Cash flow analyse af 60 børsnoterede selskaber: Pengene væltede ind til dansk erhvervsliv sidste år. De store børsnoterede selskaber fik 150 mia. kr. mere i kassen end i 2021. De såkaldte pengestrømme fra driften nåede op på 440 mia. kr. i de 60 ikke-finansielle large og mid cap-selskaber på børsen i København. Men tre selskaber, Mærsk, Novo Nordisk og DSV, stod for hovedparten af pengestrømmene, nemlig 350 mia. kr. De skabte også det meste af fremgangen i pengestrømmen. Faktisk dykkede cash flow fra driften i over halvdelen af de 60 undersøgte selskaber, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kortlægning.
Blot tre topchefer, Søren Skou fra A.P. Møller-Mærsk, Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk og Jens Bjørn Andersen fra DSV, har i 2022 skaffet fire gange så mange penge i kassen, som topcheferne i alle de øvrige 57 danske børsnoterede large og mid cap-selskaber tilsammen.
Den pengestrøm, som virksomhedernes basale driftsaktivitet sender ind i dansk erhvervsliv, er blevet endnu mere koncentreret i 2022. Mærsk, Novo Nordisk og DSV har tilsammen skabt en pengestrøm på 350 mia. kr. ud af deres driftsaktiviteter. De tre selskabers ejere, især A.P. Møller Holding og Novo Holdings, er blevet endnu stærkere, og de kan nu udbygge deres danske og internationale erhvervsimperier yderligere.
Det viser Økonomisk Ugebrevs gennemgang af pengestrømmene i de 60 ikke-finansielle large og mid cap-selskaber noteret i København. Pengestrømmen fra driftsaktiviteter er – i modsætning til resultatet – de penge, som virksomhederne reelt får i kassen. Det er penge, som selskaberne kan bruge til at investere, til at betale gæld tilbage med, eller til at udbetale til aktionærerne i form af udbytter eller tilbagekøb af aktier.
Gennemgangen viser fem klare tendenser 1) Koncentrationen af cash generation i blot tre selskaber er forbløffende. I særdeleshed A.P. Møller-Mærsk – men også DSV – har i 2022 været hjulpet af usædvanligt høje fragtrater. Deres pengestrømme vil falde i 2023. De store pengestrømme, som Novo Nordisk henter hjem, kan derimod stige yderligere i takt med, at selskabet ikke blot sælger mere diabetesmedicin men også for alvor får hul på et stort globalt marked for fedmemedicin.
2) Generelt er pengestrømmen stærkt stigende.
Den er steget 52 pct. Dermed har de store danske virksomheder formentlig også klaret sig enestående i en international sammenligning, og dermed er der udsigt til et overordnet meget fint udbytteafkast af danske aktier.
Men underliggende er den store stigning også et symptom på en klar forskel på de store toneangivende virksomheder, Mærsk og Novo Nordisk og til dels DSV, og så resten.
3) Uden de tre store bliver stigningen langt mere moderat. Når Mærsk, Novo Nordisk og DSV trækkes ud af regnestykket, bliver stigningen i pengestrømmen fra driftsaktiviteter otte pct., hvilket knapt er på niveau med inflationen i 2022. Pengestrømmen fra driftsaktiviteter faldt i 34 af de 60 selskaber. Og til dels af de samme årsager, som gav det store boost til Mærsk og DSV: Topchefer som Vestas’ Henrik Andersen, Bang & Olufsens Kristian Teär og GN Store Nords Gitte Aabo måtte blandt meget andet kæmpe med de omkostninger og det besvær, der kom af tilstoppede forsyningskæder og en stærk stigning i efterspørgslen efter transportløsninger.
4) Tre brancher dominerer listen over de virksomheder, der har haft den største fremgang i pengestrømme fra driftsaktiviteter: Transport, IT og pharma/biotek. For to af disse brancher, transport og IT, gælder, at de i mindre grad end mange andre brancher bliver belastet af en stor arbejdskapital (for eksempel stigende lagerbeholdninger), når salget stiger. Sådan som de oplevede i 2022. Og netop midler bundet i arbejdskapital kan gå ud over pengestrømmene.
At SAS og Københavns Lufthavne rykker op i toppen af listen med størst fremgang i pengestrømme fra driftsaktiviteter, kan ses som et udtryk for en begyndende normalisering af deres forretninger, efter de blev meget hårdt ramt af corona-krisen i 2020 og 2021. Men Torm, Norden, DSV, NTG og Mærsk nåede nye højder på baggrund af de gode transportkonjunkturer.
Blandt it-selskaberne har Columbus, Trifork, Netcompany, og cBrain formået at positionere sig i forskellige markedsnicher og drager fordel af digitaliseringen i private virksomheder og i den offentlige sektor.
Årsagerne til fremgangen for pharma- og biotekvirksomheder er blandede. Novo Nordisk og Genmab kunne fortsætte fremgangen fra årene før, mens Lundbeck og især Bavarian måske tog de første skridt ind i nye æraer med bedre cash generation.
På Top 20 listen over de største stigninger i pengestrømme fra driftsaktiviteter er der kun tre virksomheder uden for transport-, IT- og pharma/biotek-brancherne: United International Enterprises blev hjulpet af stærkt stigende priser på palmeolie. NKT er ved at etablere en solid position som leverandør af kabler til offshore vindparker og til udbygningen af elnettene flere forskellige steder i verden. Fremgangen hos Gyldendal kan ses som udtryk for en genopretning efter et dyk året før.
5) Det er en blandet gruppe af selskaber, der udviser de største fald i pengestrøm fra driftsaktiviteter. Men den består blandt andet af virksomheder, der gik frem som følge af den store interesse for boligindretning, hjemmearbejde og underholdningsudstyr under corona-krisen. De har derefter i takt med forbrugernes mindre rådighedsbeløb i 2022 har måttet tage en efterfølgende nedtur.
Det gælder Gabriel, Bang & Olufsen og GN Store Nord. Vestas er suget med ned af de problemer, der har ramt hele vindmøllebranchen i 2022, ikke mindst som følge af problemer med input-inflation samt i forsyningskæderne og tekniske problemer med de stadig større vindmøller.
De fleste af virksomhederne finder stadig, at udsigterne for 2023 er usikre. Men det er givet, at transportbranchen generelt ikke vil kunne levere den enorme cash generation, der sås i 2022. Derimod kan dele af pharma/ biotek måske befæste fremgangen. Novo Nordisk er ikke noget risikabelt bud på, hvem af de store danske virksomheder, der vil levere den største pengestrøm fra driftsaktiviteter i 2023.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.