Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank om Ugen, der gik – og Ugen, der kommer

Morten W. Langer

søndag 18. oktober 2020 kl. 9:20

Danske Bank

Fra Danske Bank:

Europa har strammet coronarestriktioner yderligere

Da det har været en stille uge på nøgletalsfronten, har fokus været rettet mod COVID-19, Brexit og det kommende præsidentvalg i USA. De europæiske politikere har indført strammere restriktioner som følge af et stigende antal nye coronatilfælde og hospitalsindlæggelser i Europa.

Antallet af nye tilfælde er nu begyndt at stige også i Tyskland og Italien, mens Frankrig og Storbritannien fortsat er hårdt ramt. Spanien ser ud til at stabilisere sig. I Danmark er antallet af nye smittetilfælde og hospitalsindlæggelser begyndt at bøje af, mens antallet af nye tilfælde i Sverige er tilbage på niveauet fra maj.

Selv hvis situationen bliver bedre, er det ikke sikkert, at restriktionerne bliver lempet, da politikerne måske vil frygte en tredje bølge, da folk er mere inden døre i efterårs- og vintermånederne. Man ved, at virus spreder sig langt hurtigere inden døre end ude i det fri.

Omvendt kan der komme øget fokus på at drøfte større nedlukninger, hvis antallet af nye tilfælde ikke falder over den næste måneds tid. Det er interessant, at YouGovs indeks over frygten for at få COVID-19 er fladet ud eller endda er steget i nogle lande siden juni måned.

I den forgangne uge var Johnson & Johnson nødsaget til at sætte sine vaccineforsøg på pause som følge af usikkerhed om bivirkninger, hvilket endnu engang indikerer, at der måske ikke vil være en vaccine klar inden årets udgang. For yderligere oplysninger henvises til COVID-19 Update – Acceleration in new cases in Europe, 15. oktober.

Det at virussen fortsat ikke er under kontrol i USA, hvor antallet af nye tilfælde på nationalt niveau er stigende, synes at være til fordel for Joe Biden. Biden fører i meningsmålingerne – også i mange svingstater. Amerikanere er ikke tilfredse med Donald Trumps håndtering af COVID-19-pandemien.

På EU topmødet blev EU lederne enige om at anbefale, at man fortsætter brexitforhandlingerne i de kommende uger, men at det er Storbritanniens tur til at gå på kompromis. EU’s chefforhandler Michel Barnier sagde i går, at EU er klar til at forhandle til det allersidste, og at han er klar til at intensivere forhandlingerne. Vi ved endnu ikke, hvordan Storbritannien reagerer, men den britiske chefforhandler sagde i går, at han er “skuffet” over EU’s statement.

Hvis Boris Johnson vælger en hård retorik, så tror vi, at det er et spil for galleriet, og vi forventer stadig, at en aftale er mere sandsynligt end ingen aftale. Vi forventer, at forhandlingerne fortsætter ind i november.

Hvis vi kigger frem mod næste uge, bliver ugens højdepunkt offentliggørelsen af foreløbige PMI-tal for Japan, euroområdet (inkl. Tyskland og Frankrig), Storbritannien og USA. Euroområdets PMI-tal for servicesektoren var skuffende i september, idet indekset igen faldt til under 50 og dermed indikerer aftagende aktivitet i servicesektoren.

Det er ikke sikkert, at tallene for oktober bliver bedre på grund af de yderligere stramninger af corona-restriktioner siden rapporten fra september, da antallet af nye tilfælde er eskaleret i flere europæiske lande. Vi tror, at indekset i USA vil forblive over 50.

Derudover kommer der en række taler fra Fed og ECB i næste uge, herunder fra ECB-chefen Christine Lagarde. Vi venter ikke nye signaler fra hverken Fed eller ECB. Vi vil også fortsat følge forhandlingerne i USA om en ny finanspolitisk stimulipakke, hvor vores hovedscenarie er, at der ikke vil komme en aftale på plads på denne side af valget.

I Danmark udkommer Det Økonomiske Råds efterårsrapport om dansk økonomi på
tirsdag. Det bliver interessant at se, hvordan deres syn på økonomien ser ud i forhold
til vores seneste Nordic Outlook, 6. oktober 2020.

Onsdag får vi tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i august. Juli bød på den største
stigning i statistikkens historie, og meget tyder på, at tallene for den sidste
sommermåned kan blive tilsvarende positive. Beskæftigelsesministeriets tal viste
markante fald i ledigheden i løbet af august, mens der var en stor stigning i antallet af
jobopslag hen over sommeren – særligt inden for offentlig forvaltning og service samt
restauration og hotel.

Stigende smittetal og restriktioner vil dog formentlig byde på svagere tal hen over efteråret, hvilket antallet af jobopslag inden for restaurationsbranchen i september også allerede viser tegn på. Vi får forbrugertillidstal for oktober på torsdag, som vi forventer vil stige en smule til -4,5.

Det er meget svært at vurdere, hvilken vej tilliden går for tiden, da vi har en række modsatrettede effekter, herunder vigtigst af alt udbetalingen af feriepenge og de nye restriktioner på henholdsvis op- og nedsiden. Vi forventer, at feriepengeeffekten vil dominere, og dermed vil trække tilliden en smule op til et niveau, der dog fortsat er lavt og præget af den store usikkerhed.

 

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank