Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Bankrating

Økonomisk ugebrev

torsdag 04. maj 2017 kl. 8:45

Temaet om Bankrating indeholder følgende:

  • Artikel: Bankrating: Store forskydninger i styrkeforhold
  • Tabel: Total Ranking: Top 5
  • Tabel: Total Raking: Bund 5
  • Udlånsvækst: Specialbanker frem i trægt marked
  • Tabel: Størst stigning i nettorenter i pct. af udlån
  • Artikel: Basisbank i historisk spektakulært turnaround
  • Artikel: 2016: 30 af 39 banker øger omkostningsprocent
  • Artikel: Stærk fremgang i forretning på egenkapital
  • Tabel: Højeste egenkapitalforrentning efter skat
  • Artikel: Bankrating: Sådan har vi gjort
  • Tabel: Total ranking
  • Tabel: Top 40 bankrating 2017

Økonomisk Ugebrevs årlige Bankrating af de 39 børsnoterede banker viser store forskydninger i forhold til sidste års rating. Ratingen, som afspejler fremgang og tilbagegang hos de enkelte bankledelser, flytter en stribe svage banker op i toppen af ratingen. Basisbank vinder dette års samlede rating efter imponerende fremgang. Sidste års vinder, Jyske bank, rykker ned på en 19. plads.

Basisbank er den suveræne højdespringer i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Bankrating. Efter en placering i bankratingen sidste år som nummer 33 har Basisbank ændret sig fra at være en bank under Finanstilsynets skærpede tilsyn med anstrengte kapitalforhold, til at være en af de mest lønsomme banker, i kraft af en nichestrategi baseret på usikrede forbrugslån, med høj rentemarginal og høje risici. Læs også interview i denne temaudgave med adm. direktør Lars Thuesen om forretningsmodellen, risikohåndtering og fremtidsudsigterne. Også på de næste pladser i dette års Bankrating findes en stribe højdespringere. Lollands Bank, Lån & Spar Bank, Middelfart Sparekasse og Broager Sparekassen rykker fra svage placeringer sidste år nu op i toppen af ranglisten. Over de seneste to år har Skjern Bank skilt sig ekstremt positivt ud, ved at ligge med i toplisten to år i træk. Efter en placering som nummer fem sidste år, kommer banken ud som nummer tre i år. Andre banker som har formået at fastholde pæne placeringer, er Arbejdernes Landsbank og Ringkøbing Landbobank, som i år ligger nummer 13 og 14, efter lidt bedre placeringer sidste år.

Sidste års topscorere rykker ned

Til gengæld er der også en stribe banker, som lå flot placeret på ranglisten sidste år, som er drattet langt ned i år. Logikken i denne udvikling er, at solid fremgang sidste år har forbedret nøgletallene så meget, at det er vanskeligt at præstere samme relative fremgang i år. Udviklingen er altså langt hen ad vejen udtryk for, at en større gruppe banker sidste år præsterede flot fremgang. I år har en gruppe af banker, som har været lidt bagud i ”oprydningsprocessen” efter finanskrisen, nu indhentet efterslæbet eller er ved at gøre det.

Forklaringen på de svagere placeringer på ranglisten er altså ikke et udtryk for ringere bankdrift, men at udviklingen mod bedre nøgletal er gået lidt i stå. Det er således vigtigt at holde sig for øje, at Økonomisk Ugebrev årlige bankrating er en dynamisk benchmark undersøgelse, der viser, hvordan de enkelte bankledelsers initiativer de seneste år har skabt forandringer fra 2015 til 2016. Ratingen bedømmer altså i mindre grad bankledelsernes absolutte præstationer og absolutte styrkeforhold. Undersøgelsen viser, hvilke banker, der de seneste år har bevæget sig mest frem, målt på en stribe centrale målepunkter.

Til gruppen af banker, som er gået lidt mere ”i stå” målt på de ni anvendte målepunkter, er følgende banker: Jutlander Bank kommer i årets rating ud som nummer 37, efter en placering som nummer fire sidste år. Spar Nord var nummer tre i sidste års rating, men kommer ud som nummer 35 i år. Andre banker er både meget svagt placeret i sidste års og dette års rating, nemlig Nykredit Bank, Dronninglund Sparekasse og til dels Sparekassen Sjælland og Vestjysk Bank.

Samlet set er billedet, at de større banker i 2016 havde lagt vanskeligere ved at skabe fremgang på de centrale nøgletal end i 2015. Ud over Jyske Banks nedtur på ranglisten, er det også gået markant tilbage for Danske Bank, som er dykket fra en 2. plads sidste år til nummer 23 i dette årsrating. Modsat strømmen er Sydbank gået, med et løft til en 10. plads efter en placering som nummer 19 sidste år. Også Alm. Brand Bank har præsteret betydeligt bedre, med et hop op på en 11. plads efter en placering som nummer 38 sidste år.


Hele temaet blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Finans nr. 15/2017.

  • Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele temaet. (Hent adgangskode)
  • Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank