Ledelse

DirektørRating 2021: Her er Danmarks dygtigste topchefer, samme vinder 6 år i træk

Morten W. Langer

tirsdag 25. maj 2021 kl. 15:05

Økonomisk Ugebrev præsenterer her den årlige rating af topdirektørerne for de 50 største børsnoterede selskaber i Danmark. For sjette år i træk vinder DSV’s Jens Bjørn Andersen. Ratingen er baseret på svar fra 35 aktieanalytikere og porteføljemanagere. Netcompanys André Rogaczewski gentager sidste års placering som nummer to. Men ellers er der sket store rokader i toppen af ranglisten, hvor der er flere højdespringere. Vi gennemgår her årets vindere og tabere, og søger at sætte forklaringer på, hvad der har rykket positionerne.

Superholdet af danske topdirektører, som fremhæves positivt af analytikerne og porteføljemanagerne, er uændret i forhold til sidste år på de øverste to placeringer. Men ellers er der sket store rokader.

CEO Jens Bjørn Andersen fra DSV er meget svær at rokke af tronen, som han nu indtager for sjette år i træk. Han ses stadig som investorernes superhelt, og det afspejler sig da også i aktiekursen, som alene siden marts sidste år er tredoblet.

Jens Bjørn Andersen har ikke kun genbevist, at DSV’s forretningsmodel er utroligt solid. Ledelsen har også bevist, at den succesfuldt evner at gennemføre store opkøb. Med de seneste store opkøb, som er betalt med DSV-aktier, har Jens Bjørn Andersen nærmest skabt en pengemaskine: Den schweiziske fond, Ernst Göhner Stiftung, har næppe fortrudt sit salg af logistikvirksomheden Panalpina til DSV i 2019. Ved den handel betalte DSV for første gang en stor overtagelse ved at udstede egne aktier til sælgeren. Og værdien af de aktier, som fonden fik som betaling, er siden mere end fordoblet.

Det er nok en væsentlig del af baggrunden for, at DSV Panalpina nu for anden gang har kunnet betale en overtagelse med sine egne aktier: Kuwaitiske Agility har netop solgt sin Global Integrated Logistics–forretning til DSV.

Agility har uden tvivl skævet til Panalpina-handlen, før den accepterede DSV-aktier som betaling. Allerede første dag blev salget da også til en ekstra god forretning for Agility. De aktier, der udgjorde betalingen, steg umiddelbart 88 kurspoint, og blev dermed 1,7 mia. kr. mere værd.

DSV har altså endnu engang befæstet positionen som et stort dansk selskab i en klasse for sig selv. Trods det forhold, at lasbilstransport umiddelbart ikke er rocket science.

En anden stor dansk virksomhed, som fortsætter med at overraske positivt, er IT-konsulenten Netcompany. CEO André Rogaczewski fortsætter med at levere vækst og stærk lønsomhed. Aktien er tredoblet siden børsnoteringen for tre år siden, og der er mere på vej, hvis man kigger på udviklingen i det seneste Q1-regnskab: Salgsvæksten var stærkere, end analytikerne havde forventet, og hvis selskabet holder momentum i de kommende kvartaler, ligger der en opjustering i pipeline. Væksten kommer fra alle fire lande, og der sker en ændret vægtning mod mere privat sektor på bekostning af det offentlige.

På de næste pladser i årets DirektørRating kommer Ringkjøbing Landbobanks John Fisker og Trygs Morten Hübbe. Over årene har gæster fra den finansielle sektor i toppen af ratingen været sjældne. Begge CEO’er har over de seneste år vist offensiv strategisk handlekraft med henholdsvis Ringkjøbing Landbobanks opkøb af Nordjyske Bank og Trygs opkøb af af engelske RSA Insurance Group sammen med canadiske Intact.

Hvordan RSA-ejede Codan ender i den kabale er endnu et spørgsmål, og trods konkurrencemyndighedernes godkendelse af transaktionen, er det fortsat usikkert, hvilken indflydelse Tryg har på det fremtidige ejerskab. Det synes oplagt, at analytikerne synes, at Tryg er markant mere sexet end Topdanmark, hvis CEO Peter Hermann får en bedømmelse kun lidt over middel. Forskellen i vurderinger skyldes næppe ejerskabet, da begge selskaber har store aktionærer: Topdanmark med finske Sampo, og Tryg med Tryghedsgruppen.

På de efterfølgende pladser i årets DirektørRating er der helt nye navne i spil, som tidligere år har ligget betydeligt længere nede på ranglisten. Særligt Alexander Lacik fra Pandora rykker frem, fra en 24. plads sidste år til en 7. plads i år. Økonomisk Ugebrev har i flere analyser beskrevet den imponerende rejse, smykkekoncernen har været på de seneste år efter en flerårig nedtur, hvor der var nervøsitet for, at selskabets brandværdi var ved at smuldre fuldstændig. Meget tyder på, at Pandora er på vej mod en ny storhedstid, hvor genopretningen af især det kinesiske marked bliver meget afgørende.

Pandoras ledelse synes at have fundet recepten på flere af de store markeder, så vejen frem synes at være klar. Med til at understøtte hele historien er, at Pandoras CEO har op mod 100 mio. private kroner investeret i Pandora-aktier, så her kan man virkelig tale om, at ledelsen har hånden på kogepladen.

Af andre solide CEO-placeringer bør nævnes Lars Jensen fra Royal Unibrew. Han afløste den tidligere CEO sidste år, og han er den bedst placerede af de nye direktører fra sidste år. Lars Jensen indtager en placering som nummer otte, mens den afgående CEO for landets næststørste bryggeri sidste år indtog en 15. plads. Carlsbergs Cees’t Hart rykker også pænt op af ranglisten til en 5. plads mod en placering som nummer elleve sidste år, og han efterfølges af Genmabs Jan van de Winkel, som rykker frem fra en 14. plads sidste år til nummer seks i år.
I bunden af ranglisten ligger flere af de selskaber, som har store udfordringer, blandt andet NNIT’s Per Kogut, som fortsat kæmper med at frigøre sig fra Novo Nordisk, og Hans Henrik Lund fra Nilfisk, som netop er blevet fyret. Se også anden artikel herom i denne udgave.

Største overraskelser i bunden af ranglisten er Anders Dam fra Jyske Bank, som i år dratter ned på en plads som nummer 48, mod sidste år placering som nummer 43. Sydbanks Karen Frøsig har nu lagt markant positiv afstand til Jyske Banks topchef. Vi graver dybere i de finansielle chefers placeringer i næste uges udgave af Økonomisk Ugebrev Finans.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]