Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Hartmann: Kampen om det usynlige potentiale

Morten Sørensen

fredag 20. oktober 2023 kl. 11:55

Hartmann: Kampen om det usynlige potentiale

Hartmann er solidt placeret i en sektor med lovende vækstmuligheder. Fremstilingen af miljøvenlig emballage tiltrækker sig interesse fra nogle af Danmarks største investorer. Men selvom vækststrategien introduceret i 2018 er lykkedes, så er potentialet usynligt på børsen.

Hvem skal eje denne lovende fremtid? Hartmann opnår i år – hvis man skal tro virksomheden – historisk høje niveauer for omsætning og indtjening, og det er sandsynligt, at koncernen i de kommende år kan blive på dette højere plateau.

Det er baggrunden for striden mellem hovedaktionær Thornico – ejet af Thor og Christian Stadil – og det børsnoterede Hartmanns småaktionærer. Hvem skal nyde godt af vækstmulighederne, og hvad er de egentlig værd?

Uden at tage stilling til, om Thornicos seneste bud på kurs 360 for aktierne er mere rimeligt end det oprindelige på 300, kan man konstatere, at fremtiden ser lys ud for virksomheden. Men potentialet har alt for længe været usynligt på børsen. Markedet er fristende: Den danske emballagevirksomhed, der er en af verdens største producenter af æggebakker, er nemlig placeret i en særlig interessant branche: Grøn emballage. Ifølge konsulentfirmaet McKinsey lægger forbrugerne i store dele af verden pres på fødevarebranchen for at bruge mere bæredygtig emballage, mens de er blevet mindre fokuserede på hygiejne og fødevaresikkerhed.

Det er ikke gået jævnt fremad for Hartmann: Høje energipriser og høje priser på papir samt en uventet lav efterspørgsel ramte i 2022 Hartmann på indtjeningen, og det har tilsyneladende påvirket selskabet langt ind i 2023. De ekstremt høje energipriser gav virksomheden et tilbageslag i indtjeningen i 2022.

Men i år er billedet vendt markant: Hartmann er allerede nu tilbage på det enestående indtjeningsniveau, der blev nået i 2020, da coronakrisen gav ekstra interesse for æg og æggeemballage.

Overordnet set er omsætningen siden 2018 løftet markant fra 2,2 mia. kr. til de 3,4 til 3,8 mia. kr., der forudses i 2023. Omsætningsprognosen for 2023 er meget bred og ensbetydende med en vækst fra 2022 på 1,5 til 13,5 pct. Foreløbig er omsætningen i første halvår løftet 11 pct.

Hartmann burde kunne fortsætte med en årlig vækst på op til 10 pct. Flere prognoser ser en vækst i det globale marked for ægge-emballage på 5-7 pct. om året frem til 2030.

Hartmanns erklærede mål er at øge volumen i takt med – eller over – markedsudviklingen. Hartmann mener, at de langsigtede vækstudsigter er intakte efter tilbageslaget i indtjeningen i 2022.

Det gode 2023 kan muligvis lægge virksomhedens indtjening op på et nyt niveau. Positionen som verdens ledende producent af ægge-emballage og en ledende producent af frugtemballage skal styrkes. Et opkøb i Indien i 2020 har etableret Hartmann på et af fremtidens vigtigste markeder.

Lovende globalt marked

Siden 2018 har Hartmann i høj grad satset på at udnytte det lovende globale marked. Man begyndte med en effektiviseringskur og er siden lykkedes med at skabe en vækstvirksomhed ved hjælp af strategiplanen Think Ahead, der indebar en styrkelse af kapacitet og effektivitet, og som endnu præger virksomheden. Investeringerne blev skruet op, udbyttet til aktionærerne blev droppet.

Forudsat at virksomhedens seneste – meget brede – outlook holder, så vil driftsresultatet ved udgangen af 2023 være vokset 43-81 pct. over fem år. At dømme efter udviklingen i første halvår kan resultatet ramme i den øvre ende af denne ramme. I den forudgående femårs periode var væksten i driftsresultatet på 32 pct. Egenkapitalen er omtrent fordoblet fra 2018 til 2022.

For aktionærerne har billedet været mindre muntert. Aktiekursen lå for fem år siden i niveauet 300-390 – altså i nogle måneder af 2018 højere, end den gjorde frem til Thornicos forsøg på at tage virksomheden af børsen her i efteråret 2023. I de fem år har aktionærerne ikke fået udbytte.

Der kan være mange grunde til, at Thornico vil tage Hartmann af børsen. Én af dem kan være, at børsen i dette tilfælde ikke ser ud til at have fungeret effektivt, når det drejede sig om at gøre en mellemstor traditionel industrivirksomhed mere værdifuld. Potentialet er ikke blevet synliggjort – og det er vel netop det, en børsnotering skulle gøre.

Morten A. Sørensen

Konklusion

Vi sætter ikke kursmål og aktuelle signaler på aktien, da den er på vej væk fra børsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank