Coronavirus: “Vi overvejede i nat at lukke TV2 Sydhavn”

Kommentar: Landets første smittede med coronavirus er en ansat på TV2, og han vendte hjem fra skiferie i Italien mandag fra et af de stærkt smitteramte områder.

De danske sundhedsmyndigheders strategi blev på morgens pressemøde kaldt en succes, fordi man hurtigt har opdaget det første tilfælde og håndteret det, og fordi det var velkendt at det ville komme til Danmark. “Dette forløb viser, at vi har valgt den rigtige strategi,” sagde sundhedsstyrelsen direktør, som tilsyneladende havde behov for at understrege dette.

En professor udtalte til TV2, at der ingen grund til bekymring er, fordi udbrud af coronasmitte i Danmark var ventet. Sammenhængen hænger stadig i luften.

Ved pressemødet i Sundhedsministeriet blev det oplyst, at myndighederne havde overvejet helt at lukke TV2 Sydhavn i nat, angiveligt fordi den smittede person var på arbejde på TV2 i går, og derfor kan have smittet mange andre. I udlandet har man oplevet supersmittere, der har smittet 56 andre.

På et konkret spørgsmål fra en journalist, blev det oplyst, at “vi kan ikke være sikre på at der ikke allerede er sket videre smittespredning i det danske samfund.”

Læs også:  Aktier op på håb om at smittetoppen er nået i Europa

Myndighederne har svært ved at forklare det geniale i den valgte strategi, hvor man først griber ind efter at have konstateret egentligt smitteudbrud, hvor personen kan have smittet alle nære kontakter de foregående fjorten dage. Alternativet kunne være, at danskere hjemvendt fra de stærkt smitteramte områder, eksempelvis Norditalien, fik besked om at gå i selvvalgt karantæne i fjorten dage direkte fra hjemkomsten.

I det konkrete tilfælde virker det hovedløst, at myndighederne i sine anbefalinger ikke pålægger hjemvendte danskere at gå i selvvalgt karantæne, frem for at gå direkte ud i samfundet og måske smitte mange andre. Problemet er naturligvis, at den smittede i inkubationstiden på op til 14 dage kan gå rundt og smitte andre, uden at personen selv har smitteudbrud.

Det oplyses, at kone og barn til den smittede TV2 medarbejder er testet negative, men faktum er, at det kan ændre sig i løbet af de næste to uger, fordi smitten endnu ikke er i udbrud. Vi undrer os tillige over, at TV2 ledelse ikke for længst har bedt ansatte, der hjemvender fra smitteramte områder, gå i hjemmekarantæne i to uger. Eksempelvis som man har valgt at gøre det i TDC, hvor ansatte havde været tæt på potentielle smittebærere.

Læs også:  US' CDC anbefaler nu hjemmelavede ansigtsmasker for at hæmme smitte

På pressemødet var der ingen kritiske journalister, der for alvor udfordrede myndighedernes valgte strategi, med at vente på egentlige udbrud, og derefter søge at begrænse smitteudbredelsen, frem for forebyggende karantæne for hjemvendte personer fra de smitteramte områder.

Realiteten er, at andre smittede TV2 ansatte om nogle få dage kan risikere at gå rundt i samfundet og smitte andre, uden at man har viden om det. Der kommer masser af besøgende på TV2 i Sydhavn, og de er potentielt også i risikozonen.

Myndighedernes strategi er tilsyneladende mere baseret på internationale anbefalinger og regelsæt, end sund fornuft. Den danske befolkning tages nu som gidsler for denne besynderlige strategi, som ikke er blevet udfordret af medierne, og som myndighederne har svært ved at forklare logikken i.

Umiddelbart ligner det en kæmpe sundhedsmæssig skandale, hvor de danske myndigheder har bureaukratiske skyklapper på, og hvor almindelige danskere med stor sikkerhed kommer til at betale regningen.

 

 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her