Temaet om Pension indeholder følgende:

  • Artikel: Fagbevægelsens pensionskasser suveræne på afkast
  • Tabel: Arbejdsmarkedets pensioner ligger i top på afkast
  • Artikel: Lønmodtagere i firmapensioner får ikke det bedste
  • Artikel: Konkurrencen i pensionssektoren er skævvredet
  • Artikel: Pensionssektor midt i omvæltning på firmapension

Langt de fleste firmapensioner placeres i et kommercielt pensionsselskab, men det er en dårlig ide, hvis man skal tro pensionsbranchens egen afkastportal. Kun ét kommercielt pensionsselskab, PFA, kan følge med i toppen af afkaststatistikkerne. Ellers ligger arbejdsmarkedspensionskasserne i top.

Det kan selvfølgelig bero på tilfældigheder, som mange i branchen gerne giver som forklaring. Men fire ud af fem topplaceringer på afkastet i de seneste mange år går til arbejdsmarkedets pensionskasser. PFA sniger sig lige ind på en andenplads, men derefter består førerfeltet kun af arbejdsmarkeds pensionskasser, som Industriens Pension, Sampension og PensionDanmark.

De kommercielle pensionsselskaber, som Nordea Liv & Pension og Danica, bruger ellers typisk salgsargumentet, at de er bedst til at skabe afkast for kunderne. Men i virkeligheden ligger de milevidt fra pensionskasserne, viser en opgørelse fra Fakta om Pension. Samtidig er forskellen mellem top og bund nærmest afgrundsdyb. Fra 2011 til 2016 har Industriens Pension årligt skabt kunderne et afkast på 12,6 procent, mens det er under det halve i kommercielle selskaber som Danica og Skandia, hvad angår firma- og overenskomstbestemte pensioner baseret på markedsrenteproduktet.

”Vi har en meget homogen kundegruppe, enkle produkter og ordninger, og det medfører, at vi ikke drukner i problemstillinger omkring mange forskellige ordninger og kundetyper. Det betyder også, at vi meget hurtigt kan flytte rundt på meget store midler mellem forskellige aktivgrupper. Det har i hvert fald betydet, at vi i PBU lå rigtigt godt på afkast sidste år,” fortæller direktør Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pensionskasse, PBU.


Hele temaet blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Finans nr. 18/2017.

  • Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele temaet. (Hent adgangskode)
  • Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.

 

DEL