Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Hamas havde kommandotunnel under FN’s Gaza-hovedkvarter, siger israelsk militær

Morten W. Langer

søndag 11. februar 2024 kl. 8:46

Gaza

Uddrag fra Reuters (oversat)

Israelske styrker har opdaget et tunnelnetværk på hundredvis af meter (yards) langt og løber delvist under UNRWA’s Gaza-hovedkvarter, siger militæret og kalder det nye beviser på Hamas’ udnyttelse af det vigtigste nødhjælpsorgan for palæstinensere.

Hærens ingeniører tog journalister til udenlandske nyhedsmedier gennem passagerne i en krisetid for UNRWA, som har iværksat en intern undersøgelse og set en række donorlande fastfryse finansieringen over påstande fra Israel i sidste måned om, at nogle af dets personale fordoblede som Hamas-agenter.

Palæstinenserne har anklaget Israel for at forfalske oplysninger for at plette UNRWA, som beskæftiger 13.000 mennesker i Gaza-striben og har været en livline for den bistandsafhængige befolkning i årevis. Agenturet driver skoler, primære sundhedsklinikker og andre sociale ydelser og distribuerer bistand, og beskriver dets aktiviteter som rent humanitære.

UNRWA’s hovedkvarter er i Gaza City, blandt de nordlige områder, som israelske tropper og kampvogne overvandt tidligt i den fire måneder gamle krig mod den regerende islamistiske fraktion Hamas, og sendte hundredtusindvis af civile på flugt sydpå.

Journalister på den tæt eskorterede tur gik ind i en skakt ved siden af ​​en skole i periferien af ​​FN-komplekset og faldt ned til den betonforede tunnel. Tyve minutters gang gennem den kvælende varme, smalle og lejlighedsvis snoede passage bragte dem under UNRWA-hovedkvarteret, sagde en oberstløjtnant fra hæren, der leder turen.

Tunnelen, som militæret sagde var 700 meter lang og 18 meter dyb, delte sig til tider og afslørede sideværelser. Der var et kontorlokale med pengeskabe i stål, der var blevet åbnet og tømt. Der var et flisebelagt toilet. Et stort kammer var fyldt med computerservere, et andet med industrielle batteristakke.

“Alt foregår herfra. Al energien til tunnelerne, som du gik gennem dem, er drevet herfra,« sagde oberstløjtnanten, der kun gav sit fornavn, Ido.

“Dette er en af ​​de centrale kommandoer i efterretningstjenesten. Dette sted er en af ​​Hamas’ efterretningsenheder, hvor de ledede det meste af kampen.”

Men Ido sagde, at Hamas så ud til at have evakueret i lyset af den israelske fremrykning, idet han forebyggende har afskåret kommunikationskabler, som han i en overjordisk del af turen viste løbe gennem gulvet i UNRWA-hovedkvarterets kælder.

Det så ud til, at tunge israelske spærreilder og vedvarende vinterregn også kan have spillet en rolle i afgangen: Flere strækninger af tunnelen var tilstoppet med forstøvet sand og knæhøjt vand.

I en erklæring sagde UNRWA, at de havde forladt hovedkvarteret den 12. oktober, fem dage efter krigens begyndelse, og at de derfor “ikke var i stand til at bekræfte eller på anden måde kommentere” på det israelske fund.

“UNRWA … har ikke den militære og sikkerhedsmæssige ekspertise eller kapaciteten til at foretage militære inspektioner af, hvad der er eller kan være under dens lokaler,” hedder det i erklæringen.

“Tidligere, når der blev fundet (et) mistænkeligt hulrum tæt på eller under UNRWA’s lokaler, blev protestbreve omgående indgivet til parterne i konflikten, herunder både de facto myndighederne i Gaza (Hamas) og de israelske myndigheder.”

UNRWA’s tilhængere siger, at det er det eneste agentur, der har midlerne til at hjælpe palæstinensere i at forværre humanitær nød. Israel siger, at agenturet er “perforeret af Hamas” og skal udskiftes. Hamas har nægtet at operere i civile faciliteter.

“Vi ved, at de (Hamas) har folk, der arbejder i UNRWA. Vi ønsker, at enhver international organisation skal arbejde i Gaza. Det er ikke et problem. Vores problem er Hamas,” sagde Ido til journalister.

Manglende mobiltelefonmodtagelse i tunnelen gjorde det umuligt at geolokalisere den som under UNRWA’s hovedkvarter. I stedet blev journalister bedt om at lægge personlige ejendele i en spand, der blev sænket med reb ned i et lodret hul på hovedkvarterets grund. De blev genforenet med de stadig tøjrede genstande under tunnelturen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller til centralt projektkontor
Controller
Region hovedstaden
Pharma Nord søger en dygtig regnskabsassistent
region syd

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank