Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Gabriels aktiekurs presses af øget risikopræmie

Bruno Japp

torsdag 15. september 2022 kl. 15:00

Gabriel slanker koncernen i jagt på vækst

Gabriel øgede omsætningen med 39 pct. i de første tre kvartaler af regnskabsåret 2021/22, og det naturlige spørgsmål er, om væksten nu også er reel? Eller om der blot er tale om en genetablering af normale tilstande fra før Covid-19.

Svaret på det spørgsmål finder vi ved at kigge på Gabriels regnskabstal før Covid-19, og tallene viser, at Gabriels vækst faktisk er ganske reel. Årets foreløbige omsætning og perioderesultat er henholdsvis 56 pct. og 35 pct. højere end samme regnskabslinjer i 2019.

Det gode resultat medførte dog ikke nogen positiv reaktion fra investorerne, da 3. kvartalstallene blev offentliggjort. Faktisk faldt kursen 1,8 pct.

En del af forklaringen på den manglende reaktion er, at markedet allerede var klar over, at Gabriel er i gang med et imponerende regnskabsår. Det fik man første antydning af i årsregnskabet 2020/21, som åbnede det nye regnskabsår med forventning om at levere en omsætning mindst 10 pct. højere end den hidtidige historiske rekord. At det var en realistisk målsætning stod klart allerede to måneder senere, hvor man opjusterede forventningerne første gang. Anden opjustering kom en måned før halvårsregnskabet.

Og nu opjusterede Gabriel igen. Eller gjorde de? I 3. kvartalsregnskabet hæver man ganske vist forventningen til omsætningen fra niveauet 990-1020 mio. kr. til 1060 mio. kr., men denne justering af forventningerne er anderledes end de to første. Hvor man tidligere opjusterede forventningerne til både omsætning og driftsresultat (EBIT) opjusterede man denne gang kun omsætningen. Forventningerne til driftsresultatet (EBIT) sænkes fra niveauet 73-78 mio. kr. til 73 mio. kr.

Forklaringen herpå er et markant fald i bruttoavancen fra 37,9 pct. i fjor til 32,9 pct. i år kombineret med en betydelig stigning i omkostningerne.

1) Faldende bruttoavance. Gabriel henter 83 pct. af omsætningen internationalt, og derfor rammes selskabet af de samme problemer på omkostningsfronten som mange andre selskaber. Nemlig prisstigninger på råvarer, komponenter, fragt og energi. Det tager tid at kompensere herfor gennem prisstigninger, og det betyder på kort sigt et betydeligt fald i bruttoavancen.

2) Omkostninger ved vækst. Gabriels ekstremt høje vækst kommer ikke af sig selv, men er resultatet af et stigende aktivitetsniveau i salg, produktudvikling og tilkøb. Hvis man ser tilbage på Gabriels historie, er det en gentagelse af den model, som selskabet har haft stor succes med i adskillige år. Den koster på kort sigt, men skaber en vækst, som på længere sigt øger indtjeningen markant.

Det kan diskuteres, om den langsigtede vinkel på historien i tilstrækkelig grad indgår i den aktuelle værdiansættelse af selskabet.

Eller om Gabriels høje nøgletal tværtimod er udtryk for, at investorerne værdsætter selskabets fremtidsudsigter, men bare ikke så højt, som de gjorde for 1½ år siden. Dengang var Gabriels forventede Price/Earnings 2,05 x branchemedianen. I dag er Gabriels forventede Price/Earnings faldet 38 pct. og er nu 1,71 x branchemedianen.

Investorerne har altså øget risikopræmien i takt med, at udsigterne for den internationale økonomi er blevet mørkere. Det kan man vanskeligt indvende noget imod.

Selvom Gabriel er en god langsigtet investering, bliver vi ikke overraskede, hvis kursen skal ned under det niveau omkring 535, som siden oktober 2020 har været aktiens bundniveau.

Bruno Japp

Aktuel kurs 550,00

Kursmål (6 mdr) 535,00

Gabriel - Aktiekurs

Gabriel - Konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank