Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Nervøsitet frem til offentliggørelse af FED-referat fra seneste rentemøde

Morten W. Langer

onsdag 07. juli 2021 kl. 9:17

Fra Nordea:

• Stort fald i de lange renter
• Lavere oliepris sætter den norske krone under pres
• Fokus i dag på referat fra Fed og amerikanske arbejdsmarkedstal

Sidste nyt fra de finansielle markeder

Skuffende amerikanske ISM-tal, kombineret med nervøsitet forud for aftenens frigivelse af referatet fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank, gav i går anledning til et fald i den globale risikoappetit. I Europa betød det, at aktierne i STOXX600-indekset faldt med 0,5% mens det amerikanske S&P500-indeks blev noteret for en tilbagegang på 0,2%. Hen over natten er også de asiatiske aktiemarkeder faldet tilbage.

Lavere global risikovillighed udløser stort fald i de lange renter. Den største bevægelse fandt sted i USA, hvor den 10-årige statsrente dykkede med 8bp til et niveau omkring 1,37% – det laveste siden midten af februar. Også på de europæiske obligationsmarkeder trak renterne i går lavere. I Tyskland betød det, at den 10-årige statsrente faldt med 5bp til -0,26%, hvilket er det laveste siden april i år.

Styrket amerikansk dollar. Trods det relativt store fald i de amerikanske renter blev den amerikanske dollar i går styrket, da investorerne søgte tilbage mod sikker havn. Med en stigning i USD/DKK på 0,4% koster den amerikanske dollar dermed nu 6,29 kroner.

Store udsving i olieprisen. I mandags steg olieprisen kraftigt efter det kom frem, at landene i OPEC+ samarbejdet fortsat ikke kan nå til enighed om en ny produktionsaftale. Da der fortsat ikke noget der tyder på et kompromis begynder flere markedsdeltagere nu at spekulere i, at et eller flere af landene vil trække sig ud af samarbejdet, og dermed potentielt udløse en en kraftig stigning i produktionen. Disse spekulationer fik i går olieprisen til at falde med mere end 4%, så prisen på en tønde Brent-olie her til morgen ligger omkring $74,5 per tønde efter den i mandags var oppe over $78.

Kraftig svækkelse af den norske krone. Gårsdagens store fald i olieprisen gav anledning til en kraftig svækkelse af den norske krone, der målt over for danske kroner faldt med 1,4%. Dermed handler NOK/DKK nu ned omkring 72,2 øre. Også den svenske krone mistede i går terræn i kølvandet på den lavere globale risikovillighed. SEK/DKK handler aktuelt omkring 73,2 øre.

MANDAGSWEBINA R – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her.

Analyser og økonomiske nøgletal

Lavere optimisme omkring fremtidsudsigterne for tysk økonomi. Det tyske ZEW-indeks gav i går et blandet billede af analytikernes vurdering af situationen i tysk økonomi. På den positive side steg vurderingen af den aktuelle situation til 21,9, hvilket var markant bedre end både sidst (-9,1) og forventet (5,5). Til gengæld var der lidt mere pessimisme at spore omkring fremtidsudsigterne, da forventningsindekset faldt overraskende meget til 63,3 mod sidst 79,8. Her var der på forhånd ventet 75,2.

Amerikanske ISM-tal for servicesektoren falder mere end ventet. I juni landede ISM-tallet for servicesektoren i USA på 60,1 mod 64,0 i maj. Den overraskende store tilbagegang skyldtes bl.a. en stor tilbagegang i beskæftigelsesindekset, der faldt til 49,3 mod 55,3 i sidste måned. Det understreger tydeligt de store udfordringer som de amerikanske virksomheder lige nu har med at rekruttere den ønskede arbejdskraft..

Dagen i dag

Dagens vigtigste begivenhed bliver offentliggørelsen af referatet fra det seneste rentemøde i Fed. Det vil muligvis give en indikation af den påbegyndte diskussion omkring en udfasning af opkøbsprogrammet. Det bliver også interessant at se, om de mere høgeagtige renteforventninger ifølge det såkaldte ”dot plot” for 2022 og 2023 påvirkede den generelle diskussion på mødet.

Fokus på det amerikanske arbejdsmarked. Efter den amerikanske jobrapport i fredags vil JOLTS-rapporten, som viser udviklingen i ledige stillinger, nyansættelser, afskedigelser og fratrædelser blive nærstuderet i dag. I april steg antallet af ledige stillinger til 9,3 mio., og dermed er der lige nu flere ledige stillinger nu end de jobs, der skal til for at bringe beskæftigelsen tilbage på niveauet før pandemien. Efterspørgslen efter arbejdskraft er således ikke problemet – det er udbuddet af arbejdskraft, der holder udviklingen på arbejdsmarkedet nede. Samtidig er antallet af fratrædelser (dvs. antallet af personer, der frivilligt har opsagt deres nuværende jobs) steget til et rekordhøjt niveau. Historisk set har den udvikling været en god ledende indikator for stigende lønninger.

I dag offentliggøres flere interessante nøgletal fra de skandinaviske lande. I Sverige vil fokus være på BNP-indikatoren og de nye industriproduktionstal, begge for maj. Også i Norge offentliggøres der i dag foreløbige BNP-tal, mens vi for dansk økonomi får industriproduktionstal for maj..

Dagens graf: Mange ledige stillinger på det amerikanske arbejdsmarked

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank