En stribe af de store børsnoterede selskaber offentliggør ikke de såkaldte stemmeopgørelser over, hvordan aktionærerne stemte på generalforsamlingen. Økonomisk Ugebrev har gravet ned i de store investorers voting records, hvor de oplyser, hvordan de har stemt på de enkelte selskabers generalforsamlinger. De afslører blandt andet, at mange af de store investorer på flere dagsordenspunkter har stemt mod ledelsen for A.P. Møller-Mærsk på forårets generalforsamling.
Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev offentliggør langt de fleste danske børselskaber stemmeopgørelser med et præcist overblik over, hvordan det enkelte selskabs aktionærer har stemt på generalforsamlingen. Men der er en stribe undtagelser, hvor selv store børsnoterede selskaber kniber udenom ved ikke at fremlægge oplysningerne, hvorved de ikke selv medvirker til at afsløre, hvor der er kritiske røster overfor den siddende ledelse.
Økonomisk Ugebrev har gennemgået store danske og udenlandske investorers voting records for nogle af de danske selskaber, som ikke offentliggør stemmeopgørelser og dermed holder eventuelle kritiske aktionærrøster for sig selv. Et af de selskaber er A.P. Møller-Mærsk, hvor det blev oplyst på generalforsamlingen, at 85 pct. af stemmerne var til stede, og altså også A-stemmerne fra hovedaktionæren, og at der derfor ikke ville blive optalt stemmer.
Det ændrer dog ikke på, at især udenlandske aktionærer har stemt via fuldmagter eller direkte, og de stemmer afslører denne kortlægning indholdet af. Den store globale kapitalforvalter Blackrock stemte mod Mærsks ledelse på tre dagsordenspunkter på den seneste generalforsamling:
For det første blev der stemt “nej” til godkendelse af vederlagsrapporten for topledelsens aflønning. I en forklaring til afvisningen oplyses det, at “baseret på de offentliggjorte mål, synes de opstillede performancemål ikke af være udfordrende. “ Med andre ord synes den store investor ikke, at målkravene for topledelsen er ambitiøse nok.
For det andet var der et nej til genvalg af bestyrelsesmedlem Arne Karlsson, fordi han ikke anses for at være uafhængig, da han samtidig sidder i en vigtig bestyrelseskomité. Han har siddet i bestyrelsen i 13 år og er formand for revisionskomiteen.
For det tredje blev der stemt nej til genvalg af bestyrelsesmedlem Amparo Moraleda, som blandt andet er formand for aflønningskomitéen. Begrundelse oplyses at være, at aflønningsmodeller for ledelsen er “poorly structured”.
Flere af de andre store danske og internationale investorer har lagt nej-stemmer på de samme dagsordenspunkter. Blandt andet stemte Danske Bank mod ledelsen på seks dagsordenspunker, hvoraf flere var de samme som gennemgået oven for. Som bekendt er A.P. Møller-Mærsk storaktionær i banken, hvilket understøtter, at Danske Bank som aktiv ejer har en best practice for håndtering af interessekonflikter på dette område.
Svenske Förste AP Fonden stemte på den seneste generalforsamling nej til ledelsens vederlagsrapport og det foreslåede aktietilbagekøbsprogram samt genvalg af PwC som revisor.
Et andet selskab, der ikke offentliggør stemmeresultater fra generalforsamlingerne, er Novozymes. På den seneste ordinære generalforsamling stemte Blackrock mod ledelsen i to forhold:
For det første blev der stemt mod genvalg af bestyrelsesformanden med kritik af, at han ikke har sammensat en god bestyrelse: Blackrock skriver om genvalg af Cornelis de Jong: “Nominee serves as Chairman of the board and bears responsibility for a poorly structured board.”
For det andet stemmes mod genvalg af bestyrelsens næstformand, fordi han anses at have for mange bestyrelsesposter. Med følgende kommentar: “Kim Stratton (Vice Chair) as Director: Nominee serves on an excessive number of public company boards, which we believe raises substantial concerns about the director’s ability to exercise sufficient oversight on this board.”
Eksempelvis den store californiske pensionskasse Calpers stemte mod genvalg af to bestyrelsesmedlemmer hos Novozymes, nemlig Heide Dalsgaard og Kasim Kutay. Der er ikke oplyst en nærmere begrundelse for nej-stemmerne. Også den svenske Förste AP fonden har stemt nej til genvalg af Heine Dalsgaard, samt nej til genvalg af Price Waterhouse som revisor.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.