I forlængelse af Økonomisk Ugebrevs artikler om dansk erhvervspolitik, hvor der er efterlyst en mere visionær politik med ud-af-boksen tænkning, har vi bedt erhvervsminister Troels Lund Poulsen om at give sine visioner for erhvervspolitikken. Vi giver ordet til Troels Lund Poulsen:

Del artiklen:

Danmark er blandt de OECD-lande, der siden 2004 har haft den laveste vækst i produktiviteten. Det er et problem, som vi må og skal have gjort noget ved, hvis vi skal have fortsat fremgang i levestandarden og opretholde vores høje velstandsniveau. Det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvad der skal gøres. For problemet med den lave vækst er langtfra nyt. Den forrige regering var også optaget af problemet, og der har sågar været nedsat en produktivitetskommission, der skulle bidrage til at produktiviteten og væksten kom op i gear. Nogen vækstrevolution er der ikke kommet ud af det arbejde. Netop derfor er der hårdt brug for regeringens projekt ”Danmark i Vækst”, som jeg har sat mig i spidsen for.

 

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev Finans/CFO nr. 11. 

4 KOMMENTARER

  1. Al den snak om “Danmark i Vækst” – det er bare varm luft. Indtil videre syntes der ikke at være de store tiltag fra den nuværende regering for at styrke væksten i SMV-segmentet (som udgør den altovervejende del af de danske virksomheder!). Regeringer (og vore politikere i det hele taget) har intet fokus på virksomhederne i dette segment. Der er et enormt uforløst vækstpotentiale der i det væsentligste er hæmmet af virksomhedernes vanskelige adgang til finansiering og adgang til investorkapital. Ingen vækst uden vore politikere sætter fokus på disse udfordringer! Nedsatte skatter, administrative lettelser batter intet ved dette segments udfordringer. Stop denne afgang af varm luft – arbejdshandskerne på og vis handling!

  2. Helt enig med Jens Haar mht det uforløste vækstpotentiale. Men måske er “vi” blot lidt foran mange andre lande mht til flytte produktion og indtjening til udlandet, jvf. Lars Rohdes BNI tal. I det hele tages mener jeg, at den nationale navlebeskuelse er ved at være helt antikveret – vi lever, arbejder og konsumerer i en global landsby.

  3. Der forventes en lavere indtjeningsvækst hos de danske virksomheder i 2016 i forhold til 2015. Årsagen er bl.a. udviklingen i dollar over for euro. I 2015 blev dollar styrket med ca. 11% over for euroen, som var medvirkende til en øget indtjening i danske selskaber med en dollarrelateret eksport.
    Iflg. Børsen vil væksten i 2016 stige med 0,8 pct. mod forventet 1,5 pct. – Forbrugernes købekraft øges, dvs. privatforbruget vil stige med 1,6 pct., men en større forbrugsfest bliver det næppe.
    Der er moderat vækst på eksportmarkederne, men risikoen for yderligere opbremsning i den globale økonomi er stor, bl.a. på grund af generel usikkerhed og stagnation af private investeringer.

    Den årlige inflation forventes at ligge på 0,5 pct. i 2016 (Jyske Bank)

  4. Dollarkurs, vækst på eksportmarkeder, og global økonomi er desværre ikke værktøjer i Troels Lunds værktøjskasse. Men han kunne kigge på dansk selskabsbeskatning, eksportgarantiordninger, mindstelønninger, offentligt bureaukrati, rod hos skattevæsenet og sygehusvæsen, etc.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her