Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Aktiemarkeder ignorerer negative vaccine nyheder

Morten W. Langer

onsdag 14. april 2021 kl. 11:12

Fra Nordea:

 Amerikanske renter falder tilbage…
• …og svækker den amerikanske dollar
• Fokus i dag på Lagarde og svensk inflation

Sidste nyt fra de finansielle markeder

De amerikanske sundhedsmyndigheder meddelte i går, at de anbefaler at brugen af Covid-19 vaccinen fra Johnson & Johnson sættes i bero. Det sker efter fundet af seks sjældne tilfælde af blodpropper hos vaccinerede personer. På trods af denne nyhed, der potentielt kan forsinke det økonomiske opsving yderligere, formåede de globale aktiemarkeder i går at fastholde den positive stemning. I Europa steg STOXX600-indekset med 0,1% mens det amerikanske S&P500, med en fremgang på 0,3%, endnu engang kunne lukke i et rekordhøjt niveau. Hen over natten er den svagt stigende risikoappetit fortsat på de asiatiske markeder, og formarkederne peger da også på yderligere stigninger fra morgenstunden i Europa

Rentefald løfter aktierne. Grunden til, at de negative vaccinenyheder i går ikke udløste kursfald på aktiemarkederne skal givetvis findes på obligationsmarkederne, hvor de lange renter i USA faldt relativt kraftigt tilbage. Således faldt den 10-årige amerikanske statsrente i går med 6bp til et aktuelt niveau omkring 1,63%. Faldet blev bl.a. skabt på baggrund af en stor efterspørgsel på gårsdagens auktioner over 30-årige amerikanske statsobligationer.

Også i Europa faldt de lange renter i går tilbage om end bevægelsen her var noget mere afdæmpet sammenlignet med USA. I både Tyskland og Danmark faldt den 10-årige statsrente med ét enkelt basispunkt til et niveau på henholdsvis -0,30% og -0,01%.

Svækket amerikansk dollar. Det forholdsvis store rentefald i USA lagde i går et tungt pres på den amerikanske dollar, der blev svækket med 0,6% over for den danske krone. Dermed handler USD/DKK aktuelt omkring 6,22, hvilket er det laveste niveau siden midten af sidste måned. Den bevægelse understreger tydeligt, at det i øjeblikket er udviklingen i renterne der styrer valutamarkedet. Vi forventer, at de amerikanske renter i løbet af 2021 vil stige mere end de tilsvarende i euroområdet, og derfor fastholder vi vores forventninger om en styrket amerikansk dollar frem mod årsskiftet.

Styrket svensk krone. Den svenske krone steg i går med ca. 0,5% over for den danske krone og kom dermed op på 73,1 øre. Udover den generelt stigende risikoappetit kom gårsdagens styrkelse også i kølvandet på nye tal fra det svenske arbejdsmarked der viste et overraskende stort fald i arbejdsløsheden. Læs mere her

EM-webinar Tyrkiet. Vi fortsætter rækken af EM-webinarer. Torsdag kl. 12.00 er den tyrkiske lira på agendaen. Er du ikke tilmeldt, kan det ske her.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her

Analyser og økonomiske nøgletal

Amerikansk inflation tager et stort spring op. I marts steg de amerikanske forbrugerpriser med 0,6% målt i forhold til måneden før. Dermed steg årsstigningstakten til 2,6%, hvilket er den højeste inflation, der er målt siden august 2018. En væsentlig del af den store stigning skyldes den højere oliepris, men selv uden den steg kerneinflationen i marts med 1,6%, hvilket er årets hidtil højeste niveau. Over de kommende måneder er der udsigt til, at inflationen i USA vil stige yderligere som følge af de stigende råvarepriser, og fordi mange virksomheder formentlig vil forsøge at udnytte den nuværende store købekraft i husholdningerne til at presse priserne højere.

Mismodet breder sig i Tyskland. I de tyske ZEW-tal, der måler stemningen blandt ca. 350 finansanalytikere, faldt vurderingen af den aktuelle økonomiske situation overraskende tilbage til 70,7 mod 76,6 i sidste måned og en forventet fremgang til 79,0. Det var første gang siden november sidste år, at forventningsindekset oplevede en tilbagegang. Forklaringen på faldet skal formentlig findes i den nye hårde bølge af coronavirus som har ramt Tyskland og som har betydet, at landet gentagende gange har måtte stramme restriktionerne.

Dagen i dag

Der kommer umiddelbart ikke nogen spændende nøgletal fra USA eller euroområdet i dag. Dog er det værd at holde et vågent øje med ECB-chef Christine Lagarde, der kl. 16 holder en online præsentation arrangeret af Reuters, hvor hun er programsat til at tale om hvordan man bedst får økonomien tilbage på ret spor efter coronakrisen.

I Sverige er dagens helt store begivenhed offentliggørelsen af inflationstallene for marts. Her forventer vi, at inflationen målt ved CPIF-indekset vil stige til 1,8% mod 1,5% måneden forinden. Vi forventer dog, at den svenske inflation hen over midten af året vil falde tilbage igen, blandt andet som følge af det seneste års styrkelse af den svenske krone, der har gjort importvarerne billigere. Hvis vi får ret i vores forventninger vil det styrke formodningen om, at Riksbanken vil holde pengepolitikken uændret som minimum frem til udgangen af 2022

Dagens graf: Midlertidig stigning i svensk inflation

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank