Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Vækstfaldet i den globale økonomi flader nu ud

Morten W. Langer

lørdag 23. maj 2020 kl. 13:08

Traditionelle makroøkonomiske nøgletal giver fortsat ikke meget informationsværdi, fordi der nærmest har været et sammenbrud. Men nu begynder man at kunne aflæse en lille bedring i de ledende økonomiske indikatorer, herunder forbrugertillid og erhvervslivets forventninger.

Forleden kom der nye signaler omkring udviklingen i erhvervslivet fra Markits Flash PMI-indikatorer for erhvervstilliden i de store vestlige økonomier. Og de var ikke overraskende på den måde, at de afspejler, at faldhastigheden i den økonomiske opbremsning er aftagende. Det går altså stadig ned ad bakke, men ikke så hurtigt som tidligere.

Om erhvervstilliden i USA hedder det, at ”U.S. private sector firms reported a slightly slower rate of contraction of activity in May, as the economy began to reopen. That said, the fall in output was substantial, as both manufacturers and service providers indicated marked declines in client demand.” Aktuelt indikerer Atlanta Fed’s ledende indikator en BNP-vækst i USA på minus 42 procent i andet kvartal.

Billedet er det samme for europæisk økonomi. Markit skriver i sin Flash PMI fra forleden for eurozonen, at ”the eurozone economy remained stuck in its deepest downturn ever recorded in May due to ongoing measures taken to control the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak, according to provisional PMI® survey data. However, the rate of decline eased as parts of the economy started to emerge from lockdowns.”

I virkeligheden siger nøgletallene ikke så meget andet, end at de vestlige økonomier for tiden er bombet i stykker. Langt mere interessant er det at se på, hvad der vil ske herfra, i forlængelse af at økonomierne begynder at genåbne.

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at der denne gang ikke er tale om en almindelig recession og en traditionel økonomisk konjunkturcyklus. I 2. kvartal ses den amerikanske vækst at blive minus 40 procent, mens nedturen i 2008-2009 var på minus 4 procent. Eksempelvis Bank of America ser forløbet i tre faser:

  • Første fase er nedlukningen
  • Anden fase er transitionen med stille genåbning
  • Tredje fase er den økonomiske genopbygning

I forhold til tidligere ser den amerikanske storbank et dybere vækstfald i fase et, et stærkere comeback i fase to, og et længere og svagere comeback i fase tre. Bankens skøn baserer sig på en hurtigere genåbning end forventet, hvor især forbrugerne skal indhente noget af det tabte indkøb, mens erhvervslivets investeringer fortsat vil være underdrejet.

Endelig ses det egentlige comeback mod en ny normalsituation at blive længere og svagere end tidligere, bl.a. på grund af fortsatte sundhedsmæssige adfærdsændringer og nye smittebølger.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank