Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Hurtige stemningsskift, aktier og olie op, dollar ned

Morten W. Langer

tirsdag 18. maj 2021 kl. 7:07

Fra Nordea:

Aktiemarkeder med hurtige stemningsskift. Mens de amerikanske markeder faldt tilbage mandag, er markederne i Asien steget ganske pænt her til morgen, og både den amerikanske og de europæiske aktiefutures er i positivt territorium. Nikkei er steget med mere end 2% kort før lukketid primært på ryggen af opmuntrende regnskaber fra de japanske virksomheder, mens de japanske BNP-tal skuffede med et større tilbagefald end ventet i første kvartal.

S&P 500 faldt mandag med 0,25%, mens faldet i Nasdaq blev på 0,60%. Der er således hurtige stemningsskift på de globale aktiemarkeder i øjeblikket. De globale investorer vakler mellem positive vækstudsigter og frygt for tiltagende inflation.

Fed-medlem ser amerikansk renteforhøjelse i løbet af 2022. Robert Kaplan gentog mandag, at han forventer, at der bliver behov for, at Fed hæver den amerikanske styringsrenter allerede i løbet af 2022. Det er ikke første gang, Kaplan giver udtryk for et mere høgeagtig syn på amerikansk pengepolitik end de flest medlemmer af Fed og gårsdagens kommentarer efterlod ingen nævneværdig reaktioner på de finansielle markeder.

I morgen onsdag bliver referatet fra det seneste FOMC-møde offentliggjort og det bliver interessant at se, om der er flere andre medlemmer, der giver udtryk for mere høgeagtige toner.

Olieprisen stiger. Prisen på brent nærmer sig $70. Udsigten til positive aktiemarkeder senere i dag i Europa og USA efter store stigninger i Asien har løftet olieprisen til $69,5. Årets top fra begyndelsen af marts er lige over $71.

Renter med lille pil op ad. Der har været store udsving i den 10-årige amerikanske statsrente den seneste uge. I sidste uge steg den mere end 10bp efter det amerikanske inflationstal og var kortvarigt oppe omkring 1,70%. Mandag morgen var den nede omkring 1,61% og den er siden kravlet op til1,65%.

Den toneangivende 10-årige tyske statsrente bliver her til morgen handlet omkring 0,11%, hvilket er tæt på de højeste niveauer i sidste uge, og det er 50bp højere end ved årets begyndelse.

Dollaren i defensiven. Da den lange amerikanske rente i øjeblikket har svært ved at trække fra den tyske – snarere tværtimod. Det giver dollaren modvind. USD/DKK bliver her til morgen handlet omkring 6,11 og kursen nærmer sig lavpunktet lige under 6,10 fra begyndelsen af marts måned.

Pundet stiger. GBP/DKK er kravlet op til 8,66 og er dermed på det højeste niveau siden tilbagefaldet i begyndelsen af april. Den fortsatte genåbning af den britiske økonomi er meget positiv for vækstudsigterne i Storbritannien og det smitter af på pundet.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her.

Analyser og økonomiske nøgletal

Dansk vækst i større tilbagegang. Friske tal fra Danmarks Statistisk viste et fald i BNP på 1,5% for første kvartal i 2021. Dansk økonomi faldt dermed endnu engang som følge af nye Covid-19 restriktioner i begyndelsen af året. Det var særligt serviceindustrien, der bidrog negativt til kvartalsvæksten. I industrien var der omvendt fortsat fremgang, der reducerede faldet.

Det er særligt bemærkelsesværdigt, at Danmark viser sig at være mere påvirket af Covid-19 og nedlukninger i begyndelsen af 2021 end USA og muligvis også euroområdet som vi for BNP-tal for senere i dag. Læs mere her.

Større en ventet fald i japansk BNP. BNP-væksten i Japan aftog med 5,1% på årsbasis i første kvartal, hvilket var en større tilbagegang end konsensus på 4,6%. Tilbagegangen følger stærk vækst i fjerde kvartal sidste år på hele 11,6% og skyldes ny nedlukning og restriktioner samt langsom udrulning af Covid-19 vacciner. Både privatforbruger og investeringer faldt med 1,4% på kvartalsbasis mens eksporten steg med 2,3%. I finansåret der sluttede 31. marts faldt det japanske BNP med 4,6%.

Dagen i dag

Dagen i dag er ganske let på kalenderfronten. Til morgen offentliggøres arbejdsløshedstal fra Storbritannien og hen mod middag får vi foreløbige BNP-tal fra euroområdet.

Den britiske arbejdsløshed begyndte året i 5,0% og faldt derefter til 4,9% i februar trods større nedlukninger i begyndelsen af året. Det bliver derfor spændende at se, om det britiske arbejdsmarked fortsætter med at være robust overfor Covid-19 relateret modvind i marts.

Der ventes yderligere tilbagegang for BNP-væksten i euroområdet for første kvartal i 2021. Væksten i euroområdet i Q4 2020 faldt med 0,6% sammenlignet med 0,4% for EU og det hjælper bestemt ikke at restriktioner generelt er blevet strammet op i begyndelsen af 2021.

Dagens graf: Britisk arbejdsløshed på vej nedad igen, %

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank