Aktiestrategi: Markederne er i vildrede, men hold øje med to pejlemærker. Afgørende er nu de to vigtige pejlemærker for amerikanske S&P Future (som også er styrende for europæiske og danske aktier): På denne ene side vil et brud op gennem 2.080 betyde et nyt aktierally på 5-10 %. På den anden side vil et brud ned gennem 2.020 betyde, at vi igen skal ud i en dybere korrektion ned. Under alle omstændigheder er der de kommende 3-6 måneder lagt op til meget volatile markeder, med store udsving op og ned. Vi ser 20 % sandsynlighed for, at der sker et brud op gennem 2.080 på den korte bane. Vi ser 30 % sandsynlighed for at markedet kører i et interval mellem 2.020 og 2.080 den næste måneds tid. Og vi ser 50 % sandsynlighed for, at der kommer et brud ned gennem 2.020 og en dybere korrektion ned. Denne vægtning er baseret på øget sandsynlighed for, at der opstår øget usikkerhed og nervøsitet omkring Rusland, den russiske rubel, den eskalerende statsgældskrise i Sydeuropa, deflation i Europa, konsekvenser af olieprisfald for olieindustrien og den finansielle sektor. Endelig ser vi flere tegn på svækkelse i USA økonomi, som kan ændre billedet af det globale makroøkonomiske billede fuldstændigt. På 3-6 måneder ser vi det som sandsynligt, at de lave oliepriser får en stimulerende effekt på økonomien i den vestlige verden.
Fredagens positive marked i USA alene trukket af olieaktier. Der var ikke særlig styrke i det amerikanske aktiemarked fredag. Når de toneangivende indeks sluttede i plus var det alene på grund af fremgang i de olierelaterede brancher. Olieprisen steg 6 % fredag. Det er dog for tidligt at konkludere, at olieprisen har fundet bunden nu og kun vil stige herfra. Grundlæggende er der stærke fundamentale kræfter der trækker ned. På den korte bane kan der komme en pæn stigning i olieprisen, på grund af et short squeeze, hvor shortere bliver tvunget til at afdække deres positioner med modsatte køb. Vi bemærker, at det vigtige ledende halvlederindeks sox.x faktisk faldt lidt tilbage. Dette delindeks bør man holde øje med de kommende uger.
Pensionsporteføljen holder et afkast i år på 22 %. Selvom det de seneste måneder har været ekstremt vanskelige markeder, holder pensionsporteføljen et afkast på godt 22 %. De seneste måneders ganske betydelige volatilitet med meget store udsving op og ned kommer til at fortsætte de kommende måneder. Det har vi nu indrettet eksponeringen i porteføljen efter, idet vi har skruet ned for risikoen ved at have 70 % af kapitalen i danske aktier, og 20 % af kapitalen placeret i den svenske bear fond, Xact Bear 2, som en slags afdækningsforsikring. Sker der brud op eller ned gennem vores pejlemærker, vil det betyde, at vi skruer yderligere op eller ned for risikoen.
Ugens vindere i C20 indeks var A.P. Møller, FLSmidth og William Demant. Vi har i nogle uger haft APM i Pensionsporteføljen, da vi vurderer, at aktien er et stærkt langsigtet køb. Vi holder dog en pause med aktien lige nu, da vi ikke tror, at alle dårligdommene fra de lavere oliepriser er indarbejdet i selskabets aktiekurs. Vi ser på det grundlag mulighed for at der kommer en nedjustering fra koncernen, og det vil vi se som en oplagt købsmulighed. FLS har vi haft i porteføljen et stykke tid, fordi de vigtige råvarepriser for kobber har været under stabilisering. Dette har lagt en klar hånd under FLSaktien, idet koncernen langt hen af vejen er afhængig af investeringsomfanget i mineindustrien, som igen er følsom over for råvarepriserne på metaller.
Ugens vindere i MidCap Zealand Pharma og DS Norden. Begge aktier ligger i AktieUgebrevets modelporteføljer. Zealand har vores biotekanalytiker Peter Aabo fornylig givet en meget positiv anbefaling. Og DS Norden har rundet det laveste kursniveau de seneste 5-6 år. Aktien bør dog blive trukket endnu længere op, hvis den seneste måneds kursstigning på 50 % i kinesiske aktier virkelig skyldes korrekte forventninger om øget aktivitet i kinesisk økonomi, efter de kommende stimulanspakker. Alene fredag sted DS Norden 4 %.