Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Demetra: En aktiesvækkelse er på vej, mangel på momentum

Morten W. Langer

torsdag 04. august 2016 kl. 16:39

Uddrag fra Demetras månedspublikation ved Svend Jørgen Jensen, Business Cyle og Aktiestrategi: Svend Jørgen Jensen har flere gange de seneste årtier forudsagt større konjunktur tilbageslag med langt større præcising end samtlige andre etablerede bankøkonomer. Aktieugebrevet er meget langt hen ad vejen enig i Svend Jørgen Jensens analyse:

 

“Beskæftigelsen og BNP falder sammen I figur 3 ses den cykliske udvikling i BNP sammen med den cykliske udvikling i beskæftigelsen. Som man kan observere, er der meget stærk korrelation mellem BNP og beskæftigelsen. Forklaring på dette fænomen er, at hvis man sætter en person i arbejde, vil den pågældende skabe tilvækst til BNP.

Omvendt hvis en person bliver arbejdsløs, så bidrager den pågældende ikke længere til at skabe vækst og BNP. I øjeblikket ser vi en vendingsfase i BNP og beskæftigelsen. Det antyder, at beskæftigelsen er på vej til at blive svækket. Dette bliver understøttet af figur 4. Her ser vi udviklingen i online annoncering efter arbejdskraft. Der er tale om tal og ikke en cyklus. Vi kan se, at trenden er ned samtidig med at vi har set et markant fald.

Som cyklus ser vi den i fase 3, d.v.s. den fase, hvor annonceringen falder mest. En sådan udvikling førte i 2008 til en recession. Yderligere svækkelse antyder, at vi vil få den samme situation igen. Konklusion: Det amerikanske arbejdsmarked viser svaghedstegn. Vi ser i øjeblikket en større svækkelse i online annonceringen efter arbejdskraft. Vore renteforventninger I forlængelse af udviklingen i arbejdsmarkedet er det naturlig at vurdere, hvilke konsekvenser en svækkelse i arbejdsmarkedet vil få for rente- og inflationsudviklingen.

I historisk sammenhæng betyder bolig- og kreditbobler, at renteudviklingen vil ligge lavt i over 30 år. Årsagen er, at væksten i flere år vil ligge lavt. Figur 1 illustrerer meget godt den udvikling, idet væksten siden 2008 er blevet meget lavere. Vi er kun marginalt over 2% vækst i de sidste faser af fase 1 og fase 2. Det står i markant modsætning til de tidligere historiske vækstprocenter, der var langt over 3%.

Lavere vækst betyder lavere inflation og dermed lavere renter. Vi forventer deflation i størrelsesorden 1-2% i den næste recessionsperiode. Det betyder, at realrenten sandsynligvis vil blive samme niveau som i dag, men den nominelle rente vil være negativ eller 0. Vi vil sandsynligvis se en markant voksende likviditet, der vil føre til negative renter. Vi anbefaler fortsat at ligge i korte renter med låneporteføljen.

Citarenter er den korrekte lånetype, der i et par realkreditinstitutter betyder negative lånerenter. For private låntagere med denne lånetype anbefaler vi, at man samtidig etablerer en ratepension, hvor differencen mellem et 2,5% lån med afdragsfrihed og den billige F-kort lån indsætte på en sådan pensionskonto. Det synes at være en rationel økonomisk fornuftig beslutning. Konklusion: Forvent fortsat rentefald.

Vi anbefaler fortsat F-kort lån uden afdrag.

: Vi er overvægtet i realkreditobligationer.

Vi har 5,5% aktier. LÅNEFINANSIERING: F-kort eller lignende med citarente lån. & P 500 er ved at etablere en optrend.

Vi er dog af den opfattelse, at markedet mangler nogen opadgående momentum. Den primære årsag til denne udvikling er formentlig, at spekulanterne i det amerikanske aktiemarked er ved at trække sig ud af markedet.

Vi har vist denne udvikling i figur 7. Vi er i øjeblikket i fase 3, d.v.s. den fase, hvor svækkelsen er størst. Vi ser også en svækkelse i virksomhedernes indtjening. Vi mangler dog tallene for 2. kvartal. Disse er først ved at løbe ind nu. Der skønnes dog, at tallene vil blive svagere, men lad os vente og se, hvad de bringer.

Det danske aktiemarked Vi har i figur 6 vist udviklingen i det danske aktiemarked med 12 måneders glidende gennemsnit. Vi har samtidig vist vor adfærdmodel i den nederste del af chartet. Denne viser os, at også det danske aktiemarked mangler opadgående momentum.

Umiddelbart er vor holdning, at det danske marked er dyrt prisfastsat. Det understøttes af den kendsgerning, at afkastet siden 2009 har været markant over normal.

Konklusion. Vær forsigtig med aktiemarkederne. En svækkelse kan være på vej.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank