Formue

Finanshus: Nervøsitet styrer aktiemarkederne nedad

Morten W. Langer

torsdag 28. januar 2021 kl. 9:46

Fra Nordea:

Stor nedtur på de globale aktiemarkeder. Nervøsiteten har præget aktiemarkederne de seneste dage og onsdag brød den ud med fuld kraft, uden at der var tale om en eller flere negative nyheder. Men pludselig var glasset halv tomt og investorerne besluttede sig for at sælge ud. Med til at fremme salgspresset er uden tvivl den nært forestående månedsafslutning. Diskussion om aktierne er overvurderede florerer meget blandt investorerne og gør dem hurtige på aftrækkeren i bestræbelser på at sikre de gevinster, der allerede er opnået i løbet af årets første uger.

Både Apple og Facebook overraskede med bedre end forventede resultater, men det kunne ikke forhindre de store kursfald på de amerikanske aktier.

Fed fastholdt på onsdagens FOMC-møde den meget lempelige pengepolitik og signalerede ingen snarlige ændringer (stramninger), men det var heller ikke nok til at ændre stemningen på aktiemarkederne. Nasdaq faldt med 2,8% og S&P 500 lukkede med et fald på 2,56%. Og de danske aktier gik ikke ram forbi. C25-indekset lukkede med et fald på 2,37%.

Den negative stemning er fortsat på markederne i Asien her til morgen. Nikkei er faldet med 1,6% kort før lukketid og de kinesiske aktier (SSEC) er nede med 1,5%.

Både den amerikanske og de europæiske aktiefutures bliver her til morgen handlet i negativt territorium (ca. -0,5%), hvilket giver bange anelser for, at salgspresset på de globale aktiemarkeder kan fortsætte i dag, især hvis den forestående månedsafslutning afholder mange investorer fra at købe op efter gårsdagens store kursfald.

De store aktiekursfald medfører det velkendte risk-off mønster på de øvrige finansielle markeder. Markedsrenter falder, mens dollaren den stiger.

Den 10-årige amerikanske statsrente er på vej tilbage under 1%. Onsdag var den kortvarigt under dette niveau men den ligger her til morgen omkring 1,01%, hvilket efterlader den nede med 3bp siden i går morges. Og de europæiske markedsrenter må forventes at falde lidt tilbage her til morgen

Stærkere dollar. Den udbredte risikoaversion viser sig endnu engang positiv for dollaren. USD/DKK steg onsdag fra 6,1150 til 6,1650, men kursen er dog over natten faldet tilbage til omkring 6,1490 her til morgen. Med til at sende dollaren opad var også en svækkelse af euroen efter dueagtige kommentar fra ECB. Så pilen peger fortsat opad for dollar med udsigt til en dag, hvor de globale aktiemarkeder kan komme ud for yderligere (store) fald. Et vigtige modstandspunkt for USD/DKK ligger omkring 6,17, der har været det højeste niveau tidligere i januar (18. jan.).

Den udbredte risikoaversion slider på mange andre valutaer. Både den svenske og den norske krone har det svært. SEK/DKK er faldet tilbage til omkring 0,7335, mens den norske krone er faldet med hele 2 øre til 0,7070 i løbet af den seneste uge. Og det sidste skyldes ikke et tilbagefald i olieprisen, der fortsat bliver handlet over $55. Pundet klarer sig overraskende godt. GBP/DKK fastholder niveau over 8,40. Det skyldes de dueagtige toner fra ECB, der svækker euroen og dermed den danske krone. Den danske krone ligger dog fortsat forholdsvis stærkt over for euroen med et niveau på 7,4370.

I går udsendte vi vores seneste udgave af Nordea Economic Outlook med titlen ”Vækst-boosteren”, som du kan læse her.

MANDAGSWEBINAR – lyt og se med på vores ugentlige webinar om valutamarkedet her.

Analyser og økonomiske nøgletal

På gårsdagens FOMC-møde valgte Jerome Powell & Co at fastholde status quo. Det vil sige at styringsrenterne som ventet blev holdt uændret og det samme gjorde bankens opkøb af obligationer. Dvs. opkøbene fordeler sig også i de kommende måneder med USD 80 mia. i statsobligationer og USD 40 mia. i realkreditobligationer hver måned. Du kan læse hele vores analyse af FOMC-mødet her.

ECB kunne overveje en ny rentenedsættelse ifølge hollandsk ECB-medlem. Hvis der bliver behov for yderligere pengepolitisk lempelse for at sikre bankens inflationsmålsætning kan en rentenedsættelse komme i spil ifølge det hollandske medlem at ECB, Klaas Knot. På ECB-mødet i sidste uge var Christine Lagarde ikke så eksplicit i sin retorik men valgte at sige, at alle bankens instrumenter fortsat kunne tages i anvendelse om nødvendigt. Vi tillægger ikke en ny rentenedsættelse fra ECB stor sandsynlighed. Hvis ECB skulle ønske at lempe yderligere, venter vi, at det bliver i form af yderligere opkøb af obligationer – kvantitative lempelser.

Stigende inflationsforventninger i Sverige. Helt som ventet offentliggjorde Prospera en stigning i inflationsforventningerne for 2021. Undersøgelsen viser, at der nu ventes en gennemsnitlig inflation gennem 2021 på 1,1% fremfor de 1,0% tilbage i december.

Dagen i dag

Dagen i dag er en relativ rolig dag på nøgletalsfronten. Vi får både detailsalg og arbejdsløshedstal fra både Sverige og Norge, som altid om torsdagen får vi offentliggørelsen af antallet af amerikanere som søger arbejdsløshedsunderstøttelse – jobless claims. Året startede med en stigning på 142.000 flere dagpengeansøgere således at der var 926.000 dagpengeansøgere i ugen der sluttede 10. januar. Siden hen er antallet faldet tilbage med 26.000 og det bliver derfor spændende, at se i hvor høj grad de seneste restriktioner påvirker de amerikanske arbejdsmarked.

Og det samme vil være tilfældet med dagens svenske jobtal. De seneste måneder har vist en klar forbedring i ledigheden. Men da også Sverige har været nødsaget til at indføre restriktioner mod slutningen af 2020, vil det ikke være nogen stor overraskelse, hvis faldet i arbejdsløsheden ikke er fortsat i december.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Life Science

ALKabello: Et stærkt selskab med en ren spilleplade foran sig

Allergi-selskabet ALK leverede endnu engang et pænt regnskab trods udfordringer på corona-fronten. Aktien har gjort det godt gennem længere tid, og vi begynder at skulle kigge hen forbi 2025…
Formue
S&P Future: Her er vores basis scenarie for de kommende uger
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder

Seneste nyt

Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans

Stop for privat strandhugst: Finanstilsynets topfolk ”indhegnes” nu af karensperiode

Finanstilsynets topfolk er nu blevet tvunget til at skrive under på, at de ikke bare fra den ene dag til den næste kan hoppe over til nye job i…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?
Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank
Ledelse
Genåbningen af Danmark 4: Her er kommunerne, der holder Danmark lukket. Mette: Nu skal der forklares

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X