Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Værdipapirbenchmark: Store udenlandske opkøb i februar

Økonomisk ugebrev

mandag 13. april 2015 kl. 8:06

De udenlandske investorer var ganske betydelige opkøbere af danske obligationer i februar. I modsætning til januar var det både statsobligationer og realkreditpapirer, der blev købt op i stort omfang. Det var i en periode, hvor der i hvert fald i den første del var et betydeligt opadgående pres på kronen, ligesom det også var tilfældet i anden halvdel af januar. Den udenlandske beholdning af statspapirer steg med 29 mia. kr., selvom der var lukket for udstedelser, og det kom oven på en stigning i januar på 28 mia. kr. Dermed er den udenlandske beholdning af statsobligationer steget med 57 mia. kr. de første to måneder af året. Det er efter disse opkøb 39 procent af statspapirerne, der er på udenlandske hænder. Sælgerne er først og fremmest danske pengeinstitutter og i mindre omfang danske pensionskasser og forsikringsselskaber. Efter de to måneders opkøb er den udenlandske beholdning af danske statspapirer vokset med 76 mia. kr. de seneste 12 måneder, og andelen fra 34 procent til altså nu 39 procent.

I februar købte de udenlandske investorer samtidig realkreditobligationer. Her blev beholdningen forøget med 16 mia. kr., og dermed øgede de udenlandske investorer samlet deres beholdning af danske obligationer med 45 mia. kr. i februar. Også købet af realkreditobligationer var forventeligt, mens der noget overraskende var et tilbagesalg i januar. Realkreditopkøbene i februar bragte den udenlandske beholdning op på det hidtil højeste niveau med 616 mia. kr. Det er 100 mia. kr. mere end for et år siden.

Ser man på hvilke realkreditpapirer, de udenlandske investorer købte, viser det sig, at under halvdelen – 7 mia. kr. – er variabelt forrentede obligationer. Det er dermed primært de fastforrentede obligationer, udlandet har købt, og det er af typen SDO og SDRO, mens der var tilbagesalg af RO-papirer. Det er dermed de sikreste papirer, de udenlandske investorer har valgt blandt de fastforrentede obligationer. Samtidig kan man ud af opgørelsen se, at det er de lange papirer med en restløbetid på over 30 år, som de udenlandske investorer har købt op i. Det er netop de papirer, der er store udstedelser af i forbindelse med konverteringer ned i rente for en lang række boligejere.

Udenlandske investorer har tjent 177 mia. kr. på danske aktier i år

Den helt ekstreme eufori, der præger de danske aktier, har foreløbig også forgyldt de udenlandske investorer i stort omfang. Alene de første to måneder har de udenlandske investorer fået kursgevinster på deres danske aktier på 177 mia. kr. Det er sket stort set uden at nettokøbe. Faktisk var der i februar kun tale om et køb på 1 mia. kr., og det modsvarer et salg af samme størrelse i januar. De uhæmmede kursstigninger betyder, at børsværdien af de danske aktier ved udgangen af februar kom op på 2254 mia. kr., hvoraf de udenlandske investorer ejer de 1164 mia. kr., svarende til knap 52 procent. Husholdningerne ejer til sammenligning kun danske aktier direkte for 325 mia. kr., fordelt med 91 mia. kr. i personligt ejede virksomheder og resten hos lønmodtagere og pensionister. Disse tal omfatter ikke det, der ligger i forsikrings- og pensionssektoren. I private ikkefinansielle selskaber ligger der nu danske børsnoterede aktier for 483 mia. kr.

De store aktiekursstigninger fortsatte i marts

Navnlig de danske aktier fortsatte de massive kursstigninger i marts. Her er det i høj grad Novo Nordisk, der med en stigning på 16 procent har trukket det danske aktiemarked godt opad. Det var medvirkende til, af C20indekset steg med 9,7 procent og dermed for de første tre måneder har trukket det danske indeks op med 30 procent. De udenlandske aktiemarkeder var også positive i marts, men på et langt lavere niveau. Både europæiske og globale aktier er i år steget med omkring det halve af det danske aktiemarked.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank