Rentemelding fra amerikansk centralbank en game changer: Aktiemarkederne reagerede meget negativt på meldingen fra den amerikanske centralbank om, at den korte rente holdes uændret. Umiddelbart ikke så logisk, da en renteforhøjelse normalt vil udløse et aktiekursfald, og ingen aktion en kursstigning. Når meget tyder på, at FED’s manglende handling vil sende aktierne ganske langt ned skyldes det følgende forhold:
For det første er tilliden til FED nu markant faldende, fordi FED-chef Yellen i over et halvt år har varslet renteforhøjelser, og tidspunktet synes at være optimalt nu. Men alligevel tøver FED. Selvom FED igen understreger, at det amerikanske arbejdsmarked er solidt, synes troen på stabil vækst ikke stor. Og troen på, at FED har styr på sin rentestrategi er også dalende.
For det andet ses der risiko for, at FED nu mister muligheden for at opbygge ny ammunition til at bekæmpe en kommende recession, ved at kunne tage udgangspunkt i en højere rente som grundlag for en ny stimulerende rentesænkning. Det stiller FED i en utroligt svag position, samtidig med, at både amerikansk økonomi og den globale økonomi ser ud til at være under svækkelse.
For det tredje fremhæver FED i rentemeldingen, at der er øget usikkerhed om negativ økonomisk afsmitning fra opbremsningen i de asiatiske økonomier, herunder i Kina. Vækstopbremsningen i Kina sammen med styrtdyk i råvarepriser begynder nu at sprede sig som ringe i vandet i den globale økonomi, og det er netop det Yellen er bekymret over.
For det fjerde er der igen tvivl om inflationen, hvor FED nu først ser en normaliseret inflation på 2 % om tre år. Pres på arbejdsmarkedet ses at løfte inflationen. Men deflationsrisikoen kan forøges afledt af lavere energipriser, før det bliver bedre.
Ledende økonomiske indikatorer peger allerede nedad: Samlet set er der nu for alvor skabt tvivl om udviklingen i den globale økonomi, hvor de ledende indikatorer allerede er begyndt at pege nedad. I flæng kan blot nævnes amerikanske indikatorer fra ECRI og ISM, tyske indikatorer fra ZEW og IFO og ikke mindst PMI for Kinas erhvervstillid. Opbremsningen har nået analytikernes regneark, og både de gennemsnitlige overskudsestimater for de europæiske Stoxx 600 aktier og amerikanske S&P 500 aktier viser nu minus vækst i 3. kvartal. Det er for tiden meget vanskeligt at se, hvad der skal vende den negative tendens til noget positivt. Og det vil analytikere og investorer selvfølgelig begynde at indarbejde i deres estimater.
Hvad kan ændre billedet til det mere positive: Det er klart, at der stadig er mulighed for, at vi hurtigt kan komme tilbage til en positiv aktietendens:
• Den ene mulighed er, at den amerikanske centralbank genstarter en QE pengepolitisklempelse med obligationsopkøb eller nedsætter renten, så den kommer i minus. Det anser vi for urealistisk de kommende måneder.
• Den anden er, at den europæiske centralbank træder på speederen, oven i de store igangværende obligationsopkøb. Vi anser dette for nytteløst, og et lille ekstra plaster, som hurtigt ignoreres.
• Den tredje er, at de kinesiske myndigheder kommer op med nye historisk store stimulansprogrammer, hvilket næppe heller er realistisk, da der ikke er brug for nye aktiebobler og gearing af et finansielt system, som allerede er skrøbeligt på grund af enorme dårlige lån.
Hvad er vores bundlinje: Vi ser det stadig som den rigtige strategi at skrue ned for aktierisikoen, og at anvende kortvarige stærke tilbagefald til så småt at begynder opkøb af danske C20-kvalitetsaktier. Det er i hvert fald den strategi, vi vil forfølge i AktieUgebrevets Pensionsportefølje. Vi ser god mulighed for, at der de næste 3-6 måneder vil opstå fremragende købsmuligheder i de stærkeste danske aktier, som ellers har ekstremt høje værdiansættelser. De vil komme tættere på jorden, og der skal de samles op.
Opbygning til ny strategi for Carlsberg: Som bekendt reagerer aktiemarkedet ofte meget på forventninger. Det vil sandsynligvis også ske med Carlsberg, der har varslet en ny strategi efter der nu bliver dannet et helt nyt hold i topledelse, efter CFO exit i denne uge. Vi har tidligere gisnet om, at Carlsberg vil skrue ned for eller sælge aktiviteterne i Rusland, og i det hele taget nytænke for at skabe ny fremdrift i forretningen. Se blot hvad der skete i Lundbeck kort tid efter Kåre Schultz’ tiltræden. Vi forventer samme bratte opvågning i Carlsberg, og det vil markedet begynde at tage forskud på nu.