalgt blandt Nykredits kreditmæssigt svage kunder eller porteføljer af kunder med forøget tabsrisiko.

De udlånsporteføljer, hvorfra Finanstilsynet vurderede de svageste og største engagementer, udgjorde 86 pct. af koncernens risikovægtede poster for udlån og garantier ultimo 2013. Finanstilsynet vurderede, at der blandt de gennemgåede udlånsporteføljer var behov for yderligere nedskrivninger med et samlet beløb på 501 mio. kr. Nedskrivningsbehovet var fordelt med 337 mio. kr. for andelsboligforeninger, 30 mio. kr. for udlejningsejendomme, 9 mio. kr. for landbrugskunder, 6 mio. kr. for andre erhvervskunder, og 119 mio. kr. vedrørende gruppevise nedskrivninger på privatkunder. Den væsentligste årsag til yderligere individuelle nedskrivninger var, at realkreditinstituttet anvendte en forkert metode for nedskrivning på engagementer i kundeforhold baseret på kundens aktiver, og hvor kunden var omfattet af OIV men ikke var i misligholdelse. På disse engagementer har Nykredit hidtil foretaget en subjektiv vurdering af sandsynligheden for, at der opstår tab på engagementet.(…) Nedskrivninger i forhold til udløb af privatkunders afdragsfrihed skal derfor i vidt omfang ske via gruppevise nedskrivninger. Finanstilsynet har påbudt Nykredit at forøge den gruppevise nedskrivning med et ledelsesmæssigt skøn på mindst 119 mio. kr. på privatkunder vedrørende udløb af afdragsfrihed.

Nykredit har i halvårsregnskabet pr. 30. juni 2014 netto forøget nedskrivningerne med 283 mio. kr. som følge af det ovenfor nævnte metodeskifte vedrørende aktivfinansiering. Nykredit har oplyst, at den væsentligste del af de resterende mernedskrivninger, ud over aktivfinansiering, er indeholdt i regnskabet for 3. kvartal 2014, og den resterende del vil indgå i regnskabet for 4. kvartal 2014.

Nykredit har som følge af undersøgelsen besluttet på sådanne engagementer ikke at sandsynlighedsvægte nedskrivningen men i stedet nedskrive hele blanko. Effekten heraf er inddraget i Finanstilsynets vurdering af nedskrivnings- og solvensbehovet for koncernen.

Finanstilsynet fandt ikke grundlag for at konkludere, at Nykredit pr. ultimo 2013 havde undervurderet de udvalgte engagementers bidrag til solvensbehovet.

Manglende konstatering af OIV på baggrund af kundens svaghedstegn udgjorde på de fleste områder den anden årsag til det konstaterede

For Sydbank her

Samlet vurderede Finanstilsynet, at bankens egentlige kernekapital, som medgår i den fælles europæiske stress test, skulle nedjusteres med et beløb svarende til 75 mio. kr. før skat inden gennemførelsen af stress testen af banken. Finanstilsynet havde til inspektionen med et risikobaseret fokus udvalgt 480 engagementer. Udover bankens 50 største engagementer blev der således valgt de typer af engagementer, hvor Finanstilsynet skønnede, at der var 2/3 størst risiko for, at nedskrivningerne pr. ultimo 2013 kunne være undervurderede med et større beløb. Udvælgelsen af engagementer skal ses i sammenhæng med, at Finanstilsynet i november-december 2013 gennemførte en inspektion af 142 af bankens erhvervsengagementer større end 10 mio. kr. samt engagementerne med bankens bestyrelse og direktion m.fl., jf. Finanstilsynets særskilte redegørelse herom.

De udvalgte 480 engagementer til inspektionen i 2014 bestod af 280 erhvervsengagementer og 200 engagementer med privatkunder. En stor del af disse engagementer var udvalgt som tilfældige stikprøver, således at Finanstilsynet kunne opgøre, om der manglede nedskrivninger på hele den portefølje af udlån, som engagementerne var udtaget fra. De udlånsporteføljer, hvorfra Finanstilsynet vurderede de svageste og største engagementer, udgjorde 86 pct. af bankens risikovægtede poster for udlån og garantier ultimo 2013.

Finanstilsynet konkluderede, at bankens nedskrivninger pr. ultimo 2013 på de gennemgåede porteføljer burde have været 51 mio. kr. større, fordelt med 17 mio. kr. på ejendomsengagementer og 34 mio. kr. på engagementer med små og mellemstore virksomheder. Hertil kommer, at de gruppevise nedskrivninger burde have været 24 mio. kr. større, således at bankens nedskrivninger pr. ultimo 2013 i alt var 75 mio. kr. for små.Banken har oplyst, at dette mernedskrivningsbehov er blevet udgiftsført i 1.- 3. kvartal 2014.  Finanstilsynet fandt ikke noget behov for mernedskrivninger på privatkunder. Dette afspejlede imidlertid, at banken for en del privatkunder manglede at konstatere objektiv indikation for værdiforringelse (OIV) og foretage en nedskrivningsberegning, mens den for andre privatkunder havde foretaget rigelige nedskrivninger. Banken fik derfor påbud om at sikre, at banken konstaterer OIV i henhold til reglerne.

————————————————-

Generelt er den europæiske stresse test ret udramatisk: Kravet om ekstra kapital til 24 banker rammer mindre ikke centrale europæiske banker. Vigtigst er de data, der bliver fremlagt om bankernes robusthed i forhold til et stesset makroøkonomisk og finansiel scenarie.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank