Efter forrige uges generelle fald på aktiemarkederne kom der i denne uge en vis stabilisering. Vi ser aktuelt meget stærke drivkræfter begge veje, så lige nu er det ekstremt vanskeligt at være skråsikker på, hvor aktierne skal hen.
På den ene side trækker det helt klart mod en recession i europæisk økonomi, uden at den europæiske centralbank har særligt effektive virkemidler. Men da europæiske aktier normalt løber efter udviklingen i amerikanske aktier, er US trenden afgørende.
Her er der på den anden side ikke helt så klare signaler om en hård økonomisk opbremsning, samtidig med, at markedet nu venter 3-4 rentesænkninger fra den amerikanske centralbank alene i år. Læg oven i at obligationsrenterne er faldet kraftigt på det seneste. Også det kan på kort sigt løfte aktiemarkederne markant, men alene fordi kapitalen er næsten gratis.
Over de kommende 3-6 måneder ser vi meget stemningsdrevne markeder, men hvor slutresultatet sidst på året er klart nedad. På den helt korte bane kan vi dog godt få en tur mere op.
Overordnet set fortsætter de danske banker nedad bakke: I søndagens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans gennemgår vi de første regnskaber for 2. kvartal fra provinsbankerne. På papiret er der tale om meget flotte regnskabsresultater, efter et mat første kvartal. Dykker man lidt ned bag tallene, viser det sig, at hovedparten af fremgangen kommer fra øgede gebyrer og provisioner fra den igangværende konverteringsbølge, hvor danskerne i tusindtal omlægger realkreditlån til lavere effektive renter.
Underliggende synes presset på rentemarginalerne at fortsætte. Og selvom der fortsat sker tilbageførsel af gamle tabshensættelser som indtægter i de seneste kvartalsregnskaber, begynder denne fornøjelse at lakke mod enden. De seneste data for dansk økonomi er bestemt ikke særligt opmuntrende. Og meget tyder på, at vi er på vej ind i en markant økonomisk opbremsning, som også vil give øgede udlånstab i bankerne.
Hertil kommer, at udlånsaktiviteten er meget lav, så bankerne kan heller ikke vokse sig ud af problemerne. I det hele taget bør man efter vores vurdering fortsat holde sig langt væk fra bankaktier.
Men Danske Bank kan være en positiv undtagelse: Grundlæggende er det voldsomt at se på, hvor massivt og vedvarende aktieanalytikerne fortsætter med at nedjustere deres overskudsforventninger til Danske Banks overskud de næste tre år. Det ligner en stejl skibakke uden ende.
Efter et svagt 2. kvartalsregnskab er ånden lukket ud af flasken, og det er nu tydeligt, at der er hårdt pres på bankens lønsomhed fra flere sider. Som beskrevet i denne uges analyse af Danske Bank i Økonomisk Ugebrev Formue er det ved at gå helt galt i den rene danske bankforretning, altså uden Realkredit Danmark. Den er tæt på at være en underskudsforretning.
Derfor forventer vi, at bankens ny CEO indenfor nogle måneder vil udmelde nogle chokerende store spareprogrammer, med tilhørende massefyringer, lukning af urentable enheder og en anden strategisk fokusering i banken. Vi tror, at der kan hentes milliarder ved at skære i bankens størrelse, og derfor ser vi, at denne meget oplagte offentlige udmelding kan komme til at løfte bankens aktiekurs 10-15%, i hvert fald et stykke tid.
Underliggende er det nok på den korte bane vanskeligt at gøre noget ved den vigende lønsomhed i banksektoren. Altså med mindre obligationsrenterne igen begynder at stige massivt. Og det vil ske på et tidspunkt.
Ambu i et solidt positivt ryk, ikke flere aktier at shorte: Medtech virksomheden Ambu har det seneste år været gennem en meget turbulent periode. Først med et massivt angreb fra internationale shortfonde, som fortsat belejrer virksomhedens aktie. Dernæst med en fyring af CEO Lars Marcher, og endelig med en nedjustering efter tiltrædelse af den nye direktør.
Aktien er siden sidste sommer næsten beskåret med to tredjedele, fra 270 til godt 100, efter en tur omkring 90. Aktien er fortsat dyr med en pris på 30 gange det forventede overskud om to år. Og usikkerheden består, med en stribe konkurrenter på vej med nye produkter, der udfordrer Ambu. Men alligevel er aktien på det seneste steget massivt.
Forklaringen er antagelig, at der nu er udlånt 26 procent af selskabets aktiekapital, og at shortfondene ikke kan finde flere aktier at låne og sælge. Og med en fjerdedel af aktiekapitalen shortet, kan man risikere et eksplosivt short squeeze, hvor aktien sendes 10-20% op på få dage.
Vi tror, at shortfondene er ved at trække følehornene til sig ved at opkøbe de aktier, de har lånt – for at afdække deres position. Det kan fortsætte en rum tid endnu, fordi shortfondene er ved at blive nervøse. De shortede aktier svarer til en aktuel børsværdi på ca. 5,5 mia. kr. Og i gennemsnit handles der Ambu aktier for ca. 100 mio. kr. dagligt. Det betyder, at shortfondene skal købe det hele i 55 handelsdage for at afdække deres position.
MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE