Lang rente: Tyske og danske renter nærmer sig nu med hastige skridt niveauet fra omkring for et år siden – før det markante rentehop. Og det kan godt fortsætte nedad. Det vurderer cheføkonom Klaus Kaiser fra Seges. ”Det er som om, hele billedet er ved at ændre sig. Den græske gældskrise begynder nu igen at spøge, og samtidig er den europæiske underliggende inflation på vej nedad,” siger Klaus Kaiser.

Han vurderer at billedet af sorte skyer er ved at tage over, og derfor er det igen en søgen mod sikre havne, der dominerer. ”Det betyder interesse for danske og tyske obligationer, med faldende renter som resultat. Når det gælder realkreditpapirerne, tror jeg meget vel, vi igen kan komme til at se den 30-årige toprocentsobligation i kurser så høje, at det er den, der bliver udstedt i,” siger Klaus Kaiser.

Omkring den græske situation peger han på, at det, der nu giver uro, er, at det kniber for grækerne med at opfylde de betingelser, de har aftalt for at få udbetalt de næste lånetrancher. ”Det giver stigende risiko. Dertil kommer den politiske uro omkring hele EU. Den hollandske afstemning og senere også den britiske afstemning er med til at skabe uro om hele det politiske projekt,” siger han. Spørgsmålet om, hvad denne forøgede usikkerhed betyder, er der delte meninger om. ”Hvis den britiske afstemning ender med et nej, så hører jeg til dem, der tror på, at det vil give en øget søgning mod danske papirer ud fra en ønske om sikker havn,” siger Klaus Kaiser. Hvor længe bevægelsen mod lavere renter vil fortsætte, er dog ret usikkert. ”Det tør jeg ikke at vurdere, men på den korte bane, og det vil sige de kommende måneder, kan jeg ikke få øje på noget, der trækker den anden vej,” siger Klaus Kaiser. Heller ikke når det gælder påvirkning fra amerikansk økonomi, er han optimistisk. ”Jeg forventer, at de senest i løbet af 2017 vil se den næste lavkonjunktur,” siger han.

Teknisk analyse på danske statsrenter

Renten fortsætter nedad med uformindsket styrke, og det oplagte kortsigtede mål er fortsat niveauet fra april/maj 2015 omkring 0,25.