Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Aktiemarkeder i limbo, herfra kan alting ske

Morten W. Langer

lørdag 02. februar 2019 kl. 18:41

Efter en meget stærk januar måned på aktiemarkederne, stå vi overfor en usikker periode. Vi har ikke ændret syn på, at centralbankernes formildende udmeldinger omkring fremtidige pengepolitiske stimulanser vil lægge en hånd under økonomien – og især aktiemarkederne.

Det er en positiv drivkraft, der stadig er stærk, og som ikke lige uden videre vil forsvinde. De store investorer fortsætter med at skrue op for deres risikotagning, eksempelvis på mere usikre erhvervsobligationer, hvor de ser langt mindre risiko for en alvorlig recession end for halvanden måned siden.

På den anden side er der de seneste uger opstået en modsat negativ drivkraft, nemlig de svage regnskaber fra især europæiske selskaber. Det overraskende er, at også regnskaberne for 4. kvartal er overraskende svage, selvom årets sidste kvartal ikke var det værste i makroøkonomisk henseende.

Data indsamlet af Reuters Thomson viser, at analytikerne nu ser en gennemsnitlig overskudsvækst per aktie på 3,6 procent i 4. kvartal – mod en forventning på plus 9,5 procent 1. januar 2019. Den seneste måned er det altså gået stærkt nedad bakke i analytikernes forventninger, samt for de realiserede resultater. For Stoxx600 selskaberne i Eurozonen, dvs. excl. blandt andet Danmark, er der i fjerde kvartal nu udsigt til et overskudsfald på halvanden procent i forhold til fjerde kvartal 2017.

Ser man fremad er billedet endnu mere dystert: Regnskaberne for første kvartal 2019 ser analytikere nu lande på en overskudsvækst på 0,7 procent mod en forventning på 5,3 procent i starten af året.

ECB kriseredskaber er stadig i fuld brug, ti år efter finanskrisen: Med de svage økonomiske udsigter for Europa er denne stime af nedjusteringer næppe overstået. Ikke mindst set i lyset af, at europæisk økonomi fortsætter med at vise store svaghedstegn, sammenholdt med at den europæiske centralbank stort set ikke har nogen kriseinstrumenter tilbage i rygsækken, fordi de allerede er i brug.

USA står således i en helt anden gunstig situation med en langt sundere og mere selvbærende økonomi, samt betydeligt højere korte renter, som giver den amerikanske centralbank et manøvrerum for at stimulere økonomien. Den europæiske – og danske – nationalbank kører fortsat med negative korte renter, her i dag ti år efter finanskrisens kulmination. Patienten bliver altså alene holdt oppe af kunstige stimulanser, og er aldrig blevet helbredt.

EU er en gigantisk fiasko, og det koster på aktierne: Man kan roligt konkludere, at EU er en gigantisk fiasko, økonomisk set, da der ikke er gennemført de nødvendige reformer for at sikre en langsigtet selvbæredygtig fremgang i erhvervslivet, i økonomien og i samfundet. Bedre er det ikke blevet af, at EU aldrig har formået at sikre en bæredygtig fælles løsning på flygtningestrømmene sydfra, som har givet grobund for massiv fremgang til protestpartier over hele Europa, som kun har forstærket modstanden mod EU. EU er ellers et oplagt projekt, når det gælder frihandel. Denne grundide er desværre ved at blive sønderskudt af den accelererende EU skepsis, men af andre årsager, hvilket den igangværende Brexit ballade er et klart eksempel på.

For at vende tilbage til aktierne, så er scenariet, at Europa på grund af både geopolitiske usikkerheder, en økonomi på vej nedad bakke, og svagere indtjening i erhvervslivet, at investorerne nu skruer voldsomt op for deres risikopræmiekrav til europæiske aktier. Vi ser allerede en vis dekobling til amerikanske aktier, som på det seneste har klaret sig betydeligt bedre end europæiske aktier.

Økonomisk Ugebrev portefølje haler bagefter benchmark: I januar har vi i porteføljen ikke klaret sig ligeså godt som markedet. Det er der to forklaringer på:

For det første skiftede markedet meget hurtigt til store plusser i starten af januar. I porteføljen lå vi meget defensivt der, hvilket også har givet et meget stærkt afkastresultat for 2018. Men det tog noget tid at vende hele porteføljen om fra en lav investeringsgrad til næsten all in og mere eksponering på cykliske aktier.

For det andet har to af vores aktier fået klø den seneste uge ved regnskabsaflæggelse: For det første NNIT på grund af moderate udmeldte forventninger til 2019. Vi forventer fortsat opkøb og bedre vækstrater i 2019 end ledelsens forsigtige udmelding. For det andet fik FLSmidth klø på et ellers solidt regnskab. Vi tror, at de kortsigtede investorer havde forventet lidt mere. Vi ser fortsat FLS som et stærk langsigtet kort, og vi forventer porteføljen de kommende måneder vil indhente benchmark. Mere søndag om den kommende uges danske regnskaber på www.ugebrev.dk.

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank