Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus om dansk inflation: “Nye choktal for inflationen – det er voldsomt det her!”

Morten W. Langer

fredag 10. juni 2022 kl. 8:50

Uddrag fra Handelsbanken:• Inflationen steg fra 6,7% til 7,4% i maj – det var mere end ventet og det højeste niveau siden maj 1983• Energipriserne er stadig en væsentlig årsag til den høje inflation, men kerneinflationen steg også fra 3,6% til 4,4% – det højeste siden 1989• Den høje inflation vil uundgåeligt ligge en dæmper på privatforbruget, og vi er ikke sikre på, at vi har set toppen for inflationen endnuHøjeste inflation siden maj 1983Forbrugerpriserne steg med 0,9% m/m i maj, hvilket var mere end ventet, men det var nok frygtet at det var den vej det kunne gå. Kraftige stigninger på fødevarer og benzin var således med til at opveje fald i priserne på opvarmning af boliger og elektricitet, men det generelle indtryk pt. er, at priserne på alt stiger. Endvidere ser vi også, at de nu kvartalsvise reguleringer af huslejerne er med til at løfte priserne.

Da huslejerne reguleres med forrige års inflation, vil det i sig selv give et selvforstærkende løft til inflationen, som er en yderligere faktor, der vil bidrage til at holde inflationen højere i længere tid. Der er da også stadigt stærkere tegn på, at inflationen bliver mere og mere bredt baseret i takt med at virksomhederne overvælter deres stigende omkostninger til forbrugerne.

Mens den overordnede årsinflation steg fra 6,7% til 7,4% y/y (det højeste siden maj 1983) så steg den såkaldte kerneinflation, det vil sige inflationen renset for energi og uforarbejdede fødevarer, samtidigt fra 3,6% til 4,4% y/y, som er det højeste niveau siden 1989.Højere inflation i længere tid vil ramme privatforbrugetFor indeværende er det således svært at finde tegn på, at inflationen skulle være på vej mærkbart nedad igen. Snarere tværtimod tror vi, at inflationen næppe har toppet endnu, og selv om vi i forbindelse med vores seneste Konjunkturprognose fra d. 18. maj løftede vores skøn for inflationen i år til 6,2% peger risikoen nu i opadgående retning for det skøn.

Med udsigt til endnu højere inflation i længere tid, i kombination med stigende renter som tydeligt signaleret af ECB i går, samt risikoen for faldende huspriser, står vi med, hvad der må karakteriseres som en meget skidt cocktail for privatforbruget. Den kraftige udhuling af købekraften, højere renter og faldende boligpriser vil efter vores vurdering føre til et fald i privatforbruget over de kommende kvartaler, som er en af de primære årsag til vores forventning om, at dansk økonomi er på vej i recession.Ønsker du ikke længere at modtage dette nyhedsbrev, kan du altid afmelde dig ved at svare på denne mail. Du kan læse mere om vores behandling af personoplysninger på vores hjemmeside.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank