Kommentar: Du er ved at miste grebet, Mette

Statsminister Mette Frederiksen, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding holder pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 10. marts 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Kommentar: Du er ved at miste grebet, Mette

Økonomisk Ugebrev har siden februar på lederplads forholdt sig til den politiske håndtering af Coronakrisen, og vi hyldede statsminister Mette Frederiksens resolutte nedlukning af det danske samfund, fordi smittespredningen tydeligvis var ved at komme ud af kontrol. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm tog den ene ulogiske beslutning efter den anden, og det var helt på sin plads at sætte ham i skammekrogen. Men nu er du ved at miste grebet, Mette, skriver chefredaktør Morten W. Langer i en kommentar til den seneste udvikling i den politiske krisehåndtering. 

 

I forhold til udviklingen i Sverige har de danske politikere gjort et godt stykke arbejde med at stoppe smittespredningen, og det har uden tvivl reddet mange tusinde ældre danskere fra at dø. Nogen vil sige, at 80 procent af dem, der var ellers var døde, allerede var svage på grund af andre sygdomme.

Ja, men i et velfærdssamfund som det danske er det også naturligt, at vi tager hensyn til de ældre og betaler regningen for at beskytte dem. Det har man valgt ikke at gøre i Sverige, og set ude fra virker det nærmest som et fascistisk diktatur, at man på den måde vælger at ofre en stor befolkningsgruppe, som i forvejen ikke har styrken og kræfterne til at ytre sig i samfundsdebatten.

Herhjemme ser det ud til, at nedlukningen har virket, og vi er begyndt at bevæge os rundt i samfundet og gå på arbejde, men under behørig iagttagelse af social afstand. Det er vigtigt, at investeringen på tabt værdiskabelse for flere hundrede milliarder i det danske samfund nu ikke sættes over styr med nogle tumpede og uovervejede beslutninger, fordi så vil alle pengene i virkeligheden være spildte.

Læs også:  Teva i endnu en mislykket test af kurs 13-modstand

Set i det lys er der flere begivenheder, som virker politisk meget besynderlige og ikke særligt velovervejede. Og derfor er vores konklusion om udviklingen de seneste uger, at statsminister Mette Frederiksen nu har mistet grebet, og mest er styret af politiske ambitioner om at bevare det store forspring i meningsmålingerne.

For det første accepterede myndighederne for nogle uger siden en demonstration på Christiansborg slotsplads med 15.000 menneskers deltagelse. I forhold til, at alle vi andre stadig går rundt og passer på os selv og hinanden, virker denne beslutning helt skæv. I et demokrati er frihed til at samles til demonstrationer naturligvis vigtig. Men måske kunne myndighederne have sagt ja til demonstrationen, men bare ikke lige nu. Formålet med demonstrationen ”Black Lives Matters” er naturligvis vigtigt og ærværdigt, men skal enhver selvbestaltet talsperson med en populær sag virkelig have lov til at bryde de danske COVID-19 regler. Mette, det var en fejlvurdering, og nu begynder antallet af nye smittede fra demonstrationen at dukke op. Ikke smart.

Et andet eksempel er, at det kom frem forleden, at der var 18 smittede med et fly fra Islamabad til København. Er vi virkelig startet med at importere smittede fra andre lande allerede? Eller er det fortsat et krav fra myndighederne, at indrejsende fra andre lande end de godkendte EU-lande, skal gå fjorten dage i hjemmeisolation. At det ikke skete i starten af smittespredningen med skirejsende fra Østrig og Norditalien var netop Søren Brostrøms første store gigant bommert.

Læs også:  Julidata: Danskernes flyforbrug nu 50% af norm, bilkørsel over normal

Endelig virker forlængelsen af de statslige hjælpepakker som en ren gavebod, som virker helt hen i vejret. Store dele af erhvervslivet holder normalt lukket i juli og dele af august, og alligevel er støtteperioden forlænget til slut august. Det giver massive muligheder for at udnytte systemet, så staten – og skatteyderne – skal hive ekstra milliarder op af lommen, fordi du Mette gerne vil fastholde din popularitet.

Vi tror, at ordningen bliver misbrugt. Eksempelvis har jeg netop konstateret, at den ekstremt populære Café Flora i Gilleleje, som ellers altid holder åbent i den økonomisk lukrative sommerperiode, netop har lukket ned for en lang sommerferie frem til den 8. august. Ja, mærkeligt. Ifølge Facebook kan ejeren ikke finde personale, heller ikke selvom der reelt er 100.000 flere arbejdsløse end sidste sommer.

Vi kan naturligvis ikke bevise, at ejeren har set sit snit til at holde ferie i hele højsæsonen og lade sig finansiere af statslige støtteordninger. Men vi har vores mistanke, og vi vil til efteråret søge om aktindsigt i indsendte støtteansøgninger for at få be- eller afkræftet vores mistanke.

Så Mette, få nu lukket de statslige støtteordninger hurtigst muligt. Værdiskabelsen i det danske samfund kommer især fra de eksport-orienterede virksomheder i erhvervslivet, og dem bør vi fortsat give en hjælpende hånd.

3 KOMMENTARER

  1. Brillant kommentar – det bedste Langer nogensinde har skrevet – og han skriver mange kloge ting – gennemtænkte og velformulerede.

  2. Enig i at det er en meget fin og velformuleret kommentar angående Mette Frederiksens håndtering af
    Coronakrisen på det sidste – måske har hun mistet fokus samtidig med at hun har mistet sin superrådgiver.
    Kommentaren burde være sendt til Politiken.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her