Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Værdipapirbenchmark: Udlandet købte statspapirer i januar

Økonomisk ugebrev

mandag 09. marts 2015 kl. 7:15

Nationalbanken har nu offentliggjort den første månedsopgørelse efter at det voldsomme kronepres satte ind i januar. Opgørelsen viser ikke overraskende, at den udenlandske beholdning af statspapirer steg med 28 mia. kr. til 322 mia. kr. Niveaumæssigt er beholdningen nu 43 mia. kr. større end for et år siden. Bevægelsen i januar svarer til en stigning på 10 procent, og det kan sammenholdes med, at kursværdien af den cirkulerende mængde statspapirer steg med 4 procent. Stigningen er sammensat af direkte opkøb på 22 mia. kr., mens resten af beholdningsstigningen består af kursreguleringer som følge af den faldende rente. Som bekendt besluttede Nationalbanken i forløbet at stoppe udstedelser i de lange statsobligationer.

Derimod er det noget overraskende, at der ikke samtidig kan spores en stigning i den udenlandske beholdning af realkreditobligationer. Her blev der i december sat rekord med en udenlandsk ejet beholdning på 607 mia. kr., men den blev ikke slået i januar, hvor der tværtimod var et fald til 598 mia. kr. Der var således et fald på 9 mia. kr. Det skal dog ses i lyset af, at der traditionelt sker et stort fald i den cirkulerende mængde realkreditobligationer i januar, som følge af, at en mængde papirer udløber 2. januar. Modposten til de udløbne papirer er udstedelser i månederne op til. Dermed er der store stigninger i november og december i forbindelse med rentetilpasningsauktionerne, og derefter fald i januar. I år var faldet i mængden af papirer i januar på 400 mia. kr. Det betyder, at selvom den udenlandske beholdning altså faldt med 9 mia. kr., steg udlandets ejerandel fra 18,8 procent til 21,2 procent. De 9 mia. kr. dækker over positive kursreguleringer på 2 mia. kr. og et fald i beholdningen på 11 mia. kr.

Faldet i beholdning før kursreguleringer på 11 mia. kr. dækker over, at der i forbindelse med udløb var et fald for rentetilpasningsobligationer på 15 mia. kr., mens der var et beskedent køb af fastforrentede realkreditobligationer på 4 mia. kr.

Udenlandet tjente 94 mia. kr. på danske aktier 

Året er som bekendt begyndt med ganske store kursstigninger på aktiemarkederne, og med opgørelsen for januar har de udenlandske investorer fået kursgevinster på danske aktier på 94 mia. kr. på denne ene måned. Det betyder, at de danske investorer så har fået 77 mia. kr. i gevinster på danske aktier. Samlet er kursværdien af aktierne nu oppe på 2222 mia. kr., hvoraf de børsnoterede tegner sig for 2052 mia. kr. ved udgangen af januar. Med tallene for januar har den udenlandske beholdning netop rundet 1100 mia. kr., svarende til en ejerandel på 49,5 procent. I januar fik de udenlandske ejere dog 55 procent af kursstigningerne. Forklaringen på, at de udenlandske investorer igen får en større andel af kursgevinsterne, end ejerandelen ellers indikerer, er, at deres favoritaktie Novo Nordisk har klaret sig bedre end det samlede danske aktiemarked. Novo Nordisk-aktien steg således i januar med knap 14 procent, mens det samlede danske aktiemarked steg med godt 8 procent.

Ligesom for realkreditobligationer var der i januar ikke tale om, at de udenlandske investorer købte op. Faktisk var der tale om et lille udenlandsk tilbagesalg på 3 mia. kr., men de voldsomme kursstigninger betød, at beholdningen alligevel voksede med 91 mia. kr.

Både danske og udenlandske aktier fortsatte de massive kursstigninger i februar. Novo Nordisk steg her 8 procent, og det svarer ganske godt til det øvrige danske aktiemarked. Nogenlunde samme udvikling gælder europæiske og globale aktier. En medvirkende årsag er givetvis de forestående opkøb fra ECB’s side, der giver et opadgående prispres på aktiver af flere typer. Værdipapirbenchmark for februar viser da også, at der i stort omfang har været stigninger på obligationsmarkederne i februar, og dermed både faldende renter og stigende aktiekurser.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank