Ledelse

Intern mail afslører mediehåndtering: Eksperter dybt kritiske over for Nationalbankens krisestyring

Carsten Vitoft

mandag 19. april 2021 kl. 11:00

Mens Nationalbanken i ugevis har nægtet at svare fyldestgørende på kritiske spørgsmål fra Økonomisk Ugebrev, har banken samtidig tilbudt interviews til Dagbladet Børsen og Berlingske, der angiveligt vurderes at være mere positive over for bankens udfordringer. Det viser interne mails mellem en række af bankens chefer, som Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

I mere end to måneder har Nationalbankens topfolk været tavse som graven i forhold til en stribe kritiske artikler. Men mandag morgen i den forgangne uge stod det klart, at der har været arbejdet på højtryk bag bankens tykke mure for at fjerne ethvert kritisk syn på bankens aktiviteter, som de har været beskrevet i Økonomisk Ugebrev.

Efter otte på hinanden følgende artikler i Økonomisk Ugebrev og to måneders konsekvent afvisning af at stille op til interview gik det op for bankens ledelsesgruppe, at man ikke længere kunne fastholde taktikken om ingenting at sige.

Efterlader negativt indtryk
Kritikken har omfattet dels bankens tilsyn med Danmarks guldbeholdning, hvor kun Folketingets Ombudsmand kunne fremtvinge en inspektionsrapport, dels bankens investeringsstrategi og afkast på aktiebeholdningen i valutareserven

”Økonomisk Ugebrev bringer mandag endnu en artikel om DN’s reserveforvaltning (se vedhæftet). Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at denne historie tages op af andre medier, som det heller ikke er sket med deres tidligere artikler, men den efterlader et negativt indtryk af DN. En mere offensiv tilgang fra vores side, hvor vi aktivt fortæller om strategien og den positive version, er min anbefaling. Vi kan f.eks. tilbyde et interview med Børsen/Børsen Pro eller Berlingske,” lød det i mandags i en mail til ledelsesgruppen fra presseofficer Ole Mikkelsen i Danmarks Nationalbank.

Nationalbankens håndtering af kritikken vækker genklang hos investeringsøkonom Karsten Engmann Jensen, der i dag driver Pengeministeriet, men som har en fortid som økonom i Nationalbanken.

”Nationalbanken har historisk beskyttet sig mod dårlig presse ved at være lukket over for den kritiske del af pressen og søge mod de medier, hvor eksponeringen er mere sikker. Det gør nok ekstra ondt at blive afsløret i en sag, hvor man bliver taget i bevidst at tænke strategisk i, hvem man vil tale med, og hvem man ikke vil tale med. Man siger normalt, at troværdighed bedst opnås med en åben og ærlig dialog. Her vælger man bevidst at udelukke et medie og i stedet gå til det medie, man åbenbart mener er lettere at påvirke,” siger han.

Reinholdt Schultz er adm. direktør og partner i kommunikationsbureauet Mannov, og han siger, at det ikke er unormalt i erhvervslivet at tage historien til et andet medie, hvis man ikke føler, at man kan trænge igennem hos det medie, der spørger. Det er en kendt måde at afspore kritik på, men det undrer ham gevaldigt, at Nationalbanken ikke vil besvare spørgsmål – særligt kritiske spørgsmål.

”Det kan være med til at svække Nationalbankens omdømme og troværdighed, at det nu er åbenlyst, at de bevidst ikke svarer dig, men at de gerne vil tale med andre, der er mere positivt indstillede over for Nationalbanken. Vi taler trods alt om en institution, som er under en eller anden form for politisk tilsyn, og så må man altså forvente noget transparens. Det går jo ikke, hvis Nationalbanken kun vil tale med medier, der klapper dem på ryggen,” siger Reinholdt Schultz.

Den var ikke til dig
Økonomisk Ugebrev har spurgt Ole Mikkelsen, hvorfor der anbefales en mere ”offensiv” tilgang efter den seneste artikel, og om han kan forklare, hvorfor man gerne vil tale med Børsen og Berlingske og ikke Økonomisk Ugebrev. Det har han ikke ønsket at svare på.

I stedet lyder det: ”Som du sikkert har bemærket, var mailen ikke henvendt til dig. Da du kun i meget begrænset omfang gengiver de svar og informationer, vi giver til dig, overvejer vi at fortælle om Nationalbankens reserveforvaltningsstrategi i en balanceret form til et større publikum.” Ole Mikkelsen svarer herefter ikke på de spørgsmål og mails, vi fremsender.

”Nationalbanken har gennem tiderne holdt troværdigheden højt ved at holde kortene tæt til kroppen. Man skal igennem flere led i deres presseafdeling for at få en udtalelse, og det er bevidst. Desværre er Nationalbanken flere gange kommet i et dårligt lys, fordi man ikke har holdt en åben dialog med medier,” slutter Karsten Engmann Jensen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]