Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 17. august 2015 kl. 10:32

Hvad siger makroøkonomien om retning på aktiemarkederne? Fundamentalt er det fortsat yderst vanskeligt at sige noget om retningen herfra. Makroøkonomien udvikler sig fornuftigt i USA, ekstremt svagt i Kina og middelmådigt i Europa. Advarselssignaler er der fortsat masser af: Den glidende kinesiske devaluering har den seneste uge skabt stor nervøsitet på finansmarkederne, og udviklingen vil helt sikkert sætte vækst lidt tilbage i Europa og USA. Udviklingen i råvarepriserne, især oliepriserne, som fortsætter med at styrtdykke, er en indikation på, at der er nogle voldsomme ubalancer under opbygning. På den anden side har de kinesiske devalueringer betydet, at forventningen til en amerikansk renteforhøjelse er blevet udskudt, måske til december. Og de historisk lave oliepriser er i den olieforbrugende del af den vestlige verden en rigtig god saltvandsindsprøjtning til økonomierne. Vores bundlinje er derfor, at det kan gå meget hurtigt både op og ned på aktiemarkederne, og at man ud fra fundamentale forhold kan argumentere for begge dele. Hvad der ligger forude kan kun blive gætteri: Aktiemarkederne er normalt 3-6 måneder forud for den virkelighed, vi kan se.

Det tekniske billede for aktiemarkederne er nu ”knald eller fald”. I tre dage har det tyske DAX indeks ligger og sejlet rundt lige omkring den vigtige lange glidende 200 dages glidende gennemsnit. Pejlemærket kan enten blive en platform for nye kursstigninger de kommende uger, eller loftet før massive udsalg, som bliver selvforstærkende på grund af opfattelsen af en langsigtet trendvending. De næste uger kan således ikke undgå at blive meget spændende. Den seneste måned har udviklingen på det tyske og det amerikanske aktiemarked været meget forskellig. Aktuelt ligger det tyske DAX indeks nu mere end 10 % under toppen for nogle måneder siden, mens det amerikanske aktiemarked stort set holder stand nær toppen. Da aktiemarkederne aktuelt er meget stemningsdrevet, har det stor betydning, hvad der sker på det amerikanske aktiemarked. Overordnet synes det toneangivende S&P 500 indeks at klare sig overraskende godt, også efter ugens kinesiske devalueringer, mens tyske DAX blev sat markant ned. Da både Europa (og Tyskland) og USA vil blive ramt af den de kinesiske devalueringer, er det umiddelbart vanskeligt at forstå forskellene. Vi ser dels en udskydelse af en amerikansk renteforhøjelse, dels manipulation af amerikanske algortimehandlere, og dels en drivkraft fra få store US aktier som de vigtigste forklaringer.

Amerikansk aktiemarked kommer til at styre retningen herfra. Mens S&P 500 indeks ligger tæt på toppen, så er der stor underliggende svaghed i det amerikanske aktiemarked. Derfor ser vi ikke stor sandsynlighed for, at S&P indeks kan gå meget højere herfra. For det første fortsætter glideturen nedad i det vigtige amerikanske halvlederindeks (Sox.x), som historisk ofte har været en god indikator for den fremtidige retning på aktiemarkedet. Vi anser det for meget bekymrende, at dette vigtige retningsgivende indeks fortsætter nedturen, nu et godt stykke under 200 dages glidende gennemsnit. For det andet ser det ud til, at analytikerne bliver stadig mere skeptiske for Q3 regnskaber fra de amerikanske selskaber. Nu forventes negativ overskudvækst i fem brancher ud af ti, blandt andet inden for energi, stabile forbrugsvarer, industri, materialer og forsyning. For alle S&P 500 selskaber ventes nu et samlet fald i overskuddet på 2,7 %, mens tallet var minus 0,3 % den 1. juli og plus 2,3 % 1. april. Med andre ord ser de aktuelle Q2 regnskaber ok ud, men de udmeldte forventninger for det igangværende kvartal er ikke gode. Den aktuelle positive stemning på det amerikanske aktiemarked ser vi som en parallelforskydning, da renteforhøjelsen ret sikkert kommer i september, december eller januar. Men lige nu gambler markedet på december eller senere. Men det kan meget vel blive taget med bukserne nende, og stemningen kan derfor hurtigt vende.

C20 indeks stort set upåvirket af international markedsuro: Som det fremgår af en analyse i denne udgave af AktieUgebrevet har selskabernes egenopkøb af aktier været med til at holde det danske aktiemarked oppe. Andre forklaringer er stor styrke i Novo Nordisk, som opfattes som en safe heaven, samt ugens overraskende positive regnskab fra A.P. Møller-Mærsk. De to aktier vægter tilsammen meget tungt i C20 indeks. Det ændrer dog ikke ved, at der kommer stadig større spredning på stærke og svage danske storaktier. På det seneste er store aktier som GN Store Nord, Novozymes og TDC blevet sat ganske meget ned. Når værdiansættelserne i forvejen er meget høje, især Novozymes’, så skal der kun små skuffelser til at udløse store kursfald. Det kan vi komme til at se mere af de kommende kvartaler.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank