Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Guide: Sådan håndterer du en dårlig chef

Maria

torsdag 01. juni 2023 kl. 17:40

Guide: Sådan håndterer du en dårlig chef

En god leder støtter op, kommunikerer effektivt og gør dit arbejdsliv lettere. Desværre er ikke alle chefer gode ledere. I en Korn Ferry undersøgelse sagde ca. 60 pct. af de menige medarbejdere, at de på et tidspunkt havde forladt en stilling på grund af en dårlig chef. Læs her hvordan du kan håndtere situationen, hvis du er en af de uheldige med en umulig chef.

Under pandemien blev det kutyme at arbejde hjemmefra. Og mange er kun delvist vendt tilbage på kontoret. Det er der mange grunde til. Nogle bekymringer går på, at medarbejdere er nervøse for at dumme sig socialt – sige noget upassende eller være pinlige. Ofte er de bekymrede for, om de er i stand til at balancere karriere og fritid. Men en af deres største bekymringer er, at de igen skal arbejde sammen med deres chef, ansigt til ansigt.

Selvfølgelig behøver chefer, der er fysisk til stede, ikke at være dårlige. Der er mange måder at være uretfærdig, stædig, fornærmende eller nedladende på, både online og personligt. Men medarbejdere, der har arbejdet hjemmefra i de sidste to-tre år, har i det mindste ikke skullet se deres chef fysisk i øjnene. Her er nogle tips til, hvordan du kan håndtere situationen, hvis du har en dårlig chef.

Få et andet perspektiv. Hvis du oplever, at din chef håndterer situationer dårligt – ved at råbe, glemme at videregive informationer eller nedgøre dig foran kolleger, kan det være en god idé at snakke med nogen udefrakommende.

Spørg en person, der er udenfor situationen, om deres vurdering af sagen. Beskriv en typisk stressende situation, hvor du kan fortælle, hvad din chef sagde, hvordan du reagerede, og hvordan situationen udviklede sig. Spørg ind til hvad du kunne have gjort anderledes.

Det kan også være hensigtsmæssigt at diskutere situationen med en fortrolig kollega, som har siddet med til møder med både dig og din chef. På den måde kan du få testet dit perspektiv.

Overvej dit reaktionsmønster. Helt udramatisk kan du starte med at observere, hvordan din chef foretrækker at arbejde og sammenligne det med din egen foretrukne måde at arbejde på. Vurdér forskelle, hvor I har sammenstød, og om du kan gøre noget for at tilpasse din arbejdsform.

Det er en simpel refleksionsøvelse, som man kan give et skud. Hvis det er muligt, er det altid bedst at holde bolden på egen banehalvdel.

Det kan også være, at I har et reaktionsmønster, der aktiverer hinanden uhensigtsmæssigt. For eksempel, hvis du og din chef begge bliver hurtigt oprevet, kan en lille uenighed hurtigt eskalere. Eller hvis din chef er nedladende, kan det påvirke dig til at blive defensiv.

Lad aldrig din chefs dårlige opførsel være en undskyldning for din egen dårlige opførsel. Alt for ofte begynder folk at føle sig berettigede til at slække, tage længere frokostpauser eller stoppe med at præstere på grund af deres dårlige chef. Hold fokus på din egen præstation og lad dig ikke slå ud af kurs.

Prøv med forsoning. Tag et møde med din chef, bare jer to. Det kan være befriende at anerkende, at der er tidspunkter, hvor I ikke arbejder godt sammen. Lad din chef vide, hvordan du gerne vil forbedre jeres samarbejde, og hør omvendt, om din chef har nogle løsningsforslag.

Alene det at sætte sig i rolige omstændigheder og være ærlige kan løsne en anspændt stemning, som har bygget sig op. Hold fokus på hvad I vil gøre for at rette op på situationen og se fremad.

Tal med HR. Hvis du ikke er i stand til at løse tingene med din chef, kan det være på tide at tale med virksomhedens HR-afdeling eller personalechef. Fortæl HR, hvad der er foregået, og hvad du har gjort for at forsøge at løse situationen.

Bed om råd til, hvordan du kan arbejde konstruktivt med din chef. HR vil med sandsynlighed forsøge at redde forholdet, så du bliver nødt til at fortælle, hvad du har gjort for at løse situationen.

Søg efter et nyt job. Til sidst, hvis alt andet glipper, er der kun én mulighed tilbage. Efter at have bedt andre om råd, været selvreflekterende, talt med din chef, talt med HR – og der stadig er status quo, er det måske tid til at overveje at søge et nyt job.

Det er vigtigt at understrege, at der er forskel på at have uoverensstemmelser med sin chef og have en decideret giftig chef. At arbejde med en giftig chef er ikke godt hverken for din karriere eller allervigtigst, dit helbred.

Der er ingen skade i at erkende, at du har forsøgt at finde en løsning, men at det bare ikke fungerede.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank