Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Smittespredning i Asien bekymrer, røde aktiemarkeder

Morten W. Langer

onsdag 21. april 2021 kl. 9:51

Fra Nordea:

• Røde aktiemarkeder – fornyet smittespredning i Asien

• Russisk rubel hårdt presset af geopolitiske spændinger
• BoC ventes at fortsætte reduktion i bankens opkøbstempo

Sidste nyt fra de finansielle markeder

Røde aktiemarkeder. Det er et stigende smittetal i flere asiatiske lande, ikke mindst Indien, der bekymrer de globale investorer. Flyselskaber og andre aktier med rejserelaterede aktiviteter faldt tirsdag i USA, hvor S&P 500 faldt med 0,7% og Nasdaq med 0,9%. Den negative stemning er fortsat i Asien her til morgen. Nikkei er nede med mere end 2% kort før lukketid, da der er risiko for nedlukning af både Tokyo og Osaka pga. fornyet smittespredning. Både den amerikanske og de europæiske aktiefutures er i negativt territorium her til morgen.

Olieprisen falder tilbage. Tirsdag nåede prisen på brent kortvarigt op på $68, men den er over natten faldet tilbage til $66. Tilbagefaldet sker på ryggen af det stigende smitteantal i mange asiatiske lande.

Dollaren sunder sig efter det store tilbagefald først på ugen. USD/DKK var kortvarigt under 6,16 tirsdag, men kursen ligger omkring 6,18 her til morgen. Dollaren ser fortsat sårbar ud. Og den kan komme under et nyt pres allerede i morgen, hvis ECB udtrykker optimisme om genåbningen i euroområdet på torsdagens rentemøde.

Russisk rubel presset af geopolitiske spændinger. Det stigende antal russiske tropper på grænsen til Ukraine sætter rublen under pres. Og det hjalp ikke rublen, at olieprisen tirsdag kortvarigt var over $68. I dag vil fokus rette sig mod Putin, der taler i det russiske parlament. Det var ved den lejlighed han sidste år annoncerede ændringer af konstitutionen, hvormed det blev muligt for ham at besidde præsidentembede frem til 2036. I år ventes han at tale om sanktioner, genstart af økonomien, sociale programme mm. Og fredag er der rentemøde i den russiske centralbank, hvor styringsrenten ventes at blive hævet med 25bp fra det nuværende niveau på 4,50%, men der er risiko for en endnu større renteforhøjelse. RUB/DKK er i løbet af den seneste måned faldet fra 8,55 til 8,00 – et fald på mere end 6%. Kursen var kortvarigt under 8,00 tilbage i november, hvor bunden var 7,90. Det sidste niveau er et rekord lavt niveau, kun brudt kortvarigt tilbage i december 2014.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her.

Analyser og økonomiske nøgletal

Forbedring af det britiske arbejdsmarked. Arbejdsløshedsprocenten, der dækker tre-måneders perioden fra december til februar, faldt fra 5,0 til 4,9%. Den igangværende genåbning af Storbritannien vil give det britiske arbejdsmarked medvind i de kommende måneder, men der kan være god grund til bekymring senere på året, da ordningen for midlertidige afskedigelser ophører til september. Støtteordningen har haft en væsentlig betydning for arbejdsmarkedet, da ordningen hjælper virksomheder at betale løn til ansatte, der er midlertidigt afskediget under Covid-19.

Boligfesten fortsætter i Sverige. Således viste de seneste boligtal årlige prisstigninger på over 15% for hele det svenske boligmarked, mens priser på villaer steg med hele 20%. Riksbankens meget lempelige pengepolitik er en stærkt medvirkende årsag til de høje prisstigninger. Erik Thedéen, generaldirektør for finansinspektionen, har på det seneste opfordret til, at amortiseringskrav på realkreditlån bliver genindført til august. Læs mere her.

Dagen i dag

Dagen i dag byder på inflationstal fra Storbritannien og på den anden side af Atlanten afholder Bank of Canada (BoC) rentemøde.

I februar faldt de britiske forbrugerpriser til 0,4% målt på årsbasis mod 0,7% i januar, mens kerneinflationen faldt fra 1,4% til 0,9%. Den samlede inflation ventes at stige i marts på ryggen af ikke mindst en højere oliepris, mens kerneinflationen ventes at stige eftersom faldet i februar i højere grad kan tilskrives særdeles lave priser på tøj.

Bank of Canada (BoC) forventer vi vil fastholde styringsrenten på 0,25% på dagens rentemøde, men at banken samtidig vil fortsætte sin reduktion af opkøbstempoet i canadiske statsobligationer. Tilbage i oktober nedsatte banken opkøbstempoet fra 5 til 4 mia. CAD om ugen. Vi venter reduktion til ugentligt opkøb på CAD 3 mia. BoC er således længere frem end Fed med begyndende normalisering af den canadiske pengepolitik.

BoC ejer nu over 40% af statsgældsmarkedet. BoC-chef Tiff Macklem har understreget risikoen ved, at centralbanken er blevet den største ejer af det canadiske statsgældsmarked. Der er derfor også en (om end mindre) risiko for, at banken vælger at overraske med at nedbringe de ugentlige opkøb til kun CAD 2 mia.

Dagens graf: Bank of Canada ejer mere end 40% af canadiske statsobligationer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank