Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Aktier under pres, europæiske obligationsrenter tipper opad

Morten W. Langer

tirsdag 20. april 2021 kl. 9:30

Fra Nordea:

• Aktiemarkeder ramt af gevinsthjemtagning

• Dollaren i defensiven
• Norsk krone på det højeste niveau i mere end 1 år

Sidste nyt fra de finansielle markeder

Aktiemarkederne ramt af gevinsthjemtagning. Kombinationen af rekordhøje markeder i sidste uge og skuffende nyt fra bl.a. Tesla fik investorerne til at tage gevinst på deres aktiebeholdninger. Og det var teknologiaktierne, der førte an. Nasdaq faldt mandag med 1%, mens Dow Jones og S&P 500 faldt med henholdsvis 0,36% og 0,53%, Den negative stemning er fortsat i Asien har til morgen. Især i Japan, hvor ny stigning i Covid-19 smittede bekymrer. Nikkei er faldet med 1,8% kort før lukketid. Flere af de europæiske aktiefutures er ligeledes i negativt territorium, mens den amerikanske futures er oppe med ca. 0,25%.

Amerikanske renter trækker igen lidt nordpå. Den 10-årigeamerikanske statsrente, der i sidste uge kortvarig var helt ned omkring 1,53% har nu bevæget sig tilbage til 1,61% efter stigning på 4bp mandag. De forholdsvis store daglige udsving i den lange amerikanske rente vidner om stor usikkerhed i retningen på den korte bane. Onsdag er der auktion over 20-årige statsobligationer, hvilket kan medvirke til opadgående pres på de lange renter.

De europæiske renter stiger ligeledes. Mandag steg den 10-årige tyske statsrente fra -0,25% til -0,21%. Den lange tyske rente nærmer sig dermed -0,20%, som var toppen tilbage i februar, inden ECB meldte ud, at den europæiske centralbank ville købe hurtigere op for at imødegå højere renter. ECB har i de seneste uge valgt ikke at intensivere bankens opkøb, hvilket kan overraske i lyset af den seneste stigning i de lange europæiske renter. Måske får vi et svar på rentemødet i ECB på torsdag.

Dollaren har det svært. Lavere lange markedsrenter i USA har presset dollaren nedad i første halvdel af april, og i går var det teknikken, der fik dollaren til at falde yderligere. EUR/USD lå i sidste uge i underkanten af 1,20 uden at kunne bryde op over det niveau, men mandag lykkedes det, og så faldt USD/DKK ned under 6,20 og ned til 6,16. Dollaren ser fortsat sårbar ud. Mandag trak den lange amerikanske rente dog lidt nordpå, hvilket burde dæmpe et yderligere fald i dollaren.

Norsk krone i medvind. NOK/DKK er steget til 0,7465 og er dermed på niveauer vi ikke har set siden de første måneder af 2020. Der er ikke så mange friske nyheder at handle på, men NOK er fortsat understøttet af en forholdsvis høj oliepris (omkring $67), norsk genåbning, opmuntrende nøgletal samt udsigt til norsk renteforhøjelse senere på året. I denne uge kommer der ingen vigtige norske nøgletal.

Analyser og økonomiske nøgletal

Hvorfor køber ECB ikke mere op end den gør? I den seneste uge har ECB købt obligationer under PEPP programmet for EUR 18 mia. og samtidige er den toneangivende 10-årige tyske statsrente de seneste to uger steget fra -0,35% og nærmer sig nu -0,20%. Det sidste var det niveau den 10-årige rente nåede op på i slutningen af februar, hvilket afstedkom udmeldingen fra ECB på rentemødet i begyndelsen af marts om, at ECB ville foretage hurtigere opkøb for at dæmpe rentestigninger.

Fortsætter den 10-årige tyske rente med at stige op over -0,15%, vil den nå op på niveauer, vi ikke har set de seneste 2 år. Det bliver derfor interessant at se, om ECB vil tillade yderligere rentestigning eller om tempoet for opkøbene kommer til at stige. Torsdag er der rentemøde i ECB, men vi forventer ingen nye signaler fra ECB i denne uge. Læs mere her.

Dagen i dag

Dagen i dag er en ganske rolig dag på nøgletalsfronten. Alligevel holder vi et vågent øje med britiske arbejdsløshed samt tårnhøje boligpriser i Sverige.

I februar faldt britisk arbejdsløshed fra 5,1% til 5,0%. Bedringen er specielt drevet af Storbritanniens ekstraordinære hurtige vaccineudrulning. Vaccineudrulningen fortsætter og det gør den britiske genåbning og vi venter, at det fortsat vil understøtte det britiske arbejdsmarkedet fremadrettet.

Det svenske boligmarked har det seneste år buldret derudaf med tocifrede stigningstakter på det seneste. Prisstigningen var på 12,6% i februar. Stigningerne kommer på ryggen af en ekspansiv pengepolitik ført af Riksbanken og boligfesten ser ikke ud til at være ovre. Riksbankens seneste fokus på stimulus i covered bonds markedet der understøtter realkreditmarkedet kan sætte yderligere bål under et allerede meget varmt boligmarked. Og det hjælper heller ikke, at over halvdelen af Riksbankens stimulus portefølje i virksomhedsgæld ligger i ejendomsobligationer.

Dagens graf: fuld fart på svensk boligpriser, % år/år

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank