Opdatering: Siden denne artikel er skrevet, har Carlsberg udpeget Jacob Aarup-Andersen som deres nye CEO
Genopretningen af ISS kører på skinner. Men koncernen er stadig langt fra den historiske topform. Først i 2024 og 2025 vil det vise sig, om CEO Jacob Aarup-Andersen kan skabe et nyt ISS, der leverer lige så gode resultater, som koncernen kunne frem til og med 2019. Forsigtighed og stram styring kan formindske de pludselige overraskende tab, der før har plaget ISS. Men en formindsket risikolyst kan også betyde, at ISS’ afkast får svært ved at måle sig med koncernens bedste år, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Jacob Aarup-Andersens plan for ISS kører på skinner. Årsrapporten for 2022 viser, at koncernen har nået delmålene for året og endda præsterer lidt oveni. På den anden side må ISS-chefen erkende, at centrale nøgletal stadig er ringere end før coronakrisen.
Omsætningen er igen på niveau med 2018 og 2019, men ISS er stadig ikke en lige så god forretning som dengang. Især overskudsgraden ligger med 3,7 pct. klart under de 4-6 pct, der blev opnået i årene før coronakrisen, men også den frie pengestrøm og aktiekursen ligger lavere.
ISS udbetaler nu igen udbytte, men udbyttet for 2022 udgør under en fjerdedel af, hvad der blev udbetalt for 2019. Nettogælden i forhold til EBITDA-driftsresultatet ligger højere end i 2018, men under 2019.
Turnaround-opgaven har været stor, fordi ISS i 2018-2020 fik alvorlige vanskeligheder med nogle af sine store landeorganisationer og med betydelige kontrakter, hvoraf nogle var tabsgivende. De strategiske mål tilsiger nu, at i 2024 skal overskudgraden igen være over fem pct., og den frie pengestrøm skal kunne måle sig med i hvert fald 2018. Målene skal nås samtidig med, at koncernen vælger en forsigtig risikoprofil. ISS er blevet mere omhyggelig med kontrakterne og planlægningen, tager tilsyneladende færre chancer og er alt i alt tilsyneladende mere forsigtig – om end selskabets ledelse tilsyneladende foretrækker ord som ”systematisk” og ”struktureret.”
Ikke flere grimme overraskelser
Risikovalget bør forhindre store ubehagelige overraskelser som dem, ISS før har vartet op med, og det har foreløbig forhindret dem. Det interessante spørgsmål kan blive, om et mindre risikolystent ISS så også kan presse overskudsgraden op på det niveau mellem 6 og 6,5 pct., som blev nået i den tidligere topchef Jeff Gravenhorsts bedste år – fra 2012 til 2016. Både indtjening og kapitalafkast er foreløbig moderat. I 2022 blev afkastningsgraden på beherskede 6,1 pct.
Set med kapitalmarkedets (og sandsynligvis også med storaktionæren Kirkbis) øjne har en virksomhed som ISS en særlig værdi som en stabil pengemaskine, der – når den ellers er kørt ind – leverer et nogenlunde konstant let stigende afkast, solide pengestrømme, og et godt dividendeafkast. ISS vil udbetale 20-40 pct. af nettoindtjeningen som udbytte, og servicekoncernen holder sig med udbyttet for 2022 lige i underkanten af denne ramme, blandt andet fordi den nettorentebærende gæld stadig ligger lige over den strategiske målsætning.
Udbyttet for 2022 på 2,1 kr. per aktie giver et beskedent dividendeafkast på 1,4 pct. For 2018 var udbyttet 7,7 kr. per aktie, dengang svarende til et dividendeafkast på omkring 4 pct.
Cirklens kvadratur i servicebranchen
Hvis ISS fra 2024 og fremover kan levere den forventede omsætningsstigning og den varslede overskudsgrad på over fem pct., så kan koncernen – ud fra en ”bagsiden af en konvolut” udregning – nå en udbyttedividende på 4,5 pct., vel at mærke ud fra den nuværende aktiekurs på omkring 150. Det er heller ikke ringe, men bliver sat i relief af de seneste måneders rentestigninger, der for eksempel har løftet renten på realkreditobligationer til omkring fem pct. ISS-aktien har siden Jacob Aarup-Andersen blev ny CEO i 2020 haft svært ved at komme op over kurs 150. Så ISS skal ikke blot bevise, at virksomheden kan opfylde planen – der skal noget mere til.
ISS-chefen kan sætte ny dynamik i aktien ved at forstærke forventningen om, at han fortsat – og måske i stigende grad – kan overindfri de mål, som han har sat.
Kan virksomheden fra 2024-2025 vokse moderat, mens overskudgraden stiger til over 5 og måske 6 pct. samtidig med, at risikoprofilen holdes under stram kontrol?
I givet fald har Jacob Aarup-Andersen løst en slags cirklens kvadratur for ledelse af virksomheder af ISS’ type – ved at forene lav risiko med højt afkast.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.