Formue

Finanshus: Aktier stiger efter stærke amerikanske nøgletal, fremrykker forventning om renteforhøjelse

Morten W. Langer

tirsdag 06. april 2021 kl. 7:18

Fra Nordea: Aktier stiger efter stærke amerikanske nøgletal i løbet af påsken. Både ISM-tallene og den månedlige jobrapport overgik forventningerne, og det giver tro på et meget stærkt opsving i amerikansk økonomi. Både S&P og Dow Jones lukkede på nye rekordniveauer mandag efter stigninger på henholdsvis 1,4% og 1,1%, mens Nasdaq steg med 1,7%. Over natten har de asiatiske markeder haft svært ved at fastholde de positive takter til trods for offentliggørelse af et stærkt kinesisk PMI for servicesektoren. Efter positive åbning er Nikkei således faldet tilbage med ca. 0,7% kort før lukketid. Men de europæiske aktiefutures er oppe med ca. 1%.

Forventning om amerikansk renteforhøjelse. De stærke nøgletal giver ikke alene kursstigninger på aktiemarkederne, de forstærker også forventning om en amerikansk renteforhøjelse. En forhøjelse af den amerikanske styringsrente – fed funds satsen – med 25bp et nu fuldt ud indpriset ved udgangen af 2022. Dermed er der stor forskel mellem signalerne fra Fed om uændret lav styringsrente i lang tid og markedsaktørernes vurdering af de seneste nøgletal. På onsdag kommer der referat fra det seneste FOMC-møde, men endnu mere interessant bliver meddelelsen fra Fed på den næste FOMC-møde 28. april.

Lange amerikanske renter lidt tilbage, korte renter op. Selvom de meget stærke nøgletal danner forventninger om inflationspres og strammere amerikansk pengepolitik, er de lange amerikanske markedsrenter falde lidt tilbage de seneste dage. Før påske var den toneangivende 10-årige amerikanske statsrente kortvarigt oppe omkring 1,78%, men den er siden faldet tilbage og den ligger her til morgen omkring 1,69%. I den korte end af markedet er den 2-årige statsrente derimod begyndt at røre på sig. Den bliver nu handlet omkring 0,19%, mens den var nede omkring 0,10% i februar måned.

Nervøs oliepris efter ny OPEC+ aftale. I sidste uge blev OPEC+ landene enige om at begynde at forøge produktionen fra maj måned. I maj bliver der mulighed for, at OPEC+ landene kan øge produktionen med 350.000 tønder dagligt, og der var enighed om at øge med yderligere 350.000 tønder i juni og med 400.000 i juli. Da der forventes større efterspørgsel i takt med, at de europæiske lande lemper restriktionerne og det samme sker i Nordamerika, er der ikke udsigt til større fald i olieprisen. Udsigt til højere verdensmarkedsproduktion vil derimod hæmme ny stigning i olieprisen fremadrettet. Prisen på brent ligger her til morgen i underkanten af $63.

Euroen er pt det svage led på valutamarkedet. Det er den langsomme udrulning af Covid-19 vaccinerne og den seneste forværring af antallet af smittede i en lang række europæiske lande med deraf pres på sundhedssektoren, der svækkede den fælles valuta i øjeblikket.

Dollaren falder lidt tilbage med et tilsvarende tilbagefald i de lange amerikanske renter. Det er fortsat de lange amerikanske renter, der betyder mest for dollaren i øjeblikket. Og da den 10-årige amerikanske statsrente er faldet tilbage under 1,70%, har dollaren også trukket sig lidt tilbage. USD/DKK var i dagene før påske kortvarigt oppe omkring 6,35, men kursen ligger her til morgen omkring 6,30. Med de stærke vækstudsigter i USA peger pilen dog opad for både de lange amerikanske renter og for dollaren.

Stærkt pund. Den kraftige stigning i pundet, vi så i 1. kvartal, er fortsat i begyndelsen af april. GBP/DKK er nu steget til 8,77. Der er en stigning på ca. 7% fra niveauer omkring 8,20 i begyndelsen af året. Det er fortsat den hurtige udrulning af Covid-19 vaccinerne samt den begyndende genåbning af den britiske samfundsøkonomi, der får pundet til at stige. En svag euro gør samtidigt sit til, at pundet stiger over for den danske krone.

Norsk krone når nye post-corona højder. Den norske krone er kommet stærkt igen i begyndelsen af april, efter olieprisfaldet i slutningen af marts lagde en dæmpe på den norske valuta. NOK/DKK er tilbage over 74 øre og kursen har ikke været højere siden februar sidste år. Den skærpede retorik fra Norges Bank med udsigt til rentestigning inden årets udgang er stærkt befordrende for NOK. Og i sidste uge annoncerede Norges Bank daglige køb af NOK 1,8 mia. i april måned, hvilket er en overraskende stigning fra NOK 1,7 mia. i både februar og marts.

