Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Aktiehistorien er nu lige ud af landevejen. Eller er den?

Morten W. Langer

lørdag 28. november 2020 kl. 18:42

Den almindelige konsensusopfattelse omkring udviklingen på de finansielle markeder de næste 3-6 måneder er lige ud af landevejen: Når vaccinerne kommer allerede fra årsskiftet, vil den vestlige verdens økonomi stille og roligt vende tilbage til en ny normal. Og både en styrket erhvervstillid og forbrugertillid vil løfte samfundsøkonomierne frem i en ny vækstperiode. Vi tror, at dette billede med stor sikkerhed holder vand.

Men er det så ensbetydende med, at aktiemarkederne skal ud på en ny lang stigningsperiode? Det er vi langt mere skeptiske overfor – af flere grunde: For det første er værdiansættelserne på flere tunge sektorer så høje, at der ikke er mere energi til at drive dem højere op. Det drejer sig blandt andet om BigTech og mange af de store healthcare selskaber, som i bedste fald vil køre meget afdæmpet frem med nogle procent om året

. Også en fortsat sektorrotation ud af disse sektorer, og over i aktier indenfor finans, transport og industri vil lægge en dæmper på dem. For det andet vil en mere solid økonomisk vækst i samfundet betyde, at centralbanker og stater vil skrue ned for stimulanser, hjælpepakker og obligationsopkøb i markedet for at holde de lange renter nede. Også dette vil trække nedad i forhold til den situation, vi har haft det seneste halve år.

For det tredje er der stor risiko for, at de lange obligationsrenter stille og roligt vil krybe opad, på grund af stigende inflation og færre centralbankopkøb. I USA har vi allerede set tendenser til stigende obligationsrenter, men den aktuelle svage økonomi i Europa lægger et kortsigtet pres på renterne.

For det fjerde er aktiemarkederne nu så ekstremt overkøbte, teknisk set, at det er meget vanskeligt at se en lang stigningsperiode før den overkøbte tilstand er afviklet med en korrektion ned på 5-10 procent. Vi tror, at det er en af de vigtigste forklaringer på, at det generelle aktiemarked de seneste uger næsten ikke har bevæget sig ud af stedet.

Men der kommer fortsat til at ske en masse under overfladen: Vi ser fortsat et meget klart billede på den sektorrotation, som udspiller sig under overfladen. Der har været et pres på de sektorer, som klarede sig godt under corona, og pengene er trukket over i finans, transport og industri. Det første store træk kom i bankaktierne, hvor en stribe danske banker har klaret sig godt de seneste måneder. Ny svaghed i europæisk økonomi, og faldende obligationsrenter i Europa betyder dog nok, at bankaktierne de næste måneder vil ligge underdrejet.

Til gengæld er der de seneste uger for alvor kommet fut under industriaktierne som eksempelvis NKT, Nilfisk og FLSmidth. Vi tror, at der ligger meget mere upside i udvalgte industriaktier. Også selvom det generelle europæiske indeks for industri og service nu er tilbage på niveauet lige før corona-krakket i marts. Også transportaktierne rummer fortsat et stort potentiale. Men vi skal heller ikke blive alt for overstrømmende i troen på, at de nye vacciner løser alle problemer allerede næste forår.

Vaccinerne kommer ganske vist fra årsskiftet, men det vil tage lang tid – flere år – at få vaccineret alle. Meget tyder derfor på, at 2021 også bliver et år meget præget af coronasmitte: For det første vil det tage lang tid bare at få vaccineret befolkningerne i den vestlige verden. Og derefter kommer turen til verdens tredjelande, som vi skal langt ind i 2022 og 2023 for at nå. For det andet står det allerede nu klart, at mange mennesker vil vælge at sige nej tak til vacciner.

Simpelthen fordi der fortsat er usikkerhed om utilsigtede langsigtede bivirkninger, og så er de nye vacciner baseret på en teknologi, som aldrig tidligere har været anvendt til udvikling af vacciner. Sådan ser vores bundlinje ud: Det bliver på ingen måde let at investere de næste 6-12 måneder. Man kan komme til at skyde meget galt. Men der ligger uden tvivl også nogle supergode historier forude.

Eksempelvis har vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje den seneste måned været med på SAS-casen, hvor vi forleden solgte den sidste halvdel af posten til 1,65. Vi tog med køb af tegningsretter en stor portion, og det startede med en stor nedtur. Men vi har formået at komme ud med en samlet gevinst på 45 procent, og det har været med til at løfte det samlede porteføljeafkast i år frem til 36 procent. Vores plan er resten af året først og fremmest at beskytte den opnåede gevinst, men vi vil også gå mere fuldtonet ind, når vi ser nogle udvalgte gode cases. Og dem har vi kig på flere af.

Morten W. Langer

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank