Er dårligt nyt nu igen godt nyt? Fredag eftermiddag kom ekstremt skuffende jobtal for antal nye arbejdspladser i USA den seneste måned. De var markant lavere end forventet, og forrige måneds data blev nedjusteret. Umiddelbart blev aktierne sendt i dybet. De tyske aktier dykkede næsten 3 % på under to timer, hvorefter det hele begyndte at gå hurtigt op igen. Faktisk lukkede den tyske aktiefuture fredag aften kl. 22 i dagens højeste niveau, ca. 1,5 % højere end da det danske aktiemarked lukkede kl. 17. To ting synes sikre: For det første er markedet i dyb tvivl om, hvorvidt de svage jobtal er godt nyt eller dårligt nyt for aktiemarkedet. For det andet tyder meget på, at det danske aktiemarked vil åbne positivt mandag morgen (med mindre Asien falder kraftigt tilbage natten til mandag).
Markedet valgte altså at tolke dårligt nyt som godt nyt: Svage jobtal i USA betyder umiddelbart to ting, som kan være godt for aktiemarkederne. For det første er det nu næppe sandsynligt med en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i år – hvis den overhovedet kommer. For det andet er det sandsynligt, at den europæiske centralbank nu træder på pengeudpumpningsspeederen meget snart, for at understøtte økonomien (selvom det sikkert ikke hjælper). Vi ser god sandsynlighed for at denne historie vil dominere stemningen på aktiemarkedet i et par uger, indtil Q3- regnskaberne begynder at overtage dagsordenen. Vi forventer, at selskaber med asiatisk eksponering vil kommer med svage resultater. Men det er allerede indarbejdet i analytikernes estimater.
Vil nye stimulanser fra centralbankerne så løfte aktierne helt op igen? Fem års pengepolitiske eksperimenter har ikke haft stor effekt på realøkonomien. Men til gengæld har det pustet en aktie- og obligationsboble op, som der ikke er fundamentalt økonomisk grundlag for. Vi ser stor risiko for, at selskabernes overskud vil falde de kommende kvartaler, og samtidig vil investorerne kræve en større risikopræmie. Og det vil oveni presse multiple målt på p/e-værdier. Vigtigst er det dog, at der underliggende er markant faldende tillid til, at
centralbankerne kan redde kastanjerne ud af ilden. Det er ikke lykkedes de seneste fem år, og nu er den globale økonomi sandsynligvis på vej mod en recession. Så det kan godt være, at vi på den korte bane får et stærk comeback på aktiemarkederne. Men derefter er der lagt op til en ny nedtur, som fører markederne endnu længere ned, end de senest har været.
Men danske C20-aktier klarer sig fortsat pænt: Det danske aktiemarked klarer sig i en international sammenhæng stadig enestående – positivt. Flere aktier udmærkede sig både positivt og negativt: Udenlandske investorer solgte Novo Nordisk aktier for 1,6 mia. kr. i sidste uge, og aktien klarede sig for en gang skyld ikke så godt. Langsigtet er Novo en stjerneaktie, men på den korte bane er den usikker. TDC er efterhånden sendt så langt ned, at det ligner en god købsmulighed. Mistillid til den nye ledelse og til strategi, samt i forhold til fremtidige udbyttebetalinger, har sendt aktien i dørken. Vi overvejer at samle den op til Pensionsporteføljen. FLSmidth, som vi har i Pensionsporteføljen, klarede sig flot i ugen. Udlandet var store nettokøbere. Og kobberpriserne er nu på niveau med juli 2009, så det er muligt, at markedet nu ser langt mere upside end downside i metalråvarepriserne, som er afgørende for FLSmidths langsigtede afsætningsmuligheder til mineindustrien. På et tidspunkt vil markedet også begynde at indarbejde de kommercielle muligheder for FLSmidth i det enorme kinesiske ”The Silk Road” projekt, som er beskrevet i en anden artikel i denne udgave.
Biotech og farma aktier har fået for mange tæsk: Over de seneste uger er amerikanske og europæiske biotech- og farmaaktier sendt ned med stor styrke. Udløseren har været en debat i USA om øget politisk priskontrol med medicinalpriser, og med et sandsynligt valg af Hilary Clinton som ny præsident kan dette meget vel ligge i kortene. Men vi vurderer, at det er for tidligt at indarbejde dette scenarie i kurserne. Derfor forventer vi at disse brancher vil rette sig kursmæssigt de kommende uger.