Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Fremgang i Harboes bryggeri: vil gerne ind i varmen igen

Steen Albrechtsen

mandag 15. april 2024 kl. 11:40

Fremgang i Harboes bryggeri: vil gerne ind i varmen igen

Harboes periodemeddelelse var for en gangs skyld overvejende positiv læsning. Særligt var det opløftende, at det mulige likviditetsproblem ser ud til at være løst via et solidt bidrag fra driften og en mindre bedring i arbejdskapitalen. Ledelsen synes nu indstillet på at komme ind i varmen hos investorerne igen efter en aktiv investorrelation-indsats.

Harboes ledelse skriver i meddelelsen, at de finansielle poster er steget (fra 1 til 3 mio. kr.) i kvartalet som følge af øget likviditetstræk og højere renter. Det tilføjes herefter mere interessant, at ”Koncernen har etableret interne tiltag, som skal sikre en bedre likviditetsudnyttelse”.

Det kan tolkes, som at ledelsen ved udgangen af seneste regnskabsår kørte lidt for tæt på kanten med et likviditetsberedskab på kun 19 mio. kr. og en nettorentebærende gæld, der voksede voldsomt fra 83 mio. kr. til 199 mio. kr. ultimo regnskabsåret. Vel at mærke i en forretning med en omsætning, der nærmer sig 150 mio. kr. per måned og en drift, der kun aflejrer 1-3 mio. kr. før skat per måned på bundlinjen.

Pengestrømmene har været gode i 1. kvartal, som også er højsæson for selskabet, og det har medført en nedbringelse af den nettorentebærende gæld på 84 mio. kr. hen over kvartalet. I forhold til omsætningens størrelse (1,6 mia. kr.) finder vi stadig, at særligt tilgodehavender på 366 mio. kr. og i mindre grad varebeholdninger på 200 mio. kr. er en for stor kapitalbinding.

I vurderingen af pengestrømmene i 1. kvartal bør det iagttages, at der kun er foretaget investeringer på 5,6 mio. kr., hvilket forholdsmæssigt er for lavt i kvartalet, når Harboes forventer at fastholde det årlige investeringsniveau, som sidste år var på 61,5 mio. kr. altså rundt regnet 15 mio. per kvartal. Forskellen på ca. 10 mio. kr. er dog ikke stor nok til at overtrumfe billedet af en klar og tiltrængt likviditetsforbedring.

Udviklingen i driftsresultaterne for 1. kvartal var dog opmuntrende, også selvom det er svært at sammenligne på tværs af kvartaler med de store udsving. Først og fremmest på grund af inflationen i både råvarer og i distributionsleddet, men også pga. den lidt forsinkede effekt af de gennemførte salgsprisstigninger. Hertil kommer, at Harboes indtjening er sæsonbetonet. 1. kvartal i regnskabsåret dækker således maj-juni-juli som traditionelt er det bedste salgskvartal, og det udfordrer vurderingen af EBITDA-resultatet på 50 mio. kr., selvom der åbenlyst er tale om en forbedring i forhold til 1. kvartal året før, som leverede 19 mio. kr. Der er også tale om en klar forbedring i forhold til 3. kvartals 24 mio. kr. og 4. kvartals 34 mio. kr.

Som et højsæsonkvartal ser vi helt forventeligt også endnu større fremgang på bundlinjen, hvor den driftsmæssige gearing slår igennem og leverer et resultat før skat på 28 mio. kr. mod minus 4 mio. kr. i 1. kvartal sidste år og 8 mio. kr. i 4. kvartal (feb-apr).

Halvdelen af årets EBITDA-resultat er således hjemme, og leverer de tre resterende kvartaler det samme som sidste år (66 mio. kr.), bringer det Harboes op på 116 mio. kr. i EBITDA og dermed i midten af den fastholdte årsforventning på 100-130 mio. kr.

Det er næppe urimeligt at forvente en yderligere forbedring. For sidste regnskabsår var ikke prangende. Det stemmer pænt med, at Harboes i meddelelsen præciserer forventningen til toppen af de udstukne intervaller på 100-130 mio. kr. EBITDA og 10-40 mio. kr. i resultat før skat. Det er fristende at se det som en forsigtig præcisering og derfor også forvente et resultat, der muligvis overstiger 130 mio. kr. i EBITDA og 40 mio. kr. før skat.

Modargumentet er så, at historikken og tilliden ikke er god, når det kommer til Harboes, hvor investorerne gang på gang er blevet skuffet. Vi sætter dog lidt forsigtigt vores lid til, at driftsforbedringen er mere permanent denne gang, fordi den er drevet af en klar omsætningsvækst, ikke mindst prisstigninger.

Også i den lille ingrediensforretning, som trods svagt fald i volumen på 5 pct. leverer en omsætningsfremgang på 35 pct., og et EBIT-resultat på hele 5 mio. kr., er der tale om en voldsom forbedring.

Ovenpå en så klar bedring i driften er det oplagt at klappe i hænderne og endnu en gang håbe på, at det denne gang lykkes for Harboes at vende skuden. Derefter følger det endnu mere afgørende spørgsmål om alle de eksterne investorer også tænkes ind i virksomheden.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank