Formue

Kommentar: Du er ved at miste grebet, Mette

Morten W. Langer

mandag 22. juni 2020 kl. 8:09

Kommentar: Du er ved at miste grebet, Mette

Økonomisk Ugebrev har siden februar på lederplads forholdt sig til den politiske håndtering af Coronakrisen, og vi hyldede statsminister Mette Frederiksens resolutte nedlukning af det danske samfund, fordi smittespredningen tydeligvis var ved at komme ud af kontrol. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm tog den ene ulogiske beslutning efter den anden, og det var helt på sin plads at sætte ham i skammekrogen. Men nu er du ved at miste grebet, Mette, skriver chefredaktør Morten W. Langer i en kommentar til den seneste udvikling i den politiske krisehåndtering. 

 

I forhold til udviklingen i Sverige har de danske politikere gjort et godt stykke arbejde med at stoppe smittespredningen, og det har uden tvivl reddet mange tusinde ældre danskere fra at dø. Nogen vil sige, at 80 procent af dem, der var ellers var døde, allerede var svage på grund af andre sygdomme.

Ja, men i et velfærdssamfund som det danske er det også naturligt, at vi tager hensyn til de ældre og betaler regningen for at beskytte dem. Det har man valgt ikke at gøre i Sverige, og set ude fra virker det nærmest som et fascistisk diktatur, at man på den måde vælger at ofre en stor befolkningsgruppe, som i forvejen ikke har styrken og kræfterne til at ytre sig i samfundsdebatten.

Herhjemme ser det ud til, at nedlukningen har virket, og vi er begyndt at bevæge os rundt i samfundet og gå på arbejde, men under behørig iagttagelse af social afstand. Det er vigtigt, at investeringen på tabt værdiskabelse for flere hundrede milliarder i det danske samfund nu ikke sættes over styr med nogle tumpede og uovervejede beslutninger, fordi så vil alle pengene i virkeligheden være spildte.

Set i det lys er der flere begivenheder, som virker politisk meget besynderlige og ikke særligt velovervejede. Og derfor er vores konklusion om udviklingen de seneste uger, at statsminister Mette Frederiksen nu har mistet grebet, og mest er styret af politiske ambitioner om at bevare det store forspring i meningsmålingerne.

For det første accepterede myndighederne for nogle uger siden en demonstration på Christiansborg slotsplads med 15.000 menneskers deltagelse. I forhold til, at alle vi andre stadig går rundt og passer på os selv og hinanden, virker denne beslutning helt skæv. I et demokrati er frihed til at samles til demonstrationer naturligvis vigtig. Men måske kunne myndighederne have sagt ja til demonstrationen, men bare ikke lige nu. Formålet med demonstrationen ”Black Lives Matters” er naturligvis vigtigt og ærværdigt, men skal enhver selvbestaltet talsperson med en populær sag virkelig have lov til at bryde de danske COVID-19 regler. Mette, det var en fejlvurdering, og nu begynder antallet af nye smittede fra demonstrationen at dukke op. Ikke smart.

Et andet eksempel er, at det kom frem forleden, at der var 18 smittede med et fly fra Islamabad til København. Er vi virkelig startet med at importere smittede fra andre lande allerede? Eller er det fortsat et krav fra myndighederne, at indrejsende fra andre lande end de godkendte EU-lande, skal gå fjorten dage i hjemmeisolation. At det ikke skete i starten af smittespredningen med skirejsende fra Østrig og Norditalien var netop Søren Brostrøms første store gigant bommert.

Endelig virker forlængelsen af de statslige hjælpepakker som en ren gavebod, som virker helt hen i vejret. Store dele af erhvervslivet holder normalt lukket i juli og dele af august, og alligevel er støtteperioden forlænget til slut august. Det giver massive muligheder for at udnytte systemet, så staten – og skatteyderne – skal hive ekstra milliarder op af lommen, fordi du Mette gerne vil fastholde din popularitet.

Vi tror, at ordningen bliver misbrugt. Eksempelvis har jeg netop konstateret, at den ekstremt populære Café Flora i Gilleleje, som ellers altid holder åbent i den økonomisk lukrative sommerperiode, netop har lukket ned for en lang sommerferie frem til den 8. august. Ja, mærkeligt. Ifølge Facebook kan ejeren ikke finde personale, heller ikke selvom der reelt er 100.000 flere arbejdsløse end sidste sommer.

Vi kan naturligvis ikke bevise, at ejeren har set sit snit til at holde ferie i hele højsæsonen og lade sig finansiere af statslige støtteordninger. Men vi har vores mistanke, og vi vil til efteråret søge om aktindsigt i indsendte støtteansøgninger for at få be- eller afkræftet vores mistanke.

Så Mette, få nu lukket de statslige støtteordninger hurtigst muligt. Værdiskabelsen i det danske samfund kommer især fra de eksport-orienterede virksomheder i erhvervslivet, og dem bør vi fortsat give en hjælpende hånd.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]