Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tophistorie: Kvit ikke tobakken

Økonomisk ugebrev

mandag 05. september 2016 kl. 8:45

Scandinavian Tobacco Groups (STG) levetid som børsnoteret nærmer sig de syv måneder, og det er gået stille og roligt, som man kunne forvente. Måske endda også en lille smule bedre, hvis man bruger kursudviklingen som skala for at bedømme, om børsnoteringen har været en succes eller ej. Men der skal løbes stærkere i 2. halvår for at nå målsætningen for hele året.

Siden noteringen den 10. februar 2016 til kurs 100 er aktien steget 12 % til kurs 112, og aktionærerne har fået et udbytte på 5 kr/aktie. Alt i alt et afkast på 17 % i en periode, hvor C20 i store træk har givet et afkast ganske tæt på 0 %. C20’s fald kan delvist forklares af Novo’s sløje performance det seneste stykke tid, men udviklingen må siges at være flot, da STG ikke er en aktie, hvor man kan forvente tocifrede stigninger hvert år. Aktien har endda været over 120 i starten af august, svarende til et flot afkast på over 25 % inkl. udbytte.

Det er ikke en vækstaktie, og derfor er det ikke kursstigninger man skal kigge efter, men i stedet det løbende udbytte og aktiens defensive egenskaber i det hele taget. Specielt henover Brexit viste aktien sine defensive egenskaber, da den på selve Brexit-dagen 24. juni kun kunne notere et marginalt fald på 1,24 %, da dagen var omme. Det toneangivende tyske DAX-index faldt næsten 7 % den dag, mens C20 faldt 4,1%.

Der skal løbes stærkt i 2. halvår

Mens aktien på afkastsiden har levet fuldt op til forventningerne, haltede det en anelse i selve forretningen i det netop aflagte 2. kvartalsregnskab. Det viste en omsætning på 1.699 mio. kr, ca. 3 % under konsensus på 1.746 mio. kr. fra de fem mæglere, der dækker aktien.

Toplinjemanglen gav effekt hele vejen ned igennem resultatopgørelsen, hvor præstationen generelt lå marginalt under forventningerne, og på bundlinjen gav et overskud på 208 mio. kr. i forhold til forventningen på 213 mio. kr.

Det er ganske små udsving, men den organiske vækst var altså minus 1,5 % i 2. kvartal og minus 0,1 % for helåret, og det er jo bestemt ikke sådan en udvikling, aktieinvestorer kigger efter.

STG fastholdt forventningen til helåret om en organisk vækst på 1-3 %, hvilket betyder at der skal betydeligt mere gang i forretningen i 2. halvår for at kunne indfri forventningerne.

STG forklarer den dårlige udvikling i 1. halvår – og specielt 2. kvartal – med en meget rodet og sen implementering af det nye EU-tobaksdirektiv i de lokale lovgivninger. Det har givet uro på markedet og større udsving i lagre, ordrer og produktionen. Disse udsving forventes normaliseret i 2. halvår og sammen med regulære, årlige prisstigninger skal det drive den organiske vækst i mål for helåret.

En pæn volumenvækst på 11,3 % i de håndrullede cigarer i 1. halvår, som er det næststørste forretningsområde målt på både omsætning og bruttoresultat, kan være med til at hjælpe forventningen i mål, ligesom en stabilisering af de maskinfremstillede cigarer i 2. halvår bør kunne gøre udslaget i forhold til den organiske vækst for hele forretningen.

Billig på nøgletal

STG er stadig attraktivt prissat i forhold til konkurrenterne og markedet som helhed. En P/E på 12,5 for 2016 og 12,2 for 2017 er bestemt til den lave side, mens udbyttet på ca. 5 % er til den høje side.

I de etiske overvejelser kan man måske gradbøje sine krav, idet selskabet primært beskæftiger sig med ”special”-produkter som cigarer, pibetobak og lignende. Produkter, der i udgangspunktet må opfattes som mindre kontroversielle end de helt almindelige – og for mange vanedannende og dødbringende – cigaretter.

I forhold til fremtidens profitabilitet oplyste STG, at 2018-effektiviseringsprogrammet kører efter planen. Man forventer ved udgangen af 2016 at have høstet 40 % af programmets forventede gevinster på 140 mio. kr. i alt. På kapitalbindingssiden er det forventningen, at lageret er reduceret med 250 mio. kr. ved udgangen af 2016. Det modsvarer 50 % af målsætningen på 500 mio. kr. i 2018.

Vi sætter et kursmål på 110-120 på ni måneders sigt. I forhold til dagens kurs på 112 og et forventeligt udbytte på minimum 5 kr/aktie i 2017 er det et afkast i niveauet 3-13 %. Det er attraktivt givet aktiens defensive kvaliteter, som kan blive nyttige, hvis/når der igen kommer uro på markedet.

Steen Albrechtsen

Børskurs på analysetidspunktet: 112

AktieUgebrevets kursmål (9 mdr): 110-120

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank