Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Turnaround-banker satser på klassisk ekspansion

Linda

søndag 09. april 2017 kl. 16:56

En række af de banker, der i de seneste år har noteret voldsomme nedskrivninger på udlån, er kommet ud af 2016 med stærkt forbedrede resultater, og deres aktiekurs er i et par tilfælde skudt i vejret.

Nu skal der generelt satses på vækst gennem øgede omkostninger og nye filialer, viser strategianalyse baseret på bankernes 2016-regnskaber.

Turnarounden er lykkedes, og nu skal der ekspanderes og konkurreres med velprøvede metoder. Sådan tegner billedet sig, hvis man skal dømme ud fra listen over de danske børsnoterede pengeinstitutter, der har øget deres markedsandel mest i 2016. Det er typisk banker, der som Østjydsk BankLollands Bank og Vestjysk Bank har lidt under store tab på især landbrug i de seneste år. Nogle af bankerne på listen har først for nylig kæmpet sig ud af en egentlig livstruende krise. At investorerne har stigende tillid til, at de svære tider er overstået i disse banker, demonstreres af kursstigninger fra 40 til over 100 procent over det seneste år. Og for langt de flestes vedkommende af flot fremgang i indtjening, der betyder, at nogle af dem – ikke mindst Lollands Bank – nu er blandt landets bedste målt på dette nøgletal.

2016 har været godt for disse banker: Flere af institutterne kan melde om god netto kundetilgang, og stigende gebyr- og provisionsindtægter fra aktiviteterne på bolig- og værdipapirmarkederne. Det har i flere tilfælde opvejet vigende nettorenteindtægter. Desuden er de store nedskrivninger på landbrug tilsyneladende endelig ved at være et overstået kapital. De fleste af bankerne på listen er temmeligt afhængige af udlån til landbrug. Ifølge Skjern Bank har svære tider for landbruget krævet betydelige nedskrivninger, der stort set modsvarer det samlede nedskrivningsbehov i 2016.

Men nu ser det lidt lysere ud: ”Krisen i dansk landbrug forventes at aftage i 2017 som følge af stigende priser på svinekød og mælk,” hedder det, uden at problemerne dog erklæres for helt løst: ”For en andel af de danske landbrug må der fortsat forventes problemer med at opnå rentabel drift også i 2017,” skriver Skjern Bank.

Vestjysk Bank formulerer sig mere advarende: ”Hvis forbedringerne, som er set i tredje og fjerde kvartal af 2016 i afregningspriser på svinekød og mælk ikke fastholdes i 2017, kan bankens betydelige eksponering mod landbruget indebære et øget behov for nedskrivninger i forhold til ledelsens aktuelle estimater for 2017.” Kursudviklingen på mange af de landmandseksponerede banker kunne tyde på, at investorerne trods alt ser ganske optimistisk på udviklingen i landbruget. Mange bankledelser ser tilsyneladende også i realiteten indtjeningsniveauet i 2016 som et slags fundament for ny ekspansion. Hvidbjerg Bank understreger i årsrapporten, at: ”I modsætning til nogle andre pengeinstitutter har Hvidbjerg Bank som lokalbank ikke en målsætning om at reducere antallet af medarbejdere, men i stedet at øge aktivitet og forretningsomfang ud fra en lokal tilgang til opgaverne.” Lollands Bank vil ”i nær fremtid lancere en ny strategi, der bygger på vækst.” Det vil kræve investeringer, ”som i de kommende regnskaber vil vise sig i form af omkostningsstigninger.” Nordfyns Bank understreger, at en stigning i omkostningerne afspejler ”den ekspansive strategi.” Skjern Bank ”oplever betydelig tilgang af kunder fra hele Danmark, og der vurderes derfor på, om det forretningsmæssigt, strategisk og rentabilitetsmæssigt skaber værdi for banken at udvide afdelingsnettet.” Det spørgsmål har Sparekassen Sjælland – Fyn allerede taget stilling til: Sparekassen har i 2016 åbnet nye filialer i Vanløse, Hundested og Nyborg og har foreløbig besluttet at åbne i Helsingør og Frederiksværk i 2017. To af de banker, der i de seneste år har gennemlevet de værste kriser, Østjydsk og Vestjysk, er mere tilbageholdende og understreger, at de har fået omkostningsprocenten bragt pænt ned.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

se tabel her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank