Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Alles øjne er på FED-møde i aften, onsdag

Morten W. Langer

onsdag 17. marts 2021 kl. 8:24

Fra Nordea:

Alles øjne på FOMC-møde i aften

• Bekymrer Fed sig om stærkt stigende lange renter?
• Aktier ned, dollar op og renter sidelæns
• Riksbanken er ikke bekymret for stærk svensk krone

Sidste nyt fra de finansielle markeder

De finansielle markeder afventer aftens FOMC-møde. Og der er mange spørgsmål, de globale investorer håber, at Fed-chef Jerome Powell vil give svarene på i aften. Aktierne trækker sig lidt tilbage forud for mødet, mens rentemarkederne er afventende, og dollaren er kravlet lidt nordpå.

De amerikanske aktier faldt tilbage sent tirsdag og den negative stemning er fortsat i Asien her til morgen. S&P faldt med 0,16% og Dow Jones lukkede 0,39% lavere, mens Nasdaq var uændret (+0,09%). I Fjernøsten er Nikkei nede med 0,2% kort før lukketid, mens de kinesiske aktier (SSEC) er faldet med 0,3%. Og både den amerikanske og de europæiske aktiefutures ligger svagt i negativ her til morgen.

Det amerikanske rentemarked er nok det markeder, der allermest afventer aftens FOMC-møde. Det vigtigste at få svar på bliver, om Fed bekymrer sig om den kraftige stigning i de lange amerikanske markedsrenter i årets tre første måneder, og om Fed har tænkt sig at gøre noget ved det. ECB gjorde det i sidste uge, men hvad gør Fed? Den 10-årige amerikanske statsrente ligger her til morgen omkring 1,62% og dermed ikke langt fra den seneste top omkring 1,64%. Ved årets begyndelse var den lange amerikanske rente omkring 0,90%.

Dollaren lidt op. USD/DKK er kravlet op fra 6.2250 til 6,2450. Kommer der mere høgeagtige end dueagtige toner på aftens FOMC-møde, hvilket vi forventer, er der en god chance for, at den seneste top i USD/DKK omkring 6,28 vil blive testet. Men det er ikke kun dollaren, der afventer nyt fra centralbank. Pundet og den norske krone afventer rentemøder i Bank of England og Norges Bank i morgen torsdag, mens der er rentemøde i Bank of Japan fredag. Yennen er fortsat det svage led på valutamarkedet og der er stor risiko for en endnu lavere yen inden ugen er omme.

Analyser og økonomiske nøgletal

Riksbankchef tilfreds med stærk svensk krone. Chefen for Riksbanken, Stefan Ingves, sagde tirsdag, at han var tilfreds med udviklingen i den svenske krone i løbet af pandemien. Dette er ganske interessant i lyset af, at det svenske kroneindeks steg med hele 7% i kalenderåret 2020. Overfor den danske krone steg SEK med knap 4%, mens stigningen overfor den amerikanske dollar blev på hele 12%. De færreste centralbanker er i dag tilfredse med en stærkere valuta, der bringer deflationære kræfter til den hjemlige økonomi. Ingves sagde også, at det var naturligt at forvente en styrket svensk krone i lyset af de økonomiske udsigter. Endelig nævnte Ingves at, hvis Riksbanken fandt behov for yderligere lempelse af pengepolitikken, ville det blive en kombination af rentenedsættelse og yderligere opkøb af obligationer. Men der er dog ikke meget der tyder på, at der bliver behov for yderligere lempelse af den svenske pengepolitik.

Store udsving i amerikansk detailsalg. Salget i januar nærmest eksploderede, så der var forventet en vis tilbagegang i februar. Men tilbagegangen blev -3,0%, hvilket var langt større end forventet. Men det skyldtes mest af alt en revision af salget i januar, der ikke steg med 5,3% som først offentliggjort men med hele 7,6%. Den årlige stigningstakt aftog således kun fra 7,4% i januar til 6,3% i februar. Der er dermed tale om kraftig vækst i detailsalget i årets to første måneder.

Stigning i det tyske ZEW-forventningsindeks. De nyeste tal for det tyske ZEW-industriindeks viste en pæn stigning fra 71,2 til 76,6 i marts. Dette var en større end forventet stigning. Konsensusforventning lå på 73. Det signalerer en stigende optimisme omkring de økonomiske fremtidsudsigter i Tyskland. Ligeledes faldt vurderingen af den aktuelle økonomiske situation fra -67 til -62 i marts.

Dagen i dag

Dagens absolut vigtigste begivenhed er FOMC-mødet i aften. Det store spørgsmål er, om Fed beslutter sig for at reagere på renteuroen og bl.a. forlænge SLR-aftalen. I sidste uge meddelte ECB, at den vil købe hurtigere op i det europæiske obligationsmarked for at dæmpe de kraftige rentestigninger, vi har set i de første måneder af året. Nu afventer de globale rentemarkeder, om Fed vil gøre noget tilsvarende.

Der er også fokus på om Fed vil forlænge de amerikanske bankers SLR-aftale, der ellers udløber 31. marts. Aftalen giver de amerikanske banker mulighed for, at deres beholdning af statsobligationer ikke belaster deres kapitalkrav. Bliver aftalen ikke forlænget, vil bankerne have et stort incitament til at sælge ud af deres statsobligationer med deraf opadgående pres på renterne.

Ifølge Nordeas beregninger vil en beslutning om ikke at forlænge aftalen kunne føre til et frasalg af statsobligationer på hele USD 700 mia. Dette betyder dog ikke, at der med sikkerhed kommer en forlængelse. Det kunne være en politisk mere spiselig løsning ikke at forlænge SLR-aftalen og så bagefter finde på noget nyt, der kan løse problemet.

En såkaldt ”Operation Twist” (uændret mængde opkøb, men opkøb i den korte ende af rentekurven flyttes til den lange ende) kunne være en anden måde at lette et muligt opadgående pres på lange obligationsrenter som følge af en manglende forlængelse af SLR-aftalen. Vi mener dog, at den mulighed ikke er særlig sandsynlig i lyset af den stigende inflation.

Der bliver mange detaljer at holde øje med, når FOMC meddelelsen kommer kl. 19.00 og på det efterfølgende pressemøde 19.30. Læs mere her.

Vi ser størst risiko for, at meddelelsen fra FOMC-mødet vil blive tolket mere høgeagtigt end dueagtigt. Det betyder, at vi se risiko på opsiden for både de amerikanske renter og for dollaren.

Dagens graf: Bekymrer Fed sig om stigende lang rente? FOMC-møde i aften ventes at give svaret

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank