Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Carlsberg handler nu uden rabat til peers

Steen Albrechtsen

mandag 12. juni 2017 kl. 11:45

Efter flere års dødvande ser Carlsberg-aktien nu ud til endelig at have vundet markedets tro på mulighederne i forretningen. Elimineringen af kursrabatten mindsker dog også potentialet på kort sigt.

Aktien er de seneste 3 måneder steget 17%, og stigningen er kommet efter regnskabet for 1. kvartal, som viste, at selskabets premiumstrategi begynder at vise resultater.

Nettoomsætningen er i kvartalet vokset organisk med 4%. Da volumen samtidig er stort set uændret, betyder det, at Carlsberg med succes har kunnet sælge til højere priser – eller for at bruge Carlsbergs egne ord: ”succesfull premiumisation efforts”.

Den såkaldte ”price/mix effect” er på 4%, og dækker over både prisforhøjelser og ændret produktmix, dvs. salg af dyrere mærkeøl fremfor billige mærker. Den geografiske fordeling afslører, at Østeuropa var klart bedst med en organisk vækst på 10% (heraf pris/mix effekt på 13%), mens Asien præsterede 6%. Det modne marked Vesteuropa lå på moderate 2%

På omkostningningssiden blev det nævnt, at omkostningsprogrammet ”Funding The Journey” forløber som planlagt, og at besparelserne på 1,5-2,0 mia. kr. forventes at blive opnået i år og næste år med en ligelig fordeling.

1. kvartal er traditionelt et svagt kvartal for bryggerierne, og sammenligningstallene for de næste kvartaler bliver noget sværere, bl.a. pga. effekten af indfasningen af nye emballager i Rusland, som også var den primære årsag til den flotte udvikling i Østeuropa i kvartalet.

Det er derfor for tidligt at konkludere, at strategien virker, men vi kan konkludere, at det i hvert fald er markedets konklusion efter den flotte kursstigning.

Konkurrenter indhentet

Vi har gentagne gange fokuseret på, at Carlsberg har handlet med for stor rabat til konkurrenterne. Efter den seneste kursstigning har Carlsberg nu nået et P/E-niveau, som i store træk kan betragtes som sektorniveauet.

Vores peer-gruppe på 15 selskaber, som så vidt muligt er globale producenter af øl, læskedrikke og øvrige alkoholiske drikke (vin og spritus) viser en P/E-median for 2017 på 21,3 og 19,5 for 2018. Udsvingene fra top til bund er store, men medianen lander ganske tæt på Carlsbergs P/E-multipel på
21,6 (2017E) og 19,6 (2018E).

Ser vi helt konkret på nr. 1 og 2. blandt de globale bryggerier – Anheuser-Busch InBev og Heineken – har Carlsberg nu lukket hullet til Heineken, mens Anheuser-InBev fortsat oppebærer en (naturlig) markedslederpræmie i niveauet 10-15%.

Markedet foran analytikerne

En anden og meget interessant observation er, at Carlsberg-aktien nu ligger små 10% over det gennemsnitlige kursmål fra de 32 analytikere, der følger aktien og tildeler en anbefaling. Det sker ikke så tit – analytikerne er splittede omkring aktien med 40% med anbefalingen hold, og de resterende 60% er fordelt ligeligt mellem salgs- og købsanbefalinger.

Det er således nærliggende at konkludere, at analytikerkorpset er splittet i forhold til Carlsberg, omend den store andel af hold-anbefalinger også viser, at en del måske ikke helt har taget endelig stilling til aktien eller strategien endnu. Det er vores forventning, at vi vil se flere forhøjelser af kursmål i den kommende tid, for at kursudviklingen bedre reflekteres i analyserne. Det kan give lidt medvind, men i store træk mener vi, at aktien nu er fair prissat på kort sigt.

Ser vi lidt frem i kalenderen er der et halvårsregnskab den 16. august, og vi venter endvidere snart nyt fra Vietnam, hvor Carlsberg gennem snart lang tid har forsøgt at øge ejerskabet af det lokale bryggeri Habeco i en privatiseringsproces.

Carlsbergs CEO Cees ‘t Hart udtalte på telefonkonferencen, at han har været en del gange i Vietnam på det seneste, og mere end antydede dermed, at der er gang i processen.

Vi fastholder vort positive syn på aktien, omend vi ikke ser megen upside på kort sigt efter den fine kursudvikling. Aktiens beta-værdi er beregnet til 0,6, og det indikerer alt andet lige, at aktiens risiko er lavere end markedets. Det kan også vise sig attraktivt ovenpå markedernes stærke performance det seneste år.

 

Børskurs på analysetidspunktet: 720

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 690-740

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank