Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: ECB-rentemøde denne uge beslutter ikke tidsplan for tapering

Morten W. Langer

mandag 06. september 2021 kl. 9:39

Fra Nordea:

I fredags skuffede den amerikanske arbejdsmarkedsrapport fælt. På forhånd var der ventet en fremgang i beskæftigelsen på 750.000 personer i august, men det faktiske tal blev kun på 235.000. Til gengæld fortsatte lønstigningstakten højere, da den blev målt til 4,3% mod 4,1% måneden forinden. Det kan indikere, at fremgangen på det amerikanske arbejdsmarked ikke er helt så stærk som tidligere (måske pga. deltavarianten), men at der fortsat er et stort opadgående pres på lønningerne som følge af problemer med at rekruttere den ønskede arbejdskraft for virksomhederne.

På de finansielle markeder skabte nyheden umiddelbart en nedadgående tryk på aktierne. Mod slutningen af handelsdagen lykkedes det dog alligevel de amerikanske aktiemarkeder at genvinde det tabte terræn, så S&P-indekset kunne lukke fredagen uændret, mens Nasdaq100 steg med 0,2%.

Hen er natten er den nye uge startet med stigende aktiemarkeder i Asien i kølvandet på vendingen på de amerikanske markeder fredag aften. Det skal dog bemærkes, at omsætningen i dag er mindre end normalt, da markederne i USA i dag er lukket for at fejre Labour Day.

Højere lange renter. Meldingen om de det stigende lønpres på det amerikanske arbejdsmarked gav i fredags anledning til et opadgående pres på de lange renter. I USA betød det, at den 10-årige statsrente steg med 4bp til 1,33%, mens den tilsvarende danske lukkede ét enkelt basispunkt højere i -0,07%, hvilket er det højeste niveau siden midten af juli. Som det ses af dagens figur nederst på siden er der de seneste uger sket en vending i de lange danske renter, som efter sommerens tilbagefald, nu igen er begyndt at stige

Svækket amerikansk dollar. Den amerikanske dollar faldt i sidste uge tilbage over for euroen, da flere investorer nu begynder at spekulere i, at Fed ikke vil være helt så aggressive med opstramningen af pengepolitikken som tidligere ventet. Samtidig har en række ECB-medlemmer på det seneste været ude med udtalelser om, at opkøbsprogrammet i euroområdet skal neddrosles. Til sammen har det presset USD/DKK ned omkring 6,27 efter det i midten af august var oppe og runde 6,37.

Moderat svækkelse af de skandinaviske valutaer. Både den norske- og den svenske krone mistede i fredag lidt momentum som reaktion på den generelt aftagende globale risikoappetit. Her til morgen handler NOK/DKK omkring 72,2 øre, mens SEK/DKK ligger i 73,2 øre.

Analyser og økonomiske nøgletal

Amerikansk ISM-tal for servicesektoren fastholder højt niveau. I august faldt det amerikanske ISM-indeks for servicesektoren til 61,7 mod 64,1 måneden forinden. Dermed signalerer et stort flertal af de adspurgte virksomheder i undersøgelsen, at de fortsat oplever et stigende aktivitetsniveau. Samtidig forblev underkomponenten for beskæftigelsen stort set uændret på 53,7, hvilket kan give et begrundet håb om, at der måske alligevel er en stærkere fremgang på det amerikanske arbejdsmarked end det, som de faktiske beskæftigelsestal for august indikerede.

Dagen i dag og i den kommende uge

Der offentliggøres i dag ikke nogle væsentlige nøgletal fra hverken USA eller euroområdet.

I den kommende uge vil interessen først og fremmest samle sig om torsdagens rentemøde i ECB. Forud fra mødet har flere af bankens medlemmer været ude og advokere for, at der ikke længere er behov for det store opkøbsprogram (PEPP), der blev iværksat under coronakrisen. Vi tror dog, at et flertal i ECB først på mødet i december er klar til at træffe en beslutning om hvornår programmet skal stoppes endeligt. Læs mere her.

Fokus på dansk og norsk inflation. I de skandinaviske lande vil denne uges vigtigste begivenheder være frigivelsen af nye inflationstal på fredag fra både Danmark og Norge. I Danmark forventer vi, at inflationen i august vil være forblevet omkring 1,5%, da bl.a. stigende fødevarepriser ventes at fastholde den årlige stigningstakt i forbrugerpriserne på et relativt højt niveau. I Norge forventes kerneinflationen at lande på 1,1%. Selv om inflationen de seneste måneder er faldet lidt tilbage i Norge vil det efter vores vurdering ikke være noget der vil påvirke Norges Bank, der forventes at sætte renten op både senere i denne måned og i december.

Dagens graf: Lange danske renter trækker igen højere

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank