Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ingen fusion mellem Sydbank og Spar Nord på kort bane

Per Grønborg

torsdag 09. november 2023 kl. 17:40

Ingen fusion mellem Sydbank og Spar Nord på kort bane

En fusion mellem Sydbank og Spar Nord har været forsøgt. Det kostede tidligere National­bankdirektør Torben Nielsen hans formands­post i Sydbank. Skal Sydbanks nye CEO Mark Luscombe så forsøge det samme? Finansana­lytiker Per Grønborg gennemgår i denne kom­mentar argumenter for og imod.

Sydbank har fået en ny CEO som afløser for Karen Frøsig. Jeg har tidligere tegnet en profil af Mark Luscombe og beskrevet, hvad han kan tilføre Syd­bank, og hvilke faldgruber, der kan være. Et af de store spørgsmål er, hvordan han vil forholde sig til det igangværende konsolideringsspil, og hvordan han vil positionere Sydbank i det fremtidige kon­kurrencebillede.

Et oplagt spørgsmål er følgende: Er vi nu kom­met tættere på en fusion mellem Sydbank og Spar Nord, som flere erhvervsmedier har skrevet om? Vi ved, at der tidligere har været sonderinger mellem de to banker, og at Karen Frøsig vandt en magt­kamp: Det blev ikke til noget.

Karen kom i vejen

Både Spar Nords Lasse Nyby og Sydbanks davæ­rende bestyrelsesformand Torben Nielsen kom tilbage i 2019 med rimeligt klare statements: Der var forhandlinger mellem de to banker over som­meren 2019. Torben Nielsen ville tilsyneladende afslutte sin formandsperiode i Sydbank med at fusionere nr. tre og fire på det danske bankmar­ked. Og det skulle tilsyneladende være med Spar Nord i førersædet, da børsværdien af den nord­jyske bank var størst. Karen Frøsig fik forpurret sammenlægningen.

Vi ved ikke, om Torben Nielsen havde flertallet af bestyrelsesmedlemmer med sig.

Men modstand fra Karen Frøsig og angiveligt nogle af de medarbejdervalgte bestyrelsesmed­lemmer fik ham til at kaste håndklædet i ringen.

Torben Nielsen valgte sammen med tre besty­relsesmedlemmer at trække sig med implicitte an­klager om en uhellig alliance imellem direktionen og medarbejdervalgte bestyrelsesrepræsentanter.

Til gengæld holdt Torben Nielsen sig ikke tilbage med at vaske beskidt bestyrelsesvasketøj i medi­erne – historier, hvor medierne agerede villige mi­krofonholdere.

I juni 2022 skrev jeg om opgøret, hvor hovedkon­klusionen var, at Sydbank tre år efter var endt et markant bedre sted med Lars Mikkelgaard-Jensen som bestyrelsesformand – end det sted, hvor Tor­ben Nielsen i arrigskab forlod broen. Forskellen til i dag er, at Sydbank nu er godt 30 pct. mere værd end Spar Nord. Jeg forstår da godt, hvis Sydbanks direktion i august 2019 kæmpede indædt imod en fusion, såfremt den skulle baseres på markedsvær­dier eller blot noget, der lignede.

Spørgsmålet er, om det er mere oplagt med en fusion i dag end dengang? De to banker har stærke regionale hjemmebaser i henholdsvis Sydjylland og Nordjylland. De har også et stort nationalt af­tryk uden for deres hjemmebaner. Begge banker er SIFI-banker og underlagt betydelige administra­tive byrder.

Vi har historisk set, at sammenlægning af ban­ker kan give kæmpestore omkostningsbesparelser. Som en tommelfingerregel giver det mulighed for at skære minimum 40 pct. af den mindste banks omkostningsbase væk. Med Spar Nords tal svarer det til 960 mio. kr. før skat i forbedret indtjening. Baseret på aktuelle analytikerestimater svarer det til et overskudsløft i 2024 på 14 pct. for den nye bank – fra 6 mia. kr. til 7 mia. kr.

Til gengæld vil fusionsomkostningerne blive rekordstore. Tommelfingerreglen er et års om­kostningssynergier, altså ca. 1 mia. kr. Samtidig kommer udtrædelsesgodtgørelse til edb-centralen BEC, der for Spar Nord vil koste 1,5 mia. kr. Samlede fusionsomkostninger på 2 mia. kr. synes realistisk.

Og så er der alt det, som Excel-regnestykket ikke fortæller os:

En ofte undervurderet udfordring med fusioner i provinsen er de menneskelige omkostninger, så­fremt der er stor afstand imellem de to hovedsæ­der. Og Aabenraa og Aalborg ligger ikke ligefrem i pendlerafstand. At gøre som Vestjysk Bank/Den Jyske Sparekasse og lægge hovedsædet midtvejs, det vil sige i Skanderborg, lader stadig en transport­tid på næsten 1,5 time tilbage fra begge de gamle hovedsæder. Næppe en farbar løsning.

Samtidig er Sydbank en meget væsentlig ar­bejdsplads for byen Aabenraa. Det betyder, at det lokalpatriotiske spiller en ikke ubetydelig rolle. Der er Spar Nord nok lidt friere stillet.

Vi taler om to af Danmarks absolut mest profita­ble banker, der faktisk klarer sig ganske strålende på egen hånd. Momentumtabet ved at skulle fo­kusere indad skal ikke undervurderes.

Måske kunne et generationsskifte for snart 63-årige Lasse Nyby være en udløsende faktor, så­fremt Martin Kudsk Rasmussen og Carsten Levring Jakobsen ikke vurderes at være klar endnu.

Mest sandsynligt synes det dog, at Lasse Nyby fortsætter nogle år endnu, så næste generation når at blive klar. Tilsyneladende åbner Lasse Nyby for at være den lille i en fusion, fremgår det af er­hvervsmedierne.

Min bundlinje er, at både Sydbank og Spar Nord er så veldrevne og lønsomme, at rationalet bag en fusion mellem de to banker er begrænset. En storfusion ville betyde, at begge banker i et par år mistede momentum, og i forhold til en 2019-si­tuation, hvor bankerne havde svag lønsomhed, er der relativt større risici end fordele ved en fusion. Omkostningssynergierne ville blive markant større i forhold til indtjeningen.

Billedet kan dog hurtigt ændre sig, hvis en af bankerne, eller begge, ryger ud i stormvejr med vigende lønsomhed, eksempelvis på grund af en økonomisk recession. Her ville det give mening med fornyede overvejelser om en sammenlæg­ning. Men det sker antageligt ikke de første år.

Per Grønborg

Per Grønborg ejer aktier i Sydbank.

Fusion af Sydbank og Spar Nord

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank