Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Udlånsundersøgelse: Kronekrisen har slået klart igennem på renterne

Økonomisk ugebrev

mandag 04. maj 2015 kl. 11:57

Både for indlån og udlån er der tydelige aftryk på bankernes renter af de seneste måneders kronespekulation og efterfølgende markante rentenedsættelser i Nationalbanken. Det viser Nationalbankens nyeste rentestatistik, der også omfatter data for marts. Når det gælder renten på indlån på anfordring, er der siden årsskiftet tale om et rentefald på knap 0,2 procentpoint for både private og erhverv, og ved udgangen af marts er renten i gennemsnit 0,56 procent for private og 0,03 procent for erhverv. Årsagen til bevægelsen er utvivlsomt, at Nationalbankens meget aggressive rentenedsættelser har fået renten på indskudsbeviser ned på -0,75 procent, hvilket har slået igennem til pengemarkedsrenterne og videre til de renter, bankkunderne oplever.

Nationalbanken skriver i sin kommentar til undersøgelsen, at ”den lave rente for erhverv indikerer, at erhvervsindlån i stigende omfang har negativ rente. Den højere rente for private hænger snævert sammen med, at en del af deres indlån på anfordring er kombineret med prioritetslån, hvorved indlånet i praksis nedbringer prioritetslånet. Renten på indlånet vil derfor svare til den noget højere udlånsrente, hvorved renten på privates samlede indlån på anfordring vil være højere.” Nationalbanken har særskilt undersøgt, hvor stor effekt der er på privates indlånsrenter af netop det særlige forhold omkring prioritetslån. Den viser, at renten på indlån på anfordring, der ikke er kombineret med prioritetslån, for marts kan opgøres til 0,27 procent. For de perioder, som undersøgelsen omfatter, er denne rente ca. halvt så stor som den gennemsnitlige rente på det samlede indlån på anfordring. At renten trods alt fortsat er større end nul skyldes bl.a. indlån på konti med særlige forhold, f.eks. for medarbejdere eller aktionærer.

Mere blandet billede for udlån

Renteundersøgelsen viser et noget blandet billede, når det gælder udlånsrenterne. For eksisterende udlån til ikke-finansielle virksomheder har der for de samlede udlån siden november været tale om en faldende tendens for renten. Tilbage i november var renten således for de samlede udlån til denne sektor på 3,82 procent. Den er de følgende fire måneder til og med marts faldet med 5-10 basispoint om måneden, så den i marts udgjorde 3,48 procent, eller et samlet fald i perioden på 0,34 procentpoint. Tallene dækker over kassekreditter, repoudlån og øvrige udlån. Kassekreditrenten var også i perioden faldende frem til og med februar, men steg så lidt i marts. I november var kassekreditrenten på 4,10 procent, og i februar faldet til 3,76 procent for at stige til 3,84 procent i marts. Forklaringen på dette forløb er formentlig, at det afspejler, at renten i et eller andet omfang har en pengemarkedsrente som referencerente, for her er satserne steget noget, efter at kronekrisen er aftaget. For øvrige udlån var der et markant fald i december, fra 3,75 procent til 3,53 procent, mens renten både i januar og februar steg svagt til 3,56 procent, for så at falde markant i marts til 3,28 procent. Det tyder på, at renten her ikke er bundet til pengemarkedsrenten, men har en anden reference.

Nationalbanken har også undersøgt, hvad renten er for øvre og nedre decil – altså den sats, der afgrænser til henholdsvis de 10 procent højeste satser og de 10 procents laveste satser. For øvre decil var renten for udestående lån til ikke-finansielle selskaber på 6,31 procent i november, og den var i marts faldet til 6,05 procent. For nedre decil var tallene henholdsvis 3,20 procent og 2,92 procent. Til sammenligning var øvre decil for husholdninger i november på 7,85 procent, og den var i marts faldet til 7,58 procent. Her viste nedre decil til sammenligning henholdsvis 4,14 procent og 2,41 procent – altså et ganske markant fald.

Lidt overraskende er der ikke tale om et rentefald over perioden for nye udlån til ikke-finansielle virksomheder under et. Når repoforretninger er fraregnet, var renten i november på 2,83 procent for nye udlån under et, og den var i marts steget til 2,99 procent. Det var efter i februar at have været nede på 2,76 procent. Dermed er der tilsyneladende hverken effekt af lavere pengemarkedsrenter eller af den lave nationalbankrente. Men niveauet for nye udlån er dog lavere end for klumpen af udestående lån. Ser man på en delmængde af disse nye udlån til erhverv, nemlig lån mellem 2 og 7,5 mio. kr., viser tallene betydelige bevægelser i begge retninger. Det kunne tyde på, at datamaterialet er så beskedent, at det er usikkert at konkludere på.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank