Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tvivlsomt om Nationalbanken igen sænker renten

Økonomisk ugebrev

mandag 09. februar 2015 kl. 8:20

En lang række danske rentesatser er nu negative. Det gælder som bekendt Nationalbankens indskudsbevisrente, der efter torsdagens nedsættelse er -0,75 procent. Det gælder nu også Ciborsatserne med løbetid helt ud til ni måneder, og hvor tremånderssatsen nu er nede på -0,33. Også Cita-satserne, der teknisk er lidt anderledes, er negative med niveauer omkring -0,6 procent. Cita-satserne indgår i en række bankprodukter, og her kan man tilsyneladende godt finde ud af at håndtere negative renter, mens realkreditsektoren ikke umiddelbart vil tillade, at de renter investorerne køber obligationer til, transformers over til låntagerne. Det har ellers været praksis, at det ikke er realkreditinstituttet, der bestemmer selve renten, men obligationsmarkedet, og at realkreditinstituttet alene formidler dette videre til låntager med et tillæg af administrationsomkostninger. Men i øjeblikket har realkreditinstitutterne sat dette på hold, mens et udvalg skal undersøge, om man virkelig kan have negative renter. Holdningen synes at være: ”Det kan ikke være rigtig, at man skal have penge for at låne penge.” Der har endda været anbefalinger fremme om, at man bare kan lovgive mod realkreditlån med negativ rente!

Nykredit Markets forventer ikke, at Nationalbanken vil sænke indskudsbevisrenten yderligere. ”Med de -0,75 procent er vi nu nede på det niveau Schweiz også satte renten ned til, og vi tror ikke Nationalbanken vil gå længere den vej, men i stedet bruge nogle af de andre værktøjer,” siger boligøkonom Joachim Borg Kristensen.

Senioranalytiker Jacob Andreasen fra Alm. Brand Markets peger på en ganske væsentlig detalje omkring Nationalbankens rentesats i forhold til Schweiz. ”Nationalbankens sats gælder for hele indskuddet, mens Schweiz indførte et system, så kun noget af indskuddet blev ramt af den meget negative rente,” siger Jacob Andreasen. For Schweiz var det kun den del af indskuddet der var mere end 20 gange reservekraven, der blev ramt. Det betyder at Nationalbankens negative rente på 0,75 procent rammer langt hårdere end det den schweiziske centralbank havde etableret. Samtidig er der en vurdering i markedet af, at de affødte effekter på resten af det finansielle marked bliver for voldsomme, hvis den negative rente udvides til f.eks. to procent.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank