Nutidens unge risikerer at skulle spare op til pension, indtil de er over 80 år, hvis de skal have samme pensionsudbetalinger som deres forældre. Oplysningen er en bombe under danskernes pensionsopsparing, og det er ikke en problemstilling, som har fået særlig stor fokus.

Hvorfor? Fordi pensionsbranchen simpelthen overvurderer størrelsen af danskernes pensioner og evnen til at levere fremtidige pensionsudbetalinger, lyder kritikken nu fra en række af landets førende økonomer. Pensionsselskaberne bruger nemlig alt for høje afkasttal, når de fremskriver vores pensioner og via prognoser fortæller os, hvornår vi kan gå på pension, og hvor meget vi har at leve for i pensionsalderen.

“Det er meget sandsynligt, at vi står over for en lang periode, hvor realrenten – altså afkastet – er meget lavere, end det vi er vant til. De tal, der bruges i dag er meget optimistiske, og derfor risikerer vi at skubbe et problem foran os. Det er vigtigt, at folk har et realistisk forhold til, hvad de får i pension i sidste ende. I dag ligger vi på den optimistiske side, og det kan skabe falske forventninger hos befolkningen,” siger professor fra Århus Universitet Torben M. Andersen til Økonomisk Ugebrev. Han var tidligere formand for den nu nedlagte pensionskommission.

 

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev Finans/CFO nr. 12.