Formue

Finanshus: Aktiemarkeder ignorerer negative vaccine nyheder

Morten W. Langer

onsdag 14. april 2021 kl. 11:12

Fra Nordea:

 Amerikanske renter falder tilbage…
• …og svækker den amerikanske dollar
• Fokus i dag på Lagarde og svensk inflation

Sidste nyt fra de finansielle markeder

De amerikanske sundhedsmyndigheder meddelte i går, at de anbefaler at brugen af Covid-19 vaccinen fra Johnson & Johnson sættes i bero. Det sker efter fundet af seks sjældne tilfælde af blodpropper hos vaccinerede personer. På trods af denne nyhed, der potentielt kan forsinke det økonomiske opsving yderligere, formåede de globale aktiemarkeder i går at fastholde den positive stemning. I Europa steg STOXX600-indekset med 0,1% mens det amerikanske S&P500, med en fremgang på 0,3%, endnu engang kunne lukke i et rekordhøjt niveau. Hen over natten er den svagt stigende risikoappetit fortsat på de asiatiske markeder, og formarkederne peger da også på yderligere stigninger fra morgenstunden i Europa

Rentefald løfter aktierne. Grunden til, at de negative vaccinenyheder i går ikke udløste kursfald på aktiemarkederne skal givetvis findes på obligationsmarkederne, hvor de lange renter i USA faldt relativt kraftigt tilbage. Således faldt den 10-årige amerikanske statsrente i går med 6bp til et aktuelt niveau omkring 1,63%. Faldet blev bl.a. skabt på baggrund af en stor efterspørgsel på gårsdagens auktioner over 30-årige amerikanske statsobligationer.

Også i Europa faldt de lange renter i går tilbage om end bevægelsen her var noget mere afdæmpet sammenlignet med USA. I både Tyskland og Danmark faldt den 10-årige statsrente med ét enkelt basispunkt til et niveau på henholdsvis -0,30% og -0,01%.

Svækket amerikansk dollar. Det forholdsvis store rentefald i USA lagde i går et tungt pres på den amerikanske dollar, der blev svækket med 0,6% over for den danske krone. Dermed handler USD/DKK aktuelt omkring 6,22, hvilket er det laveste niveau siden midten af sidste måned. Den bevægelse understreger tydeligt, at det i øjeblikket er udviklingen i renterne der styrer valutamarkedet. Vi forventer, at de amerikanske renter i løbet af 2021 vil stige mere end de tilsvarende i euroområdet, og derfor fastholder vi vores forventninger om en styrket amerikansk dollar frem mod årsskiftet.

Styrket svensk krone. Den svenske krone steg i går med ca. 0,5% over for den danske krone og kom dermed op på 73,1 øre. Udover den generelt stigende risikoappetit kom gårsdagens styrkelse også i kølvandet på nye tal fra det svenske arbejdsmarked der viste et overraskende stort fald i arbejdsløsheden. Læs mere her

EM-webinar Tyrkiet. Vi fortsætter rækken af EM-webinarer. Torsdag kl. 12.00 er den tyrkiske lira på agendaen. Er du ikke tilmeldt, kan det ske her.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her

Analyser og økonomiske nøgletal

Amerikansk inflation tager et stort spring op. I marts steg de amerikanske forbrugerpriser med 0,6% målt i forhold til måneden før. Dermed steg årsstigningstakten til 2,6%, hvilket er den højeste inflation, der er målt siden august 2018. En væsentlig del af den store stigning skyldes den højere oliepris, men selv uden den steg kerneinflationen i marts med 1,6%, hvilket er årets hidtil højeste niveau. Over de kommende måneder er der udsigt til, at inflationen i USA vil stige yderligere som følge af de stigende råvarepriser, og fordi mange virksomheder formentlig vil forsøge at udnytte den nuværende store købekraft i husholdningerne til at presse priserne højere.

Mismodet breder sig i Tyskland. I de tyske ZEW-tal, der måler stemningen blandt ca. 350 finansanalytikere, faldt vurderingen af den aktuelle økonomiske situation overraskende tilbage til 70,7 mod 76,6 i sidste måned og en forventet fremgang til 79,0. Det var første gang siden november sidste år, at forventningsindekset oplevede en tilbagegang. Forklaringen på faldet skal formentlig findes i den nye hårde bølge af coronavirus som har ramt Tyskland og som har betydet, at landet gentagende gange har måtte stramme restriktionerne.

Dagen i dag

Der kommer umiddelbart ikke nogen spændende nøgletal fra USA eller euroområdet i dag. Dog er det værd at holde et vågent øje med ECB-chef Christine Lagarde, der kl. 16 holder en online præsentation arrangeret af Reuters, hvor hun er programsat til at tale om hvordan man bedst får økonomien tilbage på ret spor efter coronakrisen.

I Sverige er dagens helt store begivenhed offentliggørelsen af inflationstallene for marts. Her forventer vi, at inflationen målt ved CPIF-indekset vil stige til 1,8% mod 1,5% måneden forinden. Vi forventer dog, at den svenske inflation hen over midten af året vil falde tilbage igen, blandt andet som følge af det seneste års styrkelse af den svenske krone, der har gjort importvarerne billigere. Hvis vi får ret i vores forventninger vil det styrke formodningen om, at Riksbanken vil holde pengepolitikken uændret som minimum frem til udgangen af 2022

Dagens graf: Midlertidig stigning i svensk inflation

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]