Året startede rigtig godt for den nordjyske IT-virksomhed RTX, og målt på 1. kvartalsresultatet var man et godt stykke foran årsforventningen, hvis man blot gangede den med fire. Men 2. kvartal i det skæve regnskabsår var en slem skuffelse, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
Efter det flotte første kvartal synes RTX’s ledelse at kunne køre på autopilot for at nå årsmålet. Men sådan skulle det ikke gå. Resultatet fra det aktuelle resultat for 2. kvartal var en slem skuffelse. Selvom de samlede tal for halvåret var ganske pæne på overfladen, og her tænker vi især på omsætningsvæksten, ja så er der nu opstået stor tvivl om den kortsigtede indtjeningsevne.
Overskrifterne for 2. kvartal hos RTX var umiddelbart ikke til at tage fejl af. Der er tale om, at man fortsat leverede ”solid omsætningsvækst”, og tallene lyver da heller ikke med en omsætningsvækst på 34 pct. i 2. kvartal (og 28 pct. valutajusteret). For 1. halvår er tallene endnu mere imponerende med en omsætningsvækst på 49 pct. (og 38 pct. valutajusteret). Med en samlet omsætning på 388 mio. kr. er man mere end halvvejs i forhold til årsforventningen på 700-760 mio. kr.
Men længere nede i resultatopgørelsen begynder problemerne at vise sig. Indtjeningen forsvandt praktisk talt i 2. kvartal, og det går egentlig først for alvor op for regnskabslæseren, når man sammenligner tallene for 1. og 2. kvartal. Tallene for 1. kvartal er ikke oplistet direkte i regnskabet, men de kan naturligvis udledes af halvårstallene og 2. kvartalstallene.
Fra 1. kvartal til 2. kvartal er der fald i samtlige indtjeningslinjer: Bruttofortjenesten falder fra 101 mio. kr. til 74 mio. kr., og det er sådan set her, roden til alle problemerne ligger, for den effekt slår igennem hele vejen ned igennem resultatopgørelsen.
Med omsætningsforskellen (fra 207 til 180) i baghovedet var et fald i bruttofortjenesten forventet, men ser vi på selve marginen, er der tale om et fald fra 48,9 pct. til 41,2 pct. EBITDA-resultat nåede imponerende 42 mio. kr. i 1. kvartal, mens det i 2. kvartal kun nåede 7,8 mio. kr. For EBITDA-marginen er der tale om et fald fra 20 pct. i 1. kvartal til 4,3 pct. i 2. kvartal.
På EBIT-niveau er kollapset komplet, og vi ser et 2. kvartal, der isoleret set har leveret et negativt resultat. EBIT i 1. kvartal blev på 32 mio. kr. mod et negativt resultat på to mio. kr. i 2. kvartal.
Forklaringerne er flertydige og handler især om et produktmix, hvor produktsalget er steget ganske meget, mens ingeniørforretningen (på timebasis) ikke fyldte så meget, samtidig med at højmargin royaltyindtægter også var mindre.
Hertil kommer påvirkninger fra komponentsituationen, som løfter omsætningen ”kunstigt”, men uden tilhørende margin. Altså bliver omsætningen ekstra høj, men uden at indtjeningen følger med, fordi kunderne blot betaler RTX for forskellen på en række komponentenheder, som man også selv i nogle tilfælde har været nødt til at købe dyrere end ventet i spotmarkedet for at sikre levering. Det er marginsænkende, men det bør til gengæld ikke være indtjeningsdestruerende. Det er blot ikke øgende.
Samlet set for halvåret angiver RTX effekterne fra mixet til 2,5 procentpoint på bruttomarginprocenten, mens komponentudfordringerne rammer med yderligere 3,5 procentpoint. I modsat retning trækker prisstigninger med 2,5 procentpoint, således at halvårets bruttomarginprocent samlet lander på 45,3. RTX angiver ikke effekten på kvartalsbasis, men det er næppe helt forkert at doble tallene for at finde effekten på 2. kvartal.
Helårsforventningerne fastholdes
RTX fastholder forventningen til helåret, og da regnskabsåret ikke er backend-loadet, kan vi også nogenlunde regne os frem til, hvad der implicit ligger i forventning til 2. halvår på nuværende tidspunkt.
Omsætningsforventningen på 700-760 indikerer en omsætning på 320-380 mio. kr. i 2. halvår, mens der på samme måde indikeres et EBITDA-resultat på 35-55 mio. kr. i 2. halvår. EBIT ventes på 46-65 mio.kr., og med 30 i 1. halvår er der udsigt til et EBIT-resultat på 15-35 mio. kr. i 2. halvår. Sammenligner vi med 2. kvartal, skal der altså leveres bedre resultater i årets to sidste kvartaler. Det er dog nok at finde den gyldne mellemvej mellem det fremragende 1. kvartal og det overraskende dårlige 2. kvartal. Det bør være indenfor det muliges kunst, men alene usikkerheden er nok til at skræmme investorerne.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.