Danske Bank om Ugen der kommer

Fra Danske Bank:

Vi ser nu spæde tegn på, at virussen er ved at være under kontrol i de mere udviklede økonomier, og at genåbningen af økonomien så småt kan gå i gang. Vi ved fra Danmark og Norge, at forbruget ret hurtigt kan vende tilbage, når virussen kommer under kontrol, frygten for at blive ramt af COVID-19 falder, og økonomien åbnes. I USA er der tegn på gradvis bedring i de såkaldte højfrekvente tal som f.eks. forbruget (baseret på betalingskortransaktioner)

EU-Kommissionen løftede i sidste uge sløret for deres forslag til en genopretningsfond (‘Next generation EU’), hvilket medførte en svækkelse af dollarkursen i forhold til euro (og DKK). Forhandlingerne går nu i gang, og målet er, at der skal indgås en aftale senest i juli. Danmark og de andre lande i gruppen ‘de sparsommelige fire’ ønsker, at hjælpen til EU-landene skal ske i form af lån snarere end tilskud, og planen kræver enstemmig opbakning fra de 27 medlemslande. Det vil løfte stemningen på markedet, hvis der er tegn på, at sparebanden bløder op, men optimismen kan også lide et knæk, hvis tilskudsdelen ser ud til at blive nedtonet til fordel for lån.

Læs også:  USA: Her er beviset på, at anden bølge rammer økonomien

Spændingerne mellem USA og Kina er taget til på det seneste og vi følger fortsat udviklingen nøje. Trump vil snart melde ud om sanktioner i forbindelse med Hong Kong, men markederne har især øjnene rettet mod, hvordan det går med den foreløbige handelsaftale (fase 1). Vi ser chancerne for, at handelskrigen blusser op på ny som fifty-fifty, men det sker formentlig ikke i den nærmeste fremtid.

I næste uge vil ECB formentlig uge øge opkøbsprogrammet PEPP med 500 mia. euro og forlænge det til juni 2021. Vi regner ikke med, at PEPP udvides med flere typer aktiver Det ‘gamle’ opkøbsprogram AP på 20 mia. euro om måneden, der også eksisterede før pandemien, forlænges sandsynligvis.

Fjerde runde af forhandlingerne om Brexit starter efter planen på mandag. Vi venter ikke et større gennembrud, da EU og Storbritannien stadig står langt fra hinanden på en række vigtige området. Ambitionen er, at forhandlingerne om fiskeri og finansielle serviceydelser skal være afsluttet den 1. juli, og vi regner ikke med, at briterne vil bede om en forlængelse af fristen. Det britiske pund vil formentlig blive svækket, når investorerne begynder at indregne en højere Brexit-risikopræmie på pundet i valutakursen.

Læs også:  Eksperter i frontalangreb på sociale mediers udemokratiske censur

Den kommende uge byder på en del interessante økonomiske nøgletal. Allerede i weekenden får vi kinesiske PMI-tal for maj, der især er interessante, fordi Kina er længere fremme med åbningen af økonomien end de fleste andre lande. Der var stor afstand mellem Kinas to PMI-opgørelser for serviceydelser i april, hvor det officielle indeks fra Kinas Statistik var på 53,2 og Caixin-indekset på 44,4.

Vi har ikke stærke holdninger til udviklingen i maj, men vores bedste bud er, at det officielle indeks falder, og Caixin stiger. I USA får vi jobrapporten for maj på fredag, der meget vel kan vise et yderligere fald på 10 millioner (ledigheden kan være kravlet over 20 % alt efter hvor mange, der har forladt arbejdsstyrken). Vi får desuden ledighedstal for april både i euroområdet og Tyskland.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her