Analyser og økonomiske nøgletal

Mange nye job i USA. Der blev skabt hele 916.000 ny job i løbet af marts måned. Det var betydeligt flere end forventet. Samtidigt blev antallet i februar revideret op med 90.000 til 468.000. Der var dog stadig 8,4 mio. færre beskæftiget i marts end i februar sidste år forud for udbruddet af corona-krisen. Arbejdsløsheden faldt fra 6,2% til 6,0%, mens den var blot 3,5% i februar sidste år. Der ventes dog at blive skabt mange nye job i de kommende måneder i takt med at flere og flere bliver vaccineret og det amerikanske samfund langsomt vender tilbage til normale forhold. Det sidste vil ikke mindste de store hjælpepakker være med til at sikre.

Stor optimisme i amerikansk erhvervsliv. ISM indekset i industrien steg fra 60,8 til 64,7 i marts. Det er det højeste niveau siden slutningen af 1983 under den ekspansive finanspolitik under Ronald Reagan – Reaganomics. Indenfor servicesektoren var der ligeledes tale om en kraftig stigning i marts måned. PMI indekset for servicesektoren steg fra 55,3 til 63,7. Det er det højeste niveau siden PMI indekset for servicesektoren blev introduceret i 1997.

Uændret rente i Australien. Den australske centralbank holdt som ventet styringsrenten uændret på 0,1% på dagens rentemøde.

Svensker PMI stiger igen. Efter tilbagefald i både januar og februar var der fremgang i det svenske PMI-tal for industrien i marts. Tallet steg fra 61,8 til 63,7, hvilket bringer det tilbage i retning mod det høje niveau i december på 64,8. De svenske nøgletal fortsætter således de positive takter, hvorfor den seneste svækkelse af den svenske krone burde blive kortvarig.

Europæisk inflation stiger, men det skyldes højere energipriser mere end noget andet. Den totale inflation i euroområdet steg fra 0,9% til 1,3% i marts, mens kerneinflationen (ex energi og fødevarepriser) aftog fra 1,1% til 0,9%. Læs mere her.

Lavere dansk væksttab end tidligere antaget. Det danske BNP faldt ”kun” faldt med 2,7% i 2020, hvilket var noget mindre end de tidligere beregninger (-3,3%). En væsentlig årsag til det relativt lille fald i dansk BNP sidste år er den kraftige fremgang i husholdningernes nettoformue, der er fulgt i kølvandet på de hastigt stigende boligpriser og fremgangen på aktiemarkederne. Læs mere her.

Den kommende uge og dagen i dag

Den kommende uge byder ikke på de store begivenheder og de finansielle markeder vil fortsat skulle fordøje de meget stærke nøgletal, der kom i løbet af påskedagene. Om 8-10 dage begynder regnskabssæsonen fra de store amerikanske selvskaber, men mon ikke de fleste ser lyst på fremtidsudsigterne i lyset af den hurtige udrulning af Covid-19 vaccinerne i USA og de store hjælpepakker.

På nøgletalsfronten kommer der ikke nøgletal fra USA eller euroområdet, der hører til blandt de allervigtigste. Fra USA får vi referatet fra det seneste FOMC-møde på onsdag, mens der er de ugentlig jobtal torsdag og producentpriser fredag. I Sverige og Norge kommer der henholdsvis BNP-tal torsdag og CPI-inflationstal fredag.

Og fra vores egen lille andedam vil der i morgen onsdag være stor interesse omkring udgivelsen af tallene for den danske valutareserve i marts. I løbet af måneden har Nationalbanken formentlig skrue kraftigt op for interventionen for at modvirke presset for en stærkere dansk krone over for euroen. Læs mere her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Mystik om Nationalbankens aktieafkast: Uklarhed om investeringer, strategi og mandat

Nationalbanken har fået en hård medfart på de 11 mia. samfundskroner, den har investeret i store europæiske og amerikanske aktier. Det er nemlig lykkedes Nationalbanken at komme bagud på…
Finans
Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder

Seneste nyt

Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde
Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Samfundsansvar

Fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder er en skelsættende beslutning

Regeringen og dens støttepartier har aftalt at nedsætte udvalg om fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder. Der en skelsættende beslutning, der kan medvirke til at styrke dansk økonomi, fordi medarbejdernes deltagelse…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark

Seneste nyt

Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige
Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Medhold i familieoverdragelse til offentlig ejendomsvurdering +/- 15%
Denmark will establish two energy islands and windfarms
Onlinekursus: Offentligt ansat A-Z
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]