Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Hvert andet top-100 selskab øger kvinde-andelen i bestyrelsen

Claus Strue Frederiksen

torsdag 12. oktober 2023 kl. 17:40

Kun hvert 5. large cap-selskab har kønslighed i bestyrelsen

ØU Mangfoldigheds Rating 2023: 44 af danske top-100 selskaber har de seneste to år øget andelen af kvinde­lige bestyrelsesmedlemmer – eksempelvis har Dagro­fa øget kvindeandelen i bestyrelsen fra 0 pct. i 2021 til 33 pct. i år. Overordnet set er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i top-100 steget 17 pct. på to år. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvinde-andelen i danske top-100 selska­bers bestyrelser.

Siden 2021 har 44 danske top- 100* selskaber øget andelen af kvinder i bestyrelsen. Af disse har syv selskaber – Bunker Holding, Dagrofa, Gubra, Ringkjøbing Landbobank, RTX og TCM Group – øget andelen af kvindelige bestyrelsesmed­lemmer de seneste to år med mindst 20 pct.

Den største stigning står dagligvarekoncernen Dagrofa for. I 2021 var der nul kvinder og seks mænd i dagligvare­koncernens bestyrelse, i dag er er der to kvinder og fire mænd – altså en stigning på 33 procentpoint.

Den næststørste stigning står Bunker Holding for, her er kvinde-andelen i bestyrelsen øget fra 22 pct. i 2021 til 50 pct. i år – hvilket bringer det privatejede selskab med speciale i handel og levering af brændstof til skibsfart op i toppen af årets liste over selskaber med den højeste kvin­de-andel i bestyrelsen.

Elleve top-100 selskaber har mindst lige så mange kvin­der som mænd i bestyrelsen, hvorved 89 pct. af bestyrel­serne er domineret af mænd. Overordnet set er der 669 eksterne bestyrelsesmedlemmer (dvs. ekskl. medarbej­dervalgte) i top-100, heraf er 208 kvinder – altså er 31 pct. af bestyrelsesposterne besat af kvinder.

Til sammenligning var der i 2021 668 bestyrelsesmed­lemmer i top-100, heraf 178 kvinder. På to år er andelen af kvinder i top-100 selskabernes bestyrelser således steget med 17 pct. Ud af de elleve virksomheder, der ikke har en overvægt af mænd i bestyrelsen, er fire af dem fra li­fe-science sektoren – det gælder GN Store Nord, Chr. Han­sen, Coloplast og Genmab.

Af de seksten life-science selskaber, der indgår i det­te års undersøgelse, er det således hver fjerde, der har mindst lige så mange kvinder i bestyrelsen som mænd – for top-100 er det blot hvert tiende selskab.

Og det er ikke det eneste parameter, hvor life-scien­ce branchen klarer sig bedre end top-100. De seksten life-science selskaber har sammenlagt 100 bestyrelses­medlemmer, heraf 35 kvinder – altså 35 pct. mod 31 pct. for top-100.

Finansbranchen er ligeledes repræsenteret med en god håndfuld virksomheder i top-100, nemlig fjorten. Modsat life-science klarer finansbranchen sig generelt dårligere end top-100 – samtlige finansbestyrelser har en overvægt af mænd og ud af sammenlagt 105 bestyrelses­medlemmer er 31 kvinder, altså 30 pct.***

Blandt finansselskaberne har Sydbank den bedste pla­cering med en kvinde-andel i bestyrelsen på 44 pct. Helt i bund ligger Danske Andelskassers Bank med nul kvindeli­ge bestyrelsesmedlemmer.

Alt i alt har 44 top-100 virksomheder siden 2021 øget kvinde-andelen i bestyrelsen, i fjorten selskaber er ande­len gået tilbage – resten er status quo.

* Top-100 består af samtlige danske large cap-selskaber, alle danske mid cap-selskaber samt 25 store unoterede danske selskaber, altså sammenlagt 103 virksomheder.

** De seksten life-science selskaber er: ALK-Abello, Ambu, Bavarian Nordic, ChemoMetec, Chr. Hansen, Coloplast, De­mant, Genmab, GN Store Nord, Gubra, Leo Pharma, Lund­beck, Novo Nordisk, Novozymes, Zealand Pharma og Össur.

*** De fjorten finansselskaber er: Alm. Brand, BankNordik, Danske Andelskassers Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Lån og Spar Bank, Nordea, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord, Sparekassen Sjælland-Fyn, Sydbank, Topdanmark, Tryg og Vestjysk Bank.

**** Energi Danmark, der er ejet af energiselskaberne Andel og NRGi, vil ifølge Rikke Trikker, kommunikationsdirektør i An­del, snart øge kønsdiversiteten i bestyrelsen. Rikke Trikker op­lyser til Økonomisk Ugebrev: ”Vi har netop afsluttet en rekrut­teringsproces af to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Og vi glæder os over, at det forventeligt betyder, at Energi Danmark fremover får et kvindeligt bestyrelsesmedlem, samtidig med at vi er fuldt bevidste om, at det ikke er gjort med det.”

Claus Strue Frederiksen

ØU mangfoldigheds Rating 2023 - Kvinder i danske top-100 bestyrelser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank