Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Hemmelige stemmeopgørelser: Sådan stemte aktionærerne i Mærsk

Morten W. Langer

tirsdag 03. oktober 2023 kl. 11:25

A.P. Møller-Mærsk køber egne aktier for 7200 mio. kr.

En stribe af de store børsnoterede selskaber offentlig­gør ikke de såkaldte stemmeopgørelser over, hvordan aktionærerne stemte på generalforsamlingen. Øko­nomisk Ugebrev har gravet ned i de store investorers voting records, hvor de oplyser, hvordan de har stemt på de enkelte selskabers generalforsamlinger. De af­slører blandt andet, at mange af de store investorer på flere dagsordenspunkter har stemt mod ledelsen for A.P. Møller-Mærsk på forårets generalforsamling.

Som tidligere beskrevet i Øko­nomisk Ugebrev offentliggør langt de fleste danske børselskaber stemmeopgørelser med et præcist overblik over, hvordan det enkelte sel­skabs aktionærer har stemt på generalforsamlingen. Men der er en stribe undtagelser, hvor selv store børsnoterede selskaber kniber udenom ved ikke at fremlægge oplysnin­gerne, hvorved de ikke selv medvirker til at afsløre, hvor der er kritiske røster overfor den siddende ledelse.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået store danske og udenlandske investorers voting records for nogle af de dan­ske selskaber, som ikke offentliggør stemmeopgørelser og dermed holder eventuelle kritiske aktionærrøster for sig selv. Et af de selskaber er A.P. Møller-Mærsk, hvor det blev oplyst på generalforsamlingen, at 85 pct. af stemmerne var til stede, og altså også A-stemmerne fra hovedaktionæren, og at der derfor ikke ville blive optalt stemmer.

Det ændrer dog ikke på, at især udenlandske aktionæ­rer har stemt via fuldmagter eller direkte, og de stemmer afslører denne kortlægning indholdet af. Den store globale kapitalforvalter Blackrock stemte mod Mærsks ledelse på tre dagsordenspunkter på den seneste generalforsamling:

For det første blev der stemt “nej” til godkendelse af vederlagsrapporten for topledelsens aflønning. I en for­klaring til afvisningen oplyses det, at “baseret på de offent­liggjorte mål, synes de opstillede performancemål ikke af være udfordrende. “ Med andre ord synes den store inve­stor ikke, at målkravene for topledelsen er ambitiøse nok.

For det andet var der et nej til genvalg af bestyrelses­medlem Arne Karlsson, fordi han ikke anses for at være uafhængig, da han samtidig sidder i en vigtig bestyrelses­komité. Han har siddet i bestyrelsen i 13 år og er formand for revisionskomiteen.

For det tredje blev der stemt nej til genvalg af besty­relsesmedlem Amparo Moraleda, som blandt andet er formand for aflønningskomitéen. Begrundelse oplyses at være, at aflønningsmodeller for ledelsen er “poorly struc­tured”.

Flere af de andre store danske og internationale inve­storer har lagt nej-stemmer på de samme dagsordens­punkter. Blandt andet stemte Danske Bank mod ledelsen på seks dagsordenspunker, hvoraf flere var de samme som gennemgået oven for. Som bekendt er A.P. Møl­ler-Mærsk storaktionær i banken, hvilket understøtter, at Danske Bank som aktiv ejer har en best practice for hånd­tering af interessekonflikter på dette område.

Svenske Förste AP Fonden stemte på den seneste ge­neralforsamling nej til ledelsens vederlagsrapport og det foreslåede aktietilbagekøbsprogram samt genvalg af PwC som revisor.

Et andet selskab, der ikke offentliggør stemmeresulta­ter fra generalforsamlingerne, er Novozymes. På den se­neste ordinære generalforsamling stemte Blackrock mod ledelsen i to forhold:

For det første blev der stemt mod genvalg af bestyrel­sesformanden med kritik af, at han ikke har sammensat en god bestyrelse: Blackrock skriver om genvalg af Cor­nelis de Jong: “Nominee serves as Chairman of the board and bears responsibility for a poorly structured board.”

For det andet stemmes mod genvalg af bestyrelsens næstformand, fordi han anses at have for mange bestyrel­sesposter. Med følgende kommentar: “Kim Stratton (Vice Chair) as Director: Nominee serves on an excessive num­ber of public company boards, which we believe raises substantial concerns about the director’s ability to exerci­se sufficient oversight on this board.”

Eksempelvis den store californiske pensionskasse Cal­pers stemte mod genvalg af to bestyrelsesmedlemmer hos Novozymes, nemlig Heide Dalsgaard og Kasim Kutay. Der er ikke oplyst en nærmere begrundelse for nej-stem­merne. Også den svenske Förste AP fonden har stemt nej til genvalg af Heine Dalsgaard, samt nej til genvalg af Price Waterhouse som revisor.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